Turkovac'ın 'ölü virüs' aşısı dediğimiz, Çin'den alarak uygulamakta olduğumuz bir aşı tipi olduğunu ve yaklaşık 1 yıldır çalışmaların sürdüğünü belirten Aydın, 'Osmanlı'da aşı 2 yılda üretildi, Cumhuriyet döneminde aşılar üretildi, başka ülkelere hibe edildi. Çok başarılı bir aşı geçmişi vardır Anadolu coğrafyasının. Ancak 1990'lardan sonra aşı laboratuvarları yenilenmedi, çağa uyarlanmadı. Bir pandemi süreci oldu tüm dünyada ve Cumhurbaşkanı Erdoğan bizzat devreye girerek Türkiye'nin en kısa sürede kendi aşısını üretmesi talimatını verdi. 12 aşı çalışması başlatıldı. Türk bilim insanlarının önünü açan Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.
YERLİ AŞI TURKOVAC AŞI KARŞITLIĞINI KIRAR MI?
Bazı insanların yerli ve milli aşı beklediğini belirten Prof. Dr. Kemalettin Aydın, bunun bir bahane olmaması gerektiğini vurguladı.
'Şu an görünen o ki, 2 ay sonra aşı üretime ve kullanıma girecek. Eğer bu zaman dilimi içerisinde aşılanmadan beklersek Türkiye'nin ödeyeceği bedel yüksek olur. Eldeki aşının zaman geçirilmeden kullanılması gerek. Virüs bu yılda hayatımızda var olacak. Önümüzdeki zaman diliminde 'hatırlatma dozları' dediğimiz dozları öneriyoruz. İlla Turkovac bekliyorum demek 'salgın yönetimi' açısından yanlış. Bu, salgınla olan mücadelenin hızını keser.'
'AŞILAMAYA OMUZ VERİRSEK BU SÜRECİ AŞARIZ'
Rahat nefes alabilmek, başladığımız tarihten önceki tarihe dönebilmek için, virüsün kendini mutasyonlayarak bizim hayatımızdan çekilmesi ile mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aydın, sürecin bizim yönetimimize bağlı olduğuna işaret etti.
'Kaliteli bir yaşam sürebilmemiz için, bu toplumu %90'ların üzerinde aşılayarak bağışık hale getirmemiz lazım. Omuzumuzdan aşı olarak, salgınla mücadelemize omuz verelim.'
Sonunda Türkiye'nin yerli ve milli bir aşısının olmasının kendisini çok heyecanlandırdığını dile getiren Aydın, salgının başında 200'e yakın ülkeye tıbbi ekipman yardımında bulunulduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da duyurduğu gibi, ürettiğimiz yerli aşının da az gelişmiş ülkelere gönderileceğini belirtti.