Paha biçilemez kahraman kanın ‘100 Liralık Kaime’si

Osmanlı zabiti Asteğmen Mehmet Muzaffer’in eliyle yaptığı ve Mehmetçiğin Çanakkale’de akıttığı kanın simgesi olan “100 Liralık Kaime”nin tıpkı basımı yapıldı.

Betül OĞUZ /ANKARA

Çanakkale’nin simgesi “100 liralık Kaime” şifa buldu. Galatasaray Lisesi’nde öğrenciyken 1914’te gönüllü olarak Çanakkale Savaşı’na katılan Osmanlı zabit namzedi Asteğmen Mehmet Muzaffer’in (17) yaptığı, üzerinde “Bedeli Çanakkale’de Altın Olarak Tesviye Olunacaktır” ibareli “100 Liralık Kaimesi’ hayat buldu. Mehmetçiğin Çanakkale’de akıttığı kanın simgesi olan ve “Çanakkale Parası” olarak anılan bu kıymetli para, bakım işlemleri yapılmak üzere, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’nın Şifahane birimine getirildi.

EMNİYET’E TESLİM EDİLDİ 

‘Kaime’nin restorasyon ve tıpkı basım çalışmalarını gerçekleştiren Yazma Eserler Kurumu, bu eseri yeniden Türkiye’ye kazandırdı.  Çalışmalar sonrasında “Kaime” Emniyet Genel Müdürlüğü’ne teslim edildi.

İşte o mirasın hikayesi

Asteğmen Mehmet Muzaffer, savaşta kullanılacak olan araçlar için lastik almakla görevlendirilmişti. Ancak lastikleri alacak parayı bulamayan Muzaffer, bir gecede çini mürekkeple gerçeğinden ayırt edilemeyen bir para yaptı. Üzerine de “Bedeli Çanakkale’de Altın Olarak Tesviye Olunacaktır” yazdı. Onun burada “altın” dediği, Çanakkale’de Mehmetçiğin akıttığı kandı. Asteğmen, bu parayı tüccara vererek gerekli olan lastikleri aldı. Paranın sahte olduğunun anlaşılması üzerine Şehzade Abdulhalim Efendi lalasını göndererek Yahudi tüccardan bu taklit parayı bedelini altınla ödeyip aldı. Şehzade bu emaneti bir süre sonra Emniyet Müzesi’ne hediye etti.