Prof. Dr. Şener: Tablodaki düşüşe sakın aldanmayın

Vaka ve hasta sayısının düşmesiyle toplumda rehavetin oluşmaması için uyarıda bulunan Prof. Dr. Şener, “Rakamlar sizi aldatmasın. Kısıtlamalar kalktığında vakaların hemen nasıl pik yaptığını gördük” dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Rakamlara kanmadan maske, mesafe, el hijyenini hiç ihmal etmeden uygun gruplarda sıramızı bekleyerek aşımızı olmamız gerekiyor” dedi. “Aşının gelmesiyle elimiz güçlendi. Aşıyı yaygınlaştırdıkça toplumda uygulamayı artırdıkça bu önlemlerin daha da faydasını göreceğiz” diyen Şener şöyle devam etti: “Bu aşılanmış kişilerin maskelerini çıkararak, mesafeye uymayarak dışarıda gezmesi demek değil. Hiç unutmamamız gereken bir şey var, antikor yanıtı her ne kadar aşı sonrası oluşsa dahi virüsü almanızı engellemez. Virüsü almayı engelleyecek tek şey tedbirlerdir.”

HAZİRANA KADAR SIKINTILI

“Mevcut rakamlar bizi aldatmasın. Çünkü sonuç olarak daha önceki dönemde de önlemler ilk kalktığı anda tekrar vakaların pik yaptığını gördük. Biz aslında şu anda teknik olarak kış döneminin tam ortalarındayız. Virüs hiç hız kesmedi. Hazirana kadar olan süreç sıkıntılı. Beklenen hasta oranlarının azalmasının tek yolu önlemlere uymamız. Bu önlemlere hep beraber uyarsak en yakın vadede bu musibetten kurtulacağımızı düşünüyoruz.” 

VAKALAR TEDİRGİN EDİCİ

Türkiye’de son 24 saatte, 7103 vaka, 681 hasta tespit edildi. 134 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yaptığı açıklamada, “Vaka sayıları hâlâ tedirgin edici seviyede” diyerek uyardı.

AĞIR HASTA 3 AY SONRA 2 BİNİN ALTINDA 

En son 30 Ekim 2020’de 2 binin altında olan ağır hasta sayısı 23 Ocak’ta 1962’ye indi. Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, “Ağır hastalardaki düşüş, maalesef vaka ve hasta sayısındaki düşüş kadar hızlı olamıyor. Zira bugün ağır hasta olanlar, bugün tanı alanlar değil, 3 ila 10 günden 2 ay öncesine kadar tanı alanlardan oluşuyor” diye konuştu. 

BAĞIŞIKLIK İÇİN DSÖ’NÜN AŞI ÇABALARI SÜRMELİ

Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, salgının kontrol altına alınabilmesi için aşıyla küresel bağışıklığın kazanılmasının şart olduğunu söyledi. Aşı milliyetçiliğinin önüne geçilmesi gerektiğini ifade eden Kayıpmaz, “Aşı temini konusunda DSÖ’nün çabaları devam etmeli” dedi. Aşı pasaportu tartışmalarına da değinen Kayıpmaz, “Yeterli aşı olmadan zorunlu aşı tartışması uygun değil” diye konuştu. 

KANSER HASTALARI CORONAVAC’A GÜVENSİN 

Adana Şehir Hastanesi onkoloji uzmanı Prof. Dr. Timuçin Çil, aşı sırası gelen kanser hastalarının CoronaVac’ı güvenle yaptırabileceklerini belirtti. Çil, “Kanser hastaları için uygun bir aşılama yöntemi. Tüm kanser hastalarının mutlaka aşılanması gerekiyor. Kanser hastalarının hepsi güvenli olarak ölü aşıyı uygulayabilir. Onlar için bir risk oluşturmuyor” dedi.