PKK'nın terör ağı Avrupa'yı sardı

Terör örgütü PKK paçavralarına ses çıkarmayan AB'nin kendi hazırladığı terör raporunda da örgütün Avrupa'da 30 milyon euro topladığı, uyuşturucu ağını yönettiği gözler önüne serildi

AA

Terör örgütü PKK destekçileri, hafta sonu Avrupa'nın kalabalık şehirlerinde protesto gösterileri düzenlerken Türkiye, terör örgütü üyelerinin Avrupa'da serbestçe dolaşmasına ilişkin uyarılarını yıllardır iletiyor.

Europol'ün 2020 ve 2021 raporlarında PKK, 'etnik milliyetçi' ve 'ayrılıkçı' terör örgütü olarak nitelendiriliyor ancak terör örgütünün, yasak olmasına karşın Avrupa ülkelerinde propaganda, militan devşirme ve bağış toplama gibi faaliyetlerini sürdürdüğü belirtiliyor. AB Terörizm Durum ve Eğilimler Raporu'nda PKK'nın Türkiye ve komşu ülkelerindeki terör faaliyetlerine lojistik ve finans desteği bulmak için Avrupa ülkelerinde aracı kuruluşlar oluşturduğu belirtilerek "Bu kuruluşlar genellikle Kürt dernekleri adı altında yasal kılıfl arla hareket ediyor" ifadesi kullanıldı.

Raporda PKK'nın Avrupa ülkelerinden devşirdiği bazı AB vatandaşlarının da Irak ve Suriye'deki terörist faaliyetlere katıldığı kaydedildi. Rapora göre PKK, düzenlendiği bağış kampanyaları vasıtasıyla Almanya'da 2021'de yaklaşık 16,7 milyon avro, Avrupa'da ise 30 milyon avrodan fazla para topladı. 30 yılı aşkın süredir terör faaliyetlerini sürdüren PKK'nın Avrupa kıtasındaki uyuşturucu kaçakçılığı ağı da güvenlik ve istihbarat servisleri tarafından biliniyor. Terör örgütü uyuşturucudan yıllık 1,5 milyar doların üzerinde gelir elde ediyor.