Prof. Dr. Şen uyardı: Solunum yolu enfeksiyonları arttı

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı ve Doğu Pediyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Velat Şen, Covid pandemisi ile birlikte tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de solunum yolu enfeksiyonlarına karşı ciddi bir bilinçlenme olduğunu belirterek, “Son 3 yıl içerisinde Covid sürecinde çocuklarımızı özellikle maske takarak, el hijyeniyle ve mesafeye uyarak solunum yolu enfeksiyonundan büyük bir ölçüde koruduk. Son aylarda diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de okulların açılmasıyla beraber her yıl sık olarak gördüğümüz solunum yolu enfeksiyonlarını daha fazla görmeye başladık” dedi.

ŞEYHMUS ÇAKAN

Covid-19 tedbirleri kapsamında enfeksiyonlara karşı biraz antrenmansız kaldıklarını belirten Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı ve Doğu Pediyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Velat Şen önemli açıklamalarda bulundu.

Şen, "3 yıldır alınan tedbirler kapsamında hem çocuklarımız hem bizler solunum yolu virüslerinden biraz uzak kaldık. Sonrasında bu virüsler de kendi yapılarını sürekli değiştirdikleri için yeni virüslerle karşılaştığımız zaman özellikle de kronik hastalığı olan çocuklarımız, doğuştan kalp hastalıkları olanlar ve bir takım kronik akciğer hastalıkları olanlar ve astımlı çocuklarımızda solunum yolu hastalıkları daha uzun ve şiddetli şikayetler ile seyretmeye başladı. Bazılarında da ağır seyrediyor. Özellikle kreş ve ana okulu başta olmak üzere okula giden çocuklarımızda bu şikayetler tekrarlamaya başladı. Mevsimsel olarak yoğun bir dönemden geçiyoruz" diye konuştu.

HASTANALERE YATIŞLAR ARTTI

Şen, poliklinik başvuru ve hastane yatış oranlarında belirgin artışlar olduğunu belirterek, "Hastane yatışlarımızda artışlar var ama sevindirici olan yoğun bakıma yansımalar daha az oluyor. Bu dönemde ailelerden istediğimiz özellikle de solunum yolu enfeksiyonu olan, yüksek ateşi, burun akıntısı, öksürüğü ve aksırığı olan çocuklarımız varsa okullara göndermemek gerekiyor" dedi.

OKUL YÖNETİCİLERİMİZ BİLİNÇLİ

Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen önlemlere okul yöneticilerinin uyduğunu belirterek, "Okul yöneticilerimizin solunum yolu enfeksiyonlarına karşı nasıl davranacağı yönünde hem Sağlık Bakanlığımızın, hemde Milli Eğitim Bakanlığımızın bir takım uygulama talimatları bulunmaktadır. Buna okul yönetimlerimiz uyuyor. Özellikle öğretmenlerimizin sınıfta ateşi çıkan, halsizliği belirgin olan, burun akıntısı fazla olan, öksüren ve şiddetli aksırığı olan çocuklarımızın aileleri ile irtibata geçip mümkün oldukça hastalığı gerileninceye kadar ortamdan uzaklaştırmaları gerekiyor. Solunum yolu virüslerinin ortalama 5-7 gün kadar bulaştırıcılığı söz konusu. Kalabalık ortamlar, özellikle okul, servis ortamları ve alışveriş merkezlerinde dikkat etmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

"İYİ BİR UYKU DÜZENİ VE DÜZENLİ BESLENME ÖNEMLİ"

Sonbahar ve Kış aylarında gripli vakalarla daha sık karşılaştıklarını dile getiren Şen, şunları söyledi:

"Ailelerden istediğimiz, çocuklarımızın uyku düzenine ve düzenli beslenmelerine dikkat etmesi gerekiyor. Özelikle erken kalkan çocuklarımızın gece kesinlikle erken uyumalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü bağışıklık sistemi için iyi bir uyku düzeni ve iyi bir beslenme gerekiyor. Mevsim meyveleri ve sebzelerini bol tüketmeleri, bol sıvı tüketmeleri, yine kış aylarında olduğumuz için D vitamini yetersiz olabileceği için D vitamini takviyesi gerekli. Çocuklara mümkünse haftada bir iki gün balık yedirmelerini, yediremiyorlarsa balık yağı öneriyoruz."