Piknikte gizli böcek tehlikesi

Piknik alanlarına giden vatandaşlar, böcek ısırması nedeniyle hastanelere koşuyor. Uzmanlar özellikle kulağa kaçan böceklere yapılan yanlış müdahale, işitme kaybına neden olabileceği uyarısında bulundu.

BÜLENT ŞANLIKAN

Havaların ısınmasıyla başlayan piknik sezonu beraberinde gizli bir tehlikeyi de doğurdu. Çayırda çimende uzanan vatandaşların kulaklarına giren böcekler kişinin işitme kaybına bile neden oluyor. Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Elvin Alaskarov, havaların ısınmasıyla birlikte iç-dış kulak yolunda böcek kaçması şikâyetlerinde artış yaşandığını söyledi. Alaskarov, "Eğer böcek boyutuna bağlı olarak büyükse kulaktan çıkamıyor ve kulak zarına hasar vererek işitme kayıplarına yol açıyor" dedi. Dr. Alaskarov, kulağa böcek kaçması gibi durumlarda yapılan en önemli hatanın kulak çöpü veya herhangi bir alet kullanarak dış kulak yolunda böceği ileri doğru ittirmek olduğunu söyledi. Kulakta işitme kaybı ya da tıkanıklık hissedildiğinde erken muayenenin hayati önem taşıdığını söyleyen Alaskarov: "Böcek uzun süre kulakta kalırsa büyük hasarlara sebep veriyor. Böceği canlı olarak gördüğümüz vakalarda ise losyon dökerek öldürüyoruz. Ölen böceği endoskopi ya da kamera eşliğinde çıkarıyoruz."

KENE ISIRMASI ÖLÜMCÜL ENFEKSİYONA YOL AÇABİLİR

Haşere ısırmalarında en tehlikelilerinden bir tanesinin kene ısırması olduğunu da belirten Dr. Alaskarov, Kırım Kongo kanamalı ateşin, kene ısırmasıyla bulaşan ölümcül bir enfeksiyon hastalığı olduğunu söyledi. Dr. Alaskarov, bu tür durumlarda özellikle vatandaşların kesinlikle kendi başlarına herhangi bir müdahalede bulunmamaları gerektiğini vurguladı.