PKK'nın istihbarat yapılanması çöktü! MİT'ten 18 ilde terör örgütünün uyuyan hücrelerine operasyon

MİT ve güvenlik güçleri tarafından PKK'nın hücre istihbarat yapılanmasına 18 ilde eşzamanlı operasyon düzenlendi. Terör örgütünün 55 uyuyan istihbarat hücresi gözaltına alındı. MİT'in Irak'ın kuzeyi, Suriye ve Türkiye'de 10 aylık özel bir çalışmanın ardından çökerttiği hücrelerin, örgüt tarafından yerel seçimler öncesinde eylem için uyandırıldığı ifade edildi.

AKŞAM-ANKARA

BAŞKAN Recep Tayyip Erdoğan, bölücü terör örgütü PKK'nın İçişleri Bakanlığı'na yönelik hain saldırı girişimi sonrasında sınır içinde ve dışındaki terör unsurlarına "bir gece ansızın gelebiliriz" uyarısı yapmıştı. Güvenlik birimleri bu sözleri talimat olarak aldı ve terör unsurlarına karşı büyük bir operasyon gerçekleştirdi. Dün sabah saat 05.00'te Şanlıurfa merkezli 18 ilde eşzamanlı operasyon düzenlendi. Operasyona MİT, emniyet, jandarma ve güvenlik korucuları katıldı. Eşzamanlı operasyon sonucunda örgütün uyuyan istihbarat hücrelerinden 55'i gözaltına alındı. Adreslerde bulunamayanların da yakalanmasıyla birlikte sayının 90'a çıkabileceği kaydedildi.

10 AYLIK TİTİZ ÇALIŞMA

Şanlıurfa, İstanbul, Antalya, Adana, Bursa, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Mersin, Denizli, Konya, Kayseri, Batman, Isparta, Balıkesir, Şırnak, Kocaeli ve Amasya'da eş zamanlı olarak başlayan büyük operasyon, MİT'in 10 aylık titiz çalışmasının sonucunda gerçekleştirildi. MİT, örgütün istihbarat yapılanmasının Türkiye ayağının tespiti ve çökertilmesi için Kuzey Irak, Suriye ve Türkiye içerisinde çalışma yürüttü. Saha ajanları, örgütün istihbarat yapılarına sızdı ve örgütle çalıştığı tespit edilen kişileri yakın takibe aldı. Sonrasında emniyet birimleri ile yakın koordine içinde hazırlıklar tamamlanarak örgütün hücre istihbarat yapısı eşzamanlı operasyonla çökertildi.

YEREL SEÇİM ÖNCESİ AĞIR DARBE

Örgütün uyuyan istihbarat hücrelerinin yerel seçimler öncesinde aktif hale getirileceği ifade edildi. Bu anlamda da yapılan operasyon büyük anlam taşıyor.

'SEL'İ BATILI ÜLKELER DESTEKLEDİ

Güvenlik birimlerinden edinilen bilgiye göre, çeşitli isim ve yapılar altında 1986'dan bu yana istihbari bilgi toplama arayışı içerisinde olan bölücü terör örgütü, Suriye'nin kuzeyinde Batılı ülkelerden aldığı askeri, teknik ve eğitim desteğiyle istihbarat yapılanmasına gitti.

TAŞERONLUK DA YAPIYOR

SEL'in, (Saziya Ewlekariya Leşkeri/Askeri İstihbarat Kurumu) hedefinde ise doğrudan Türkiye var. Son zamanlarda TSK, MİT ve jandarmanın operasyonlarıyla ağır darbe alan terör örgütü, "etkin", "güçlü" olduğu algısı oluşturmak için büyükşehirlerde eylem arayışına girdi. Bunun için de sözde istihbarat örgütü SEL, klasik haber toplama faaliyetlerine ek olarak Suriye-Türkiye arasında silah ve mühimmat, eylemci ve kadro aktarımı gibi faaliyetleri de üstlendi. İstihbarat yapılanması tüm lojistik organizasyonunu da üstlendi. Sözde istihbarat yapılanması, Türkiye'nin Suriye'deki harekat alanlarında da yabancı istihbarat servisleri adına haber toplayıp, sabotaj eylemleri de gerçekleştiriyor.

ETNİK FARKLARI KULLANIYOR

SEL yapılanması şaşırtma amacıyla farklı din ve etnik yapıları kullanıyor. Bunun örneklerinden biri İstiklal Caddesi'nde 2022'de 6 kişinin ölümüne neden olan bombalı eylem. İstiklal Caddesi'ne bombayı Alham Elbashir koymuştu. Terörist, eylemden kısa bir süre sonra yakalanmıştı.