Pedagojik formasyon başvuruları ne zaman yapılacak? Pedagojik formasyon dersleri hangi tarihte başlayacak?

Pedagojik formasyon başvuru süreci her yıl Yükseköğretim Yürütme Kurulu (YÖK) tarafından belirlenmektedir. Bilindiği üzere geçtiğimiz aylarda yapılan bir açıklamada Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans programı ya da pedagojik formasyon eğitimi sertifikası programını başarıyla tamamlayanların öğretmenliğe başvurabileceği belirtilmişti. Söz konusu bu haber üzerinden yoğun bir şekilde yakından takip edilen ''2021 2022 Pedagojik formasyon başvuruları ne zaman yapılacak, formasyon dersleri hangi tarihte başlayacak?'' soruların yanıtlarına ilişkin merak edilen detayları bu haberimizde derledik.

Pedagojik formasyon başvuru tarihi ve süreci bir çok adayın yakından takip ettiği konular arasında. Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile ilgili usul esaslar çerçevesinde yeniden başlatılacağı belirtilmişti. Peki YÖK Pedagojik formasyon programları nasıl olacak? Başvuru süreci ne zaman başlıyor?

PEDAGOJİK FORMASYON BAŞVURULARI NE ZAMAN?

Geçtiğimiz yıllarda Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası programı ile sağlanan pedagojik formasyon belgesi, 2020 yılında Talim ve Terbiye Kurulu'nun kararıyla kaldırılmıştı. Bu tarihten sonra yükseköğretim kurumları tarafından verilmesi planlanan eğitimle ilgili kurumlardan bir dönüş alınmayınca YÖK ve MEB iş birliğinde yüksek lisans programı oluşturulmasına karar verildi.

Pedagojik formasyon eğitimi, bu sene itibarıyla yükseköğretim kurumlarında yüksek lisans programı olarak verilecek. Bu eğitimi alan öğretmen adaylarının atanma hakkı olacak. MEB tarafından yapılan açıklamada başvuruların ekim ayında alınacağı belirtildi.

YÖK tarafından yapılan duyuruda;

"Yükseköğretim Kurulu ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan "Eğitimde İş Birliği Protokolü" güncellenmekte olup, 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren "Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı", ilgili usul ve esaslar çerçevesinde yeniden başlatılacaktır.

Önümüzdeki günlerde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yapılacaktır." İfadelerine yer verildi.

2021 FORMASYON DERSLER HANGİ TARİHTE BAŞLIYOR?

Formasyon derslerinin ne zaman başlayacağına ilişkin henüz net bir açıklama yapılmadı. Önümüzdeki günlerde pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yapılması bekleniyor.

Eğitim fakültesinden mezun olmayan kişilerin öğretmenlik yapabilmesi için alması gereken programa formasyon deniyor. Öğretmen olmak isteyenler okudukları bölümün ardından Pedagojik Formasyon eğitimi alıyor ve öğretmenlik yapıyor.

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Pedagojik Formasyon Eğitim Sertifika Programı'nın ilgili usul ve esaslar çerçevesinde yeniden başlatılacağını bildirdi. YÖK tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "YÖK ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan 'Eğitimde İşbirliği Protokolü' güncellenmekte olup 2021-2022 eğitim öğretim yılından itibaren Pedagojik Formasyon Eğitim Sertifika Programı, ilgili usul ve esaslar çerçevesinde yeniden başlatılacaktır.

PEDAGOJİK FORMASYON NASIL ALINIYORDU? KİMLER ALABİLİYORDU?

Eğitim fakültelerinin lisans programının içinde formasyon dersleri var. Asıl amacı öğretmen yetiştirmek olmayan diğer bütün fakültelerden mezun olanlar, önceleri mezun olduktan sonra formasyon alabiliyorlardı, daha sonra çeşitli nedenlerle ikinci sınıftan itibaren formasyon dersleri verilmeye başlandı. Ancak YÖK'ün konuya ilişkin düzenlemesine göre formasyon programlarının iki dönemden az olmaması gerekiyordu. Üniversiteler buna rağmen yaz aylarında hızlandırılmış, yoğunlaştırılmış ya da başka adlarla çeşitli programlar düzenlediler.