Paha biçilemez tarihi eseri satacaklardı

Adana’da polis, durumundan şüphelendiği aracı durdurup arama yaptı. Söz konusu şüphe, bir ‘tarihi eser kaçakçılığı’nı da ortaya çıkarttı.

SONER KAN

ADANA – Adana’da şüphe üzerine durdurulan araçta arama yapan polis, bir ‘tarihi eser kaçakçılığı’nı da ortaya çıkarttı. 

Söz konusu otomobilde; ceylan derisine işlenen ve 18. yüzyıldan kalma olduğu belirtilen eserin üzerinde de; Hz. İsa’nın havarilerinden tasviri ve ‘'Büyük Archireus’ ifadesinin yer aldığı belirtildi. Olayla ilgili olarak 2 kişi gözaltına alınırken, ilk belirlemelere göre de tarihi eserin de paha biçilemez olduğu vurgulandı.

ŞÜPHE ÜZERİNE DURDURULDU

Olay, merkez ilçe Seyhan’a bağlı Alparslan Türkeş Bulvarı’nda meydana geldi. Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, bulvar üzerinde seyir halinde olan bir aracın durumundan şüphelendi. Söz konusu aracı durduran ekipler, kapsamlı bir arama yaparken, bagajda rulo halinde olan ve üzerinde; ‘Büyük Archireus’ ifadesinin yer aldığı tarihi bir eser ele geçirdi.

TARİHİ ESER OLDUĞUNU BİLMİYORDUK

Ceylan derisi üzerine Hz. İsa’nın havarilerinden birinin resminin tasvir edildiği tarihi eserle ilgili olarak araçta bulunan, E.G. ve H.G. adlı iki kişi gözaltına alındı. Zanlılar, sorgulanmak üzere Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne götürüldü. Her iki şüpheli de; “Suriye’den gelen bir kişinin bize borcu vardı ve karşılığında da bize bunu verdi. Tarihi eser olduğunu bilmiyorduk” diyerek kendilerini savundu.

‘ADLİ KONTROL’ İLE SERBEST KALDILAR

İç savaşın yaşandığı Suriye’den, Türkiye’ye yasadışı yollarla sokulduğu belirtilen söz konusu eseri satmak için müşteri aradıkları öne sürülen E.G. ve H.G., emniyetteki sorgularının ardından sevk edildikleri adliyede ‘adli kontrol’ şartıyla serbest bırakıldı. Polis, ele geçirilen eserin de gerçek mi yoksa sahte mi olduğunu belirlemek ve değerini tespit etmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Müze Müdürlüğü’ne başvurdu.

BU ESERE PAHA BİÇİLEMİYOR!

İlk belirlemelere göre de; ele geçirilen eserin, ‘paha biçilemez’ sınıfında olduğuna dikkat çekilirken, özellikle temsili resmin çok değerli olduğu yorumu yapıldı. Tarihi eserin gerçek değerinin, yapılacak incelemenin ardından ortaya çıkacağı ifade edildi. Bu arada polisin şüphe üzerine durdurduğu otomobilin bagajından çıkan eserin, 18. yüzyıldan kalma olduğu belirtilirken, 178 santimetre boyunda, 75 santimetre enindeki ikona, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerine teslim edildiği açıklandı.