Prof. Dr. Faruk Aydın: Mutant virüse karşı en az 2 metre mesafe

Sosyal mesafeye mutant virüs ayarı: 2 metreye çıkmalı. Prof. Dr. Faruk Aydın, “Mutant virüsten sonra sosyal mesafe 1 buçuk metreden 2 metreye çıkartılmalı. Daha bulaşıcı hale gelen virüse karşı çift maske kullanılmalı” dedi.

Farabi Hastanesi Test Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Faruk Aydın, Türkiye'de ve Karadeniz'de yayılım gösteren mutant virüsle bulaşıcılığın 1.5 kat arttığını vurguladı. Aydın, "Ülkemizde artık 3 mutasyon da var. Mutasyonlu virüs çalışılabilen kitler de çalışma merkezlerinde ve bizde de var. Maalesef şu ana kadar çalıştığımız İngiliz mutasyonu idi. Ama bugünden itibaren Brezilya ve Güney Afrika mutasyonu da çalışabilir kitlerimiz geliyor" dedi.

Prof. Dr. Aydın, mutasyonlu virüsün yeni bir dalga oluşturma tehlikesi olduğunu da kaydederek, "Bulaşın 1.5 misli arttığı ispatlanmış durumda. O nedenle maske, mesafe ve hijyen kurallarını daha da arttırmamız gerekiyor" dedi.

YENİ DALGA RİSKİ

Aydın, "Bir arada bulunmayı eskiden 15 dakika diye ifade ederken şimdi 10 dakikaya indi. Maskenin standart bir maske olması çok önemli, olmuyorsa çift maske kullanılmalı. Mesafenin de 1 buçuk metreden 2 metreye çıkartılması önemli. Mutasyonların Karadeniz'e ulaşması ve yayılması sonucu risk giderek büyüdü. Arzu etmediğimiz, bir daha yaşamak istemediğimiz kasım ayını bir daha yaşatma ihtimali var. Bunu da yeni bir pik veya dalga olarak isimlendirmek mümkün" diye konuştu.