Poseidon mozaiği Adana'da bulundu

Adana'nın Yumurtalık İlçesi’ndeki arkeolojik kazıda, antik Yunan deniz tanrısı Poseidon'un tasvir edildiği bir mozaik bulundu. Mozaiğin alt kısmında yer alan ''Bütün yıkananlar size selam olsun'' metni dikkat çekti.

Uzmanlarca birinci derece arkeolojik sit alanı kabul edilen Aigeai Antik Kenti'nde sürdürülen çalışmalarda, Roma dönemine ait hamamın soğukluk bölümünde antik Yunan tanrısı Poseidon'un tasvir edildiği bir mozaiğe rastlandı. Mozaiğin kuzey yönünde yer alan dairesel çerçevede cepheden tasvirlenen Zeus ve Hades'in kardeşi, Roma mitolojisinde Neptün olarak bilinen Poseidon tasvirinin, sağında ve solunda yunus balığı figürleri yer alıyor. Mozaiğin kuzey yönüne doğru kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla olası bir metnin yer alması durumunda bu yazıtın anlam kazanacağı düşünülüyor. Mozaiğin alt kısmında ise, kısmen tahrip olmuş ve Grekçe yazılmış “Bütün yıkananlar size selam olsun’’ anlamı taşıyan bir metin dikkat çekiyor. 

MOZAİK 11 METRE

Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, Yumurtalık İlçesi’nin zengin tarihsel kalıntıya sahip olduğunu, daha önce de antik Yunan aşk tanrısı Eros’un tasvirlendiği mozaik bulduklarını hatırlattı. Poseidon mozaiğinin ve yazının dikkat çekici olduğunu belirten Adana Müze Müdür Vekili Nedim Dervişoğlu ise, mozaiğin 11,39 metrekarelik alana sahip, iki ana panoya ayrıldığını ve bu panolarda dairesel çerçeveler içinde tasvirlerin olduğu mozaik bulduklarını açıkladı.