Prof. Dr. Aziz Sancar Eğitim Kampüsü törenle açıldı! Türkiye'nin beyin gücü burada yetişecek

Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adının verildiği Ankara'daki eğitim kampüsü açıldı. Kampüsteki liseliler, bilimsel yaşama adım atacak araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunabilecek.

AA

Milli Eğitim Bakanlığınca Ankara Çankaya'da yapımı tamamlanan eğitim kampüsüne, Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adı verildi. Bilim ve sanat eğitim merkezi (BİLSEM), anaokulu, fen lisesi ve öğrenci pansiyonundan oluşan kampüsü dün açıldı. Törene başta Sancar olmak üzere Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara Valisi Vasip Şahin, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve çok sayıda milletvekili katıldı.

TÜRKİYE'DE LİYAKAT VAR

Bakan Özer, Türkiye'nin, okul öncesinden yüksek öğrenime kadar Anadolu'nun her noktasında, en ücra köşelerinde yeni Aziz Sancarları kazanmak için onları eğitime dahil edebilmek için devasa eğitim seferberliğine tanıklık ettiğini söyledi. Bakan Varank da gençlerin Aziz Sancar'dan devralacağı bayrağı çok daha ilerilere taşıyacaklarına emin olduğunu söyledi. Varank, başvuruların 3 Mart'a kadar süreceği Aziz Sancar Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı'na gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirterek, "Bugün itibarıyla başvuru sayısı 217'ye ulaştı" dedi. Sancar ise şöyle konuştu: "Bugün şunu öğrendim ki Türkiye'de liyakat var. Buraya benim adım Türkiye'ye, Türk dünyasına yaptığım hizmet için verildi. Bu bana verilen liyakat nişanıdır."

KANSERLE İLGİLİ SON ÇALIŞMAMI TÜRKİYE'YE TAŞIYACAĞIM

ABD'de yaşayan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkiye'ye gelmeden bir gün önce kansere ilişkin bilimsel bir araştırma metodu konusunda çok yeni bir şey keşfettiklerini söyledi. Heyecan verici araştırmasını Türkiye'ye taşıma müjdesi veren Sancar, "Bilimsel, temel bir araştırma metodu, yani kanseri tedavi edecek değil ama bizim için bir bilim insanı olarak çok heyecan verici bir gelişme. Bu çalışma DNA onarımı ile ilgilidir ve yeni bir metottur, onu ben Türkiye'ye bir yıl içinde aktarabileceğim" dedi.

EĞİTİME EHEMMİYET SANCAR'A MİNNET

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, açılış törenine gönderdiği mesajında "Bu modern kampüs, evlatlarımızın eğitimine verdiğimiz ehemmiyeti göstermenin yanı sıra, Aziz Sancar Hocamıza minnet duygularımızın da bir ifadesi niteliğindedir" dedi. Başkan Erdoğan'ın mesajı şu şekilde devam etti: "On yıllar boyunca bu çatı altında eğitim-öğretim görecek çocuklarımız, tıpkı Aziz Sancar Hocamız gibi alacakları Nobel ödülleriyle milletimizi tarih sahnesinde en güzel şekilde temsil edeceklerdir."

5 YILDIZLI BİLİM ÜSSÜ

2021-2022 eğitim öğretim yılının ikinci dönemine 497 öğrenciyle başlayacak olan BİLSEM'de 14 derslik, fen lisesinde 12 derslik, anaokulunda ise 4 derslik bulunuyor. Lise öğrencileri, bilimsel yaşama adım atacak araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunabilecek. Ar-Ge merkezi olarak tasarlanan kampüs şu imkânları barındırıyor:

● Biyokimya, mekatronik, havacılık, dron, animasyon, filoloji, arkeoloji, yaratıcılık, yazarlık ve müzik atölyeleri.

● Fizik, kimya, biyoloji laboratuvarları.

● Bilim teknoloji sınıfı.

● 4 bin kitaplı kütüphane.

● Çok amaçlı salon.

● Revir.

● 30 odalı 90 öğrenci kapasiteli jimnastik salonu.

● Seminer ve sinema salonu.

● 2 kütüphaneli etüt odası.

● Lobi dinlenme salonu.

● 120 kapasiteli yemekhane.

● 5 yıldızlı otel konforunda kız öğrenci pansiyonu.