Prof. Dr. Murat Aksoy açıkladı: Aşı kısırlık yapmıyor, hamile kalan bile var

'Aşı DNA'mızı bozmaz, kısırlığa yol açmaz' Aşı karşıtlarının sosyal medyada ortaya attığı “DNA'yı bozuyor, kısırlık yapıyor” söylentileri şehir efsanesine dönüştü, vatandaşlar randevu alıp aşı yaptırmamaya başladı. AKŞAM'a konuşan Prof. Aksoy, “Bu söylentilerin hiçbir bilimsel dayanağı yok” dedi.

BÜLENT ŞANLIKAN

Sosyal medyada son dönemde aşı karşıtları baş göstermeye başladı. Karşıtlar aşıların DNA'mızı bozduğundan kadınlarda kısırlığa yol açtığına kadar pek çok iddiayı şehir efsanesine dönüştürdü. AKŞAM, bu söylentileri Prof. Dr. Murat Aksoy'a sordu:

İDDİALAR HAVADA UÇUŞTU

"Pandeminin başında insanlar bir an önce aşıların çıkmasını istiyordu. Aşılar ortaya çıkmaya başladı bu sefer de aşı karşıtlarının sesi yükseldi. mRNA aşılarının DNA'yı değiştirdiğini, kadınlarda kısırlığa yol açtığını bile söylediler. "Bize çip takacaklar, her şeyimizi takip edecekler" gibi aslı astarı olmayan iddialar havada uçuştu. Bütün bu iddialar karşısında 'Aşılar nasıl çalışıyor'a bakmamız lazım. mRNA aşılarında insan vücuduna virüsün kendisi verilmiyor. Virüsün üzerindeki 'Spike protein' var. Virüslerin hücrelere bağlandığı noktalar da bu Spike proteinlerdir. mRNA aşıları bu Spike proteinlerini sentez ettiren gen dizilimlerini insan vücuduna vererek bağışıklık sisteminin harekete geçirilmesini sağlıyor."

"Vatandaşlarımızın en çok merak ettiği konu ise mRNA aşılarının DNA'mıza zarar verip vermediği. mRNA aşılarında verilen materyal RNA modelidir. Aşı verildikten sonra hücrelerimiz bu bilgiyi alıyor ve Spike protein üretmeye başlıyor. Bu kez vücudumuz o Spike proteinleri yabancı gördüğü için onlara karşı bağışıklık cevabı vererek kişinin bağışıklık hücrelerinin çalışmasını sağlıyor. mRNA aslında çok dayanıksız bir molekül. mRNA'yı insan vücuduna verdiğiniz zaman çok çabuk yok edilebiliyordu. Bu nedenle yeni mRNA aşıları bir molekülün içinde verilmeye karar verildi ve başarılı oldu."

DEĞİŞTİRME İHTİMALİ YOK

"mRNA enjekte edildikten sonra hızla vücut tarafından yıkılır. Bu sebeple DNA'mızı değiştirmesi mümkün değil. RNA, DNA'ya giremez. Çünkü DNA insan vücudunda çekirdeğin içinde saklanır ve hücrenin en değerlisidir. DNA hücrenin içindeyken protein üretmek için mRNA'yı haberci kılıyor. Onu hücre çekirdeğinin dışına atıyor. Dolayısıyla mRNA'nın DNA'ya girip kişinin hücre yapısını değiştirme ihtimali yok."

AŞIDAN SONRA HAMİLE KALDILAR

"Bir başka merak edilen konu ise mRNA aşılarının kadınlarda kısırlık yapabileceği yönünde" diyen Prof. Aksoy bunu şöyle açıkladı: "Aşı karşıtları diyor ki; 'Siz bu spike proteinleri üretecek hücreler üretmeye çalışıyorsunuz. Bu proteinlerin benzeri plasentada da var. Siz bunlarla savaşan hücreler geliştirirseniz kadınlarda kısırlığa yol açarsınız' deniliyor. Bu tamamen yanlış. Şu anda bilimsel verilere bakıldığında bu iddiayı doğrulayacak hiçbir veri yok. Pfizer'in çalışmasında 44 bin 820 kişi var. Bunların bir kısmı bazı nedenlerle dışarıya çıktıktan sonra sonuçta 18 bin 860 kişiye aşı yapılıyor. 18 bin 846 kişiye de plasebo yapılıyor. Bu süre zarfında 1. dozdan sonra 4 kadın hamile kalıyor. Plasebo grubunda ise 5 kadın hamile kalıyor. Yani özetle aşıdan sonra da kadınlar hamile kaldı. Pandemiyi yenmemizde aşı en büyük silahtır."