Polonya'dan MİT'in takas operasyonuna övgü... ''Türkiye'nin oynadığı önemli rolü gösteriyor''

Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, geçen hafta Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı koordinasyonunda Ankara'da gerçekleşen esir takasına övgüler yağdırdı. Lang, Bence bu takas, Türkiye'nin uluslararası arenada oynadığı çok önemli rolü gösteriyor, ayrıca çok ama çok hassas konuların ele alınmasındaki uzmanlık düzeyini de gösteriyor.'' dedi.

AA

MİT koordinasyonunda gerçekleşen takas operasyonu dünyanın gündemin düşmüyor.

Uluslararası arenada günlerdir konuşulan operasyon hakkında düşüncelerini dile getiren Polonya'nın Ankara Büyükelçisi Lang, MİT'ten ve Türkiye'yeden övgüyle söz etti.

Büyükelçi Lang, İstanbul Avcılar'da bulunan ve kazı çalışmalarının devam ettiği Bathonea Antik Kenti'ni ziyaret etti.

"TÜRKİYE'NİN UZMANLIK DÜZEYİNİ DE GÖSTERİYOR"

Büyükelçi Lang, geçen hafta Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı koordinasyonunda Ankara'da gerçekleşen esir takası konusunda "Bence bu takas, Türkiye'nin uluslararası arenada oynadığı çok önemli rolü gösteriyor, ayrıca çok ama çok hassas konuların ele alınmasındaki uzmanlık düzeyini de gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"ORTA DOĞU'YU BÜYÜK BİR JEOPOLİTİK SATRANÇ TAHTASI OLARAK GÖRMÜYORUM"

Lang, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, Rusya-Ukrayna savaşı, Polonya'ya sığınan Ukraynalılar gibi güncel konulara ve antik kent ziyaretine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Polonya'nın 1988 yılında Filistin Bağımsızlık Bildirgesini tanıyan ilk ülkelerden biri olduğuna işaret eden Lang, "Varşova'da Filistin Büyükelçiliğimiz var ve bu da aslında bu konudaki tutumumuz hakkında çok şey anlatıyor." dedi.

Lang, hem 7 Ekim'de hem de Gazze'deki sivillere insani yardım götürmeye çalışırken hayatını kaybedenler arasında Polonya vatandaşlarının da olduğunu belirterek, "Şahsen ben bölgeyi, Orta Doğu'yu büyük bir jeopolitik satranç tahtası olarak görmüyorum, gerçek insanların gerçek dramlar yaşadıkları bir yer olarak görüyorum." diye konuştu.

ANKARA'DA ABD'Lİ VE RUS CASUS TAKASI

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) koordinasyonunda ABD ile Rusya arasında casus takası gerçekleşti. MİT'ten yapılan açıklamada, "Son dönemin en geniş kapsamlı olan bu takas operasyonunda teşkilatımız büyük bir arabuluculuk rolü üstlenmiştir" denildi.

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), ABD, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç, Rusya ve Belarus cezaevlerinde bulunan 26 kişinin karşılıklı değişimini içeren son dönemin en geniş kapsamlı takas operasyonuna imza attı.

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, Ankara'da gerçekleşen takas operasyonu kapsamında, ABD'den 2, Almanya, Polonya, Slovenya, Norveç ve Rusya'dan birer uçak olmak üzere 7 uçak ile 26 kişi Türkiye'ye nakledildi.

Operasyon kapsamında, 2'si çocuk 10 rehinenin Rusya'ya, 13 rehinenin Almanya'ya, 3 rehinenin de ABD'ye nakli sağlandı.