Polis üç gün sitede keşif yaptı 4. günde işi bitti

16 günlük çalışmanın ardından hücre evini tespit eden polis, üç gün sitenin etrafında teröristi ve yanındakileri adım adım izledi. Zamanı gelince düğmeye basıldı ve Reina saldırganı sağ ele geçirildi.

1

Devrim TOSUNOĞLU - Levent ALBAYRAK 

Yılbaşı gecesi İstanbul Ortaköy’deki Reina gece kulübüne saldıran ve 39 kişiyi öldüren DEAŞ üyesi terörist Abdülgadir Masharipov polisin başarılı operasyonuyla sağ olarak ele geçirildi. Paki Masharipov nasıl yakalandı? İşte o süreç: 

Bin kişilik ekip 

Polisin daha önce düzenlediği 4 ayrı operasyon oldu ancak saldırgan bu operasyonlardan kurtulmayı başardı. Bunun üzerine Masharipov'un yakalanması için Emniyet Müdürlüğü tarafından bin kişilik ekip kuruldu. 16 gün önce kurulan ekip terörist avı başlattı. Bugüne kadar 2 bin 500 ihbar, 7200 saatlik kamera kaydını inceleyen İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Zeytinburnu, Sefaköy ve Esenyurt’ta operasyon düzenledi. Polis, Kayseri, Hatay, Konya ve İstanbul'da yapılan operasyonlarda 50 kişiyi gözaltına aldı, 20 hücre evini çökertti. Emniyette sorguya alınan şüphelilerin verdikleri bilgiler doğrultusunda Esenyurt’ta teröristin kaldığı hücre evi belirleyen Terörle Mücadele ekipleri, 3 gün teröristi izledikten sonra düğmeye bastı. 

20 dakika sürdü 

Özel Harekat polislerinin de destek verdiği operasyonda, evin bulunduğu site ablukaya alındı. Eve 23.40'ta baskın düzenleyen polis, teröristlerin silah kullanmasına fırsat vermedi. 20dakika içinde operasyon tamamlandı. Özbek asıllı DEAŞ canisi ‘Ebu Muhammed Horasani’ kod adlı Abdulkadir Masharipov sağ olarak ele geçirildi. 

Dairede 6 saat inceleme 

Abdülgadir Masharipov'un yakalandığı Esenyurt'taki dairede polis 6 saat  inceleme yaptı. Odalarda yatak, çekyat ve birkaç dolap dışında pek fazla ev eşyası yok. Odalarda kadın kıyafetleri başta olmak üzere çok sayıda giyim eşyası bulundu.

5’inci kata yerleşmişler 

Polis incelemesinden sonra Esenyurt'taki evin içi görüntülendi. Teröristin gizlendiği daire site içerisindeki bir apartmanın 5. katında bulunuyor, 2 oda ve 1 salondan oluşuyor. Evin içinde polis tarafından dış kapısının kırılmasıyla başlayan büyük operasyonun izleri görülüyor. Salondaki çekyatların yatak olarak kullanıldığı da incelemede ortaya çıktı.

Taksim riskli bulununca Reina talimatı geldi

Saldırgan Masharipov, Hoca Aka kod adlı sözde DEAŞ Emiri’yle 31 Ocak saat 21.30’da görüştü. Hoca Aka, ilk hedef olan Taksim’de 5 bin polis görevli olduğu için “Reina’ya saldır” talimatını verdi. 

Rakka’da bulunan sözde DEAŞ emiri Hoca Aka'dan Taksim'de “eylem yap” talimatı üzerine Abdulkadir Masharipov, Taksim'de keşif yaptı. Ancak yılbaşı gecesi sadece Taksim ve etrafından 5 bin polisle güvenlik önlemlerinin alınması üzerine burada eylem yapmaktan vazgeçti. 

Direktif Suriye'den geldi 

Taksim'de eylem kararından vazgeçen Masharipov, Suriye'de bulunan Hoca Aka ile cep telefonu ve internet üzerinden yeniden iletişime geçti. Hoca Aka saat 21.30'da görüntülü görüşme sırasında Masharipov'a yeni hedefin Reina olduğunu söyledi. 

SAAT 22.00'DE REiNA'DA KEŞİF 

Hemen bir taksiye binen DEAŞ mensubu  Abdulkadir Masharipov, aldığı yeni talimat üzerine saat 22.00 sıralarında taksiyle Reina önünden geçerek hızla bir keşif yaptı. Suriye'den gece kulübü Reina'nın içerisini gösteren ve internet üzerinden alındığı belirlenen görüntü saldırganın cep telefonuna gönderildi. Daha sonra aynı taksiyle silah ve flashbank malzemelerini almak için Zeytinburnu'na döndü. Zeytinburnu'nda içerisinde Kalaşnikof silah ve flashbang bulunan bir çantayı alan Abdulgadir Masharipov yeniden eylem yapacağı Reina'ya doğru harekete geçti. Yapılan operasyonlarda, Masharipov'a içerisinde silah ve falshbang çantayı veren Doğu Türkistan uyruklu bir kişi gözaltına alındı. 

İki gün sonra kaçarken polislerle çatışmış

Örgüt tarafından Anadolu yakasındaki başka bir hücre evine götürülerek buradan da Suriye'ye kaçırılmak istenen Masharipov'un içerisinde bulunan otomobil 2 Ocak 2016 gecesi Bakırköy'de bir uygulama sırasında durduruldu. Polis arka koltukta oturan Masharipov'dan şüphelendi. Bunun üzerine teröristler polisle çatışmaya girerek kaçtı ancak yurtdışına çıkamadı.

Güvenlik kamerası olmayan site! 

Operasyona tanık olan site sakini: 23.43'te gürültü seslerini duydum. 155 Polis imdatı arayıp kavga ihbarında bulundum. Sonra Özel Harekat polislerinin operasyon yaptığını fark ettim. Şimdiye kadar sitede dikkatimizi çeken bir şey olmadı. Onlarla da hiçbir şekilde karşılaşmadık. Sitemiz yüksek güvenlikli bir sitedir. Siteye KGS adı verilen cihazla giriş çıkış yapmaktayız. Tek eksiğimiz güvenlik kamerasıydı, teröristler de ondan faydalanmış. 

Dört dili çok iyi konuşuyor 

1983 Özbekistan doğumlu olan Masharipov Özbekçe, Rusça, Arapça, Çince ve Türkçe dillerini biliyor. Özbek İslami Hareketi içerisine giren Masharipov daha sonra DEAŞ etkisine girerek önüne gelene “kafir” demeye başlamasıyla bu hareketin içerisinden dışlandığı öğrenildi.  DEAŞ'a katılan Masharipov, Afganistan ve Pakistan'a geçerek burada 2 yıl savaş eğitimi aldı. 

Oğlunu DEAŞ hücresine gönderdi

Masharipov'un, oğlunu başka bir DEAŞ hücre evine gönderttiği belirlendi. Yapılan operasyonda karısı ve kızı yakalanırken, oğlu ile onu gizleyen diğer DEAŞ hücresinin çökertilmesi için operasyonlara devam ediliyor. Operasyonda şüpheli Abdülgadir Masharipov ile evi kiraladığı öğrenilen teröristin Kırgız asılı arkadaşı ‘Ebu Muhammed’ kod adlı kişi dahil 3'ü kadın 5 kişi gözaltına alındı. Operasyonda yakalanan kadınların Senegal uyruklu Dina A. (27), Somali uyruklu Aysha M. (27) ve Mısır uyruklu Tene Trare (26) olduğu öğrenildi.