Prof. Dr. Faruk Aydın: Virüsü getirip dışarıya taşıyabilirler! Karadeniz çaydan önce karantinaya alınsın

Karadeniz'de, mayısta başlayacak çay hasatı için bölgeye 100 bin üstünde üretici gelecek. Prof. Aydın üretici ve işçilerin karantinaya alınarak, test yapılmasını önerdi.

Doğu Karadeniz'de, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde, 830 bin dekar alanda 1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay üretiminde hasat dönemi başlıyor. Çay tarımında geçen yıl olduğu gibi büyük kentlerden bölgeye 100 binin üzerinde üretici ve işçi gelecek. Büyük çoğunluğu İstanbul ve Ankara'dan bölgeye gelecek üreticilerin mayıs başında yola çıkması bekleniyor. KTÜ Tıbbi Mikrobiyoloji Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, çay göçünün virüsün taşınması açısından risk yaratacağını söyledi. Son haftalardaki vaka artışıyla virüsün yükselme trendine geçtiğine dikkat çeken Prof. Aydın şöyle devam etti: "Rize'de yaklaşık 75 bin kişi aşılanmış. 350 binlik kentin yüzde 20'si şu anda aşılı. Bunun geneli de yaşlı. Çay sektöründe çalışan insanların aşısız olma oranı hala çok yüksek. Virüsün varlığında çay toplama işlerinin ve naklinin yapılabilmesi için bu işçilere yönelik bazı özel önlemlerin alınması gerekiyor."

10 GÜN İZOLE EDİLMELİ

"Dışarıdan gelenlerin karantinaya alınarak en az 10 gün gözlemlenmesinin yanında testler yapılabilir. Çalıştıkları bölgede ve kaldıkları yerlerdeki insanların da sağlık durumunun bilinmesi şart. İşlerini tamamladıktan sonra geri dönüşlerinde de buradan alacakları virüsü kendi bölgelerine taşıma riskleri var."