Pazarlık görüşmeleri başlıyor! Gözler asgari ücrette

Milyonları ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri bugün başlıyor. İşveren kesimi bayramdan önce tamamlanması beklenen görüşmelerde zam oranının 6 aylık enflasyona göre belirlenmesini isterken, yeni asgari ücrette refah payı ile birlikte yüzde 30 zam gündemde.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise toplumun tamamını ilgilendiren yeni asgari ücret rakamıyla ilgili pazarlık süreci başlıyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında ilk toplantısını bugün saat 14.00'te yapacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın başkanlığında bakanlıkta yapılacak toplantıya, işçi kesimini temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan (Türk-İş) Pevrul Kavlak, işveren kesimini temsilen ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'ndan (TİSK) Akansel Koç başkanlığındaki heyet katılacak. İlk toplantıda taraflar güncel ekonomik verileri görüşecek.

ENFLASYON ÖNCELİKLİ

Dün konuyla ilgili açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflasyonun öncelikli konu olduğunu belirtti. Yılmaz, "Bir taraftan enflasyonu düşürmeye dönük politikaları hayata geçirirken, diğer taraftan enflasyonun etkilerini geniş toplumsal kesimlerde en aza düşürmeye dönük politikalarımızı da hayata geçireceğiz. Yine seçim beyannamesinde yazdığımız şekilde asgari ücretle, çalışanlarla, emeklilerle ilgili temmuzda çeşitli çalışmalar yapacağımızı söylemiştik. Bu kapsamda da adımlarımızı atmaya başladık" dedi.

ALIM GÜCÜ KORUNACAK

Asgari ücretle ilgili toplantıların başlayacağını ve çalışanlar, işverenler ile kamu kesimi arasında müzakerelerin yürütüleceğini söyleyen Yılmaz, "Temenni ediyoruz ki bu üç kesim belli bir noktada anlaşma, uzlaşma sağlasınlar. Ama genel perspektifimizi de tabii ki şöyle ifade edebilirim; Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, iktidara geldiği günden bugüne hiçbir zaman çalışan kesimlerin, geniş kesimlerin enflasyon karşısında satın alma güçlerinin erimesine müsaade etmemiştir. Her zaman için bu konularda çalışanların yanında yer almıştır. Önümüzdeki süreçlerde de aynı yaklaşımı göreceğiz" diye konuştu.

TL OLARAK GÖRÜŞÜLECEK

Daha önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücrete temmuz zammının "500 dolar bazında bir oran olabileceği" açıklamasını yapmıştı. İşveren kesimi ise dolar ile ifade etmek yerine zam oranının 6 aylık enflasyona göre belirlenmesini istiyor. Asgari ücret toplantısı öncesinde dün yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı ziyaret eden TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol da "Bir önceki bakanımızın bir beyanatı oldu ama baştan sona dinlediğimizde ücretin dolara endekslenmemesi gerektiğini ifade ediyor. Temenni olarak belirli seviyelerden bahsediyor. Komisyon her şeyi dikkate alıyor. 100'den fazla parametre değerlendirilecek. Enflasyon düşüş trendinde, buna rağmen ara zam olması görüşündeyiz. Çalışanı da işvereni de dikkate alacağız. Türk Lirası (TL) konuşacağız her zamanki gibi" dedi.

BAYRAMDAN ÖNCE MÜMKÜN

Asgari ücret için komisyon toplantıları normal koşullarda 4 turda tamamlanıyor. Ancak geçen yıl yapılan ara zam görüşmeleri 2 toplantıda karara bağlanmıştı. Bu yıl da sürecin hızlı tamamlanması öngörülüyor. Belirlenecek olan yeni ücret temmuz ayından itibaren geçerli olacak. Özgür Burak Akkol, "3'lü mutabakatla, işçi ve işverenin razı olduğu kamunun önderliğinde bayramdan önce sürecin tamamlanmasını bekliyoruz" dedi. Bu yıl 27 Haziran'da arife günü, 28 Haziran'da da Kurban Bayramı'nın ilk günü yaşanacak.

İŞVERENE DESTEK ARTARAK SÜRMELİ

Asgari ücret görüşmelerinde zam oranıyla birlikte yılın ikinci yarısı için işverene sağlanacak asgari ücret desteği de müzakere edilecek. Bu yılın ilk 6 ayı için 250 lira olarak belirlenen destek tutarı daha sona 400 liraya çıkarılmıştı. Destek bu ay itibarıyla bitiyor. Temmuz ayından itibaren desteğin güncellenmesi bekleniyor. İşverene sağlanan asgari ücret desteğinin de artırılarak devam etmesi yönündeki taleplerini bakana ilettiklerini belirten Özgür Burak Akkol, "Ücretlerin asgari ücret kadar kısmından vergi alınmıyor. Bu uygulamanın güncellenerek devam etmesini istiyoruz" dedi. Özel sektörde çalışanların yüzde 37'si asgari ücret alıyor. Asgari ücret, yasal olarak bir işçiye ödenebilecek en düşük tutar anlamına geliyor.

YILLAR İTİBARIYLA YAPILAN ZAM ORANLARI

NELERİ ETKİLİYOR?

Asgari ücretteki artış; işsizlik maaşı, 65 yaş yani yaşlı ağlığı için gereken gelir şartı limiti, Genel Sağlık Sigortası kapsamında bedava sağlık hizmeti verilebilmesi için uygulanan gelir şartı limiti ve Biresyel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) devlet katkısı üst limitinin artışı anlamına da geliyor.

MEVCUT 8 BİN 506 LİRA

Yeni asgari ücrete enflasyonun üzerinde ek bir refah payının da eklenmesi bekleniyor. Açıklanan son verilere göre 5 aylık enflasyon yüzde 15.26. İlk 6 aylık enflasyon rakamları ise 5 Temmuz'da açıklanacak. 6 aylık enflasyon verisine yüzde 10-15 oranında refah payının eklenmesiyle birlikte en az yüzde 30'luk bir zam olabileceği belirtiliyor. Bu da yeni ücretin 11 bin 58 lira olması anlamına geliyor. 500 dolar seviyesinde olması halinde ise bu rakam daha da yükselebilir. Mevcut asgari ücret ise bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti de bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruşu buluyor.

ARA ZAMDA İKİNCİ YIL

Asgari ücret zammı 2022 yılına kadar yılda bir kez ocak ayında belirleniyordu. Geçen yıl ise enflasyondaki yüksek artış üzerine, vatandaşların alım gücünü yukarı çekebilmek için ilk defa temmuzda da asgari ücrete ara zam yapılmıştı. Böylece bu yıl da yine temmuz ayında ikinci kez ara zam uygulamasına gidilmiş olacak.