Panorama 25 Aralık Müzesi iki yılda 380 bin kişi ağırladı

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Antep'in düşman işgalinden kurtuluşunun 100'üncü yılında yapımı tamamlanarak açılan Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi, açıldığı günden bu yana 380 bin kişiyi misafir etti.

Gazi şehrin 11 ay boyunca düşmana karşı verdiği mücadeleyi tüm ayrıntılarıyla ziyaretçilerine tekrar yaşatan müze, pandemi sonrası turizm sezonun açılmasıyla yoğunluk yaşadı. 25 Aralık 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılan Panorama 25 Aralık Müzesi, özgün ve zengin içeriğiyle yerli, yabancı ziyaretçilerin beğenisini topluyor.

Mimarisi ve tasarımıyla ön plana çıkan müzede; yağlıboya tekniğiyle yapılan 14 tablo, 3 diorama ve 120 metre uzunluğa, 13 metre yüksekliğe sahip eşsiz tam bir panoramik alan ile Antep Savunması tüm yönleriyle anlatılarak, Antep harbi gazi ve şehit yakınlarının bağışladığı onlarca harp döneminde kullanılan eşyalar özenle sergileniyor.

ANTEP SAVUNMASI ANLATILIYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından resmi açılışı yapılan Panorama 25 Aralık Müzesi'nde; yağlıboya tekniğiyle yapılan 14 tablo, 3 diorama ve 120 metre uzunluğa, 13 metre yüksekliğe sahip eşsiz tam bir panoramik alan ile Antep Savunması tüm yönleriyle anlatılıyor.

Antep harbi şehit ve gazi yakınlarının bağışladığı onlarca esere de ev sahipliği yapan Panorama 25 Aralık, çağdaş ve modern müzeciliğin gerektirdiği interaktif alanları da bünyesinde barındırıyor.

REDİF DEPOSUNDAN PANORAMA 25 ARALIK'A

1869 yılı Redif Nizamnamesi'ne göre, redif birliklerinin her an bir savaşa hazır olmaları için senede bir ay, bağlı bulundukları redif dairelerinde talim görmeleri kararlaştırılmıştır. Redif birliklerinin talimleri süresince; seferber hale gelme, harp düzeni alma, silahları tanıma ve silahları iyi derecede kullanmak üzere eğitilmeleri hususu da bu kanunla karara bağlanmıştır. Kanuna göre neferler talim için silah altına alındığında kendilerine maaş ve tayinât verilmiştir. İhtiyaç duydukları giyim kuşam malzemeleri bölgelerindeki redif depolarından karşılanmıştır. Bu amaçla Alleben deresi kenarına kurulan Ayntâb Redif Deposu, 1912 yılına kadar Osmanlı ordusuna hizmet vermiştir. Fransız bombardımanında yıkılan Redşf Deposu yeri, 1960'larda 1. Seyyar Jandarma Tümeni Karargâhı daha sonra 23. Seyyar Jandarma Tugayı olarak kullanılmıştır. Yakın zamana kadar da Astsubay Lojmanı ve Lokali olarak Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılmaya devam edilmiştir.

Gaziantep Büyükşehir Belediye ile Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu alana, Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin'in önderliğinde, tarihte eşine az rastlanan destansı Antep harbini ölümsüzleştirmek için Panorama 25 Aralık Gaziantep Savunması Kahramanlık Panoraması ve Müzesi'ni inşa etmiştir.