Pazar yerinde tezgah borsası

Tahtalar evden çok kazandırdı! pazarda yatırım ‘tezgahı' Babadan oğula usulüyle devam ettirilen meslek grubuna pazarcılık eklendi. İnternetten bile kiralanan tezgahların aylık geliri 5 bin lirayı buluyor. İnsanlar, ev yerine tahta alıp gelir elde ediyor.

Yıllar önce kurayla elde edilen pazar tezgahları İstanbul'da kazanç kapısı oldu. Genellikle babadan oğula devredilen pazar tahtalarını işletmeyen genç kuşaklar, bu tahtaları günlük, haftalık ya da aylık olarak pazarcı esnafına kiralıyor. 1.5 metre tahtanın günlük kiralama bedeli ise 50 ila 100 lira arasında değişiyor. Bazı kişiler de yüksek fiyatlardan çok sayıda tahta satın alarak aylık minimum 6 bin lira kira geliri elde ediyor. Öte yandan yasak olmasına rağmen sıkça görülmeye başlayan pazar tahtası kiralamaları artık internet üzerinden de yapılıyor. Çeşitli ilanlarla pazar tahtası sahipleri günlük, aylık ya da yıllık olarak tezgahlarını kiralıyor ya da satışa çıkarıyor. Pazar yerine göre haftalık 500-2000 TL kiraya verilen yerler de var, aylık 5 bin liraya verilen yerler de.

MECRASINDAN ÇIKMAMALI

Pazar tahtalarının yatırım aracına dönüşmesinden rahatsız olduklarını ifade eden İstanbul Umum Pazarcılar Esnaf Odası Başkanı Mesut Şengün, şunları söyledi: "Bu işi mecrasından çıkarmamak lazım. Açtığımız davalarda tahta sahibi kişiler arasında hostesler, sanatçılar, işadamları, müteahhitler, emlakçılar vardı. Bunların hepsini isim isim bildirdik. Pazarcı alamıyor, yatırımcılar alıyor dedik. Bunlar da pazarcılığı yapmadığı için pazarcıya kiraya veriyorlar. Pazarcı da bu kiraları karşılamak için mala zam yapıyor. Bunu ortadan kaldırmamız lazım."

BAĞIŞLANAN YERLER 300 BİN LİRAYA SATIŞTA

Tekstil satışı yapan bir pazarcı, "Semte göre kira fiyatları değişiyor. 4 tahtayı 120 bin liradan aşağı satmıyorlar. 500 bin lirayı bir daireye bağlayanın aylık 2 bin lira geliri oluyor ama pazardan 12-13 bin liradan aşağı kira geliri olmaz" dedi. Bir başka pazarcı ise, "25 yıl önce belediye, pazar yerini babama bağışlamış. Kiradan 5 bin lira kazanıyorum. Tezgahlarımı 300 bin liraya satarım. İnsanlar daire değil böyle yerleri alıyorlar" dedi.

DEDEDEN MİRAS

Pazarcı Hasan Şavdır, "18 tahtamız var. Önceden dedemler almış. Kardeşler arasında böldük. Satmaya kalksak tahta başı 60 bin lira eder. Ayda 12 bin lira kira gelirim var" dedi.