Prof. Dr. Bülent Ertuğrul: Mutasyonlu virüsün bulaşma hızı arttı

Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ertuğrul, mutasyonlu virüsün bulaş hızının arttığına dikkat çekerek vatandaşlara ‘tedbirli yaşam' uyarısında bulundu.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, İngiltere'de ortaya çıkan ve ülkemizde de görülen mutasyona uğramış virüsün bulaşma hızının arttığını söyledi. Vatandaşların tedbirleri gevşettiğini belirten Ertuğrul şöyle konuştu:

VATANDAŞLARIMIZ GEVŞEDİ!

"Şu anda daha az sayıda bir virüsle enfeksiyon gelişebilir. Mutasyonlu virüs bunu sağladı. Bu durumda tedbirlerden ödün vermemek gerekiyor. Rehavete kapılmadan, soğukkanlılığımızı da yitirmeden alınan önlemlere uygun davranmamız gerekiyor. Eğer bunu gerçekleştirebilirsek mutasyonlu virüsün ülke içerisindeki dolaşımını azaltabiliriz. Ama bunu gerçekleştiremezsek yeni bir dalga ile karşı karşıya kalabiliriz. Tedbirlerimizin birçoğu yeterli. Fakat şöyle bir baktığımız zaman çevremize, aslında bu kısıtlamalara uyulmadığını gözlemliyoruz. İnsanlar, sosyal mesafeye dikkat etmeden yan yana geliyorlar. Mutasyonlu virüsle beraber artan insan hareketliliği de hastalığın yayılmasında önemli. Bu virüslerin en önemli bulaş yolu damlacıklar. Mevcut tıbbi maskeler bu damlacıkları solumamızı engelleyerek, bize güvenli bir soluk alıp vermeyi sağlıyor. Maskeler korunmak için yeterli. Ancak birçok yerde görüyoruz; maskeler burunların altında veya düzgün kullanılmıyor."

MASKE HÂLÂ DOĞRU KULLANILMIYOR

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mutasyonlu virüsten korunmada mevcut tedbirlerin önemine dikkati çekti: "Virüsün mutasyon geçirmesi virüse başka özellikler kazandırdı. Mevcut alınan tedbirler mutasyonlu virüste de işe yarıyor. Burada maskenin önemi öncekine göre arttı. Maskeyi doğru kullandığımızı düşünmüyorum. Maske zaten tek başına yeterli değil. Kalabalığa girmemek gerekiyor. Çevrede bulunan insanlar dikkatli olmadığı zaman tek başına aldığın önlem salgını durdurmuyor."

AŞI DA OLSANIZ TAŞIYABİLİRSİNİZ

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, aşı olunsa dahi virüsün insanlara taşınabileceğini vurgulayarak, rehavet uyarısı yaptı: "Maskeyi doğru kullanın. Burnun altında olmasın. Toplumda maske daha iyi uygulanıyor ama eller maskenin üzerinde. 'Maskemi taktım bana nasıl bulaştı' deniyor. Burada el hijyenini ihmal ediyorsanız geçiş olacaktır. Aşı olanlar virüsü alabilir ve yayabilir. Hasta olan kişi başkasına bulaştırabiliyor, aynı şekilde aşı olan kişi de bu virüsü tekrar alabilir."