Prof. Dr. Sadrettin Pençe: İstanbul'daki hastaya bulaşan virüsle Kayseri'deki farklı

İstanbul'da 4 hastadan alınan virüsün gen haritası çıkarıldı. Çalışmaya göre mutasyona uğrayan virüsün Avrupa'daki kadar Türkiye'de ölümcül olmadığı belirtildi. İstanbul ile Kayseri'deki virüsün ise farklı olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) BİLTAM Laboratuvarı ve TÜBİTAK-MAM Gen Mühendisliği Enstitüsü’nden 7 bilim insanı, 2 ay süren çalışmayla, İstanbul’daki 4 hastadan alınan koronavirüsün genetik haritasını çıkarttı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sadrettin Pençe çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi:

ÇOK MUTASYON GEÇİRDİ

“4 hastadan aldığımız virüsün genetik dizilemesini yaparak gen bankasına yükledik, virüsün Avrupa kökenli olduğunu bulduk. Virüs binlerce kez mutasyona uğradı. Bizdeki virüs mutasyonunun, hastalık yapma şiddetine bir etkisini görmedik.”

TESTLER REVİZE EDİLMELİ

“Ancak PCR testleri bu mutasyonlara göre revize edilmeli. Aksi takdirde salgınla mücadeleyi olumsuz etkileyebilir. Virüs şehirlerarası bile farklılık gösteriyor. Örneğin İstanbul’daki virüsle Kayseri’deki virüs aynı değil. Van’da da muhtemelen farklı bir mutasyon dizisi olacak.”