Özhaseki: Türkiye'de kentsel dönüşümün acilen birçok yerde yapılması lazım

Türkiye'de kentsel dönüşümün acilen birçok yerde yapılması gerektiğini aktaran Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, ''Deprem ülkesiyiz, bir taraftan depremlere hazırlıklı olmalı bir taraftan da eskiyen yapılarımızı yenilemek durumundayız''dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Türkiye'de kentsel dönüşümün acilen birçok yerde yapılması lazım. Deprem ülkesiyiz, bir taraftan depremlere hazırlıklı olmalı bir taraftan da eskiyen yapılarımızı yenilemek durumundayız." dedi.

Özhaseki, Altındağ Belediyesi tarafından yapılan "Aydınlıkevler Semt Çarşısı"nın açılış törenindeki konuşmasında, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ve ekibini başarılı çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Geçmişte taştan kapalı çarşılar inşa edildiğini, buraların ticaretin merkezi ve birer okul olduğunu anımsatan Özhaseki, çocukluğunda okuldan sonra esnaflık yapan babasının dükkanında çalıştığını, orada "dürüstlüğü, müşteri kandırmamayı, gelen her insanı kardeş gibi görmeyi" öğrendiklerini belirtti.

Özhaseki, "Zaman değiştikçe alışveriş merkezleri açıldı, küçük esnaflarımız biraz geride kaldılar ve işleri kötüye gitmeye başladı ama mahallelerde oluşturulan semtlerdeki bu tip pazar yerleri, alışveriş yerleriyle inşallah ticaret yeniden canlanacaktır. Mahalleli burayı sahiplenecektir." diye konuştu.

Çarşı ve mahalle kültürünün oluşmasında semt çarşılarının önemine vurgu yapan Özhaseki, bunun örneklerini yurt dışında da gördüğünü aktardı.

Örnek Mahallesi kentsel dönüşüme hazırlanıyor

Türkiye'deki kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Özhaseki, "Türkiye'de kentsel dönüşümün acilen birçok yerde yapılması lazım. Deprem ülkesiyiz, bir taraftan depremlere hazırlıklı olmalı bir taraftan da eskiyen yapılarımızı yenilemek durumundayız." ifadesini kullandı.

Bu konuda Altındağ Belediyesi'nin Türkiye'deki birçok belediyeye örnek olacak şekilde hızlı ve doğru dönüşümler yaptığına işaret eden Özhaseki, "Seyfi Demirsoy Mahallesinde itirazlar vardı. O itirazlar geride kaldı. Planlamasını bitirmek üzereyiz, inşallah o mahalle dönüşecek. Caddenin öbür tarafındaki Örnek Mahallesi de şu anda hazırlanıyor, Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Bakanlar Kurulu'ndan sonra da yeniden bir planlamayla, vatandaşlarımızın hepsinin memnun olacağı bir vaziyette yenilenmiş olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Zamanın değişmesiyle sokak ve mahalle kültürünün değiştiğine işaret eden Özhaseki, sosyal donatı alanlarındaki beklentilerin arttığını, bunların karşılanması içinde evlerin yenilenmesi gerektiğini anlattı.

"Kentsel dönüşümler 'en doğru dönüşümlerdir'"

Bu konuda kendisinin ve Altındağ Belediyesinin üzerlerine düşen görevleri yerine getirdiğini aktaran Özhaseki, vatandaşlara, şöyle seslendi:

"Sizler de vatandaşlarımız, kardeşlerimiz olarak Belediye Başkanımıza yardımcı olursanız, anlaşmalara bir an önce gelip, uyumlu şekilde imzalar atarsanız, bir an önce işler hızlanmış olur. Karşılıklı olarak, hepimizin bir araya geldiği, anlaştığımız bir ortamda yapılan bu tür kentsel dönüşümler 'en doğru dönüşümlerdir' diye düşünüyorum."

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de belediye olarak yaptıkları yatırımlara ilişkin bilgi verdi.

Konuşmaların ardından Özhaseki ve Tiryaki, kurdele keserek açılışını yaptıkları semt çarşısını gezdi.

Çarşıdaki ürünleri inceleyen Özhaseki, dükkan sahipleriyle sohbet etti.

Doğal taştan yapılan tesbihlerin olduğu bir dükkanda, beğendiği bir tesbihin fiyatını sorarken, "Kayserili gelse kaça verirdiniz?" diyen Özhaseki, geçmişte 11. Cumhurbaşkanı Abdulllah Gül ile yurt dışına gerçekleştirdikleri bir ziyarette Cumhurbaşkanı Gül'ün beğendiği ve fiyatı 5 bin dolar olan bir ürünü, pazarlıkla 600 dolara aldığına ilişkin anısını paylaştı.

Özhaseki, törene katılan protokol üyeleri ve esnafla yemek yedi.

Semt sakinlerinin yoğun ilgi gösterdiği açılış töreninde, halk müziği konseri verildi, seğmenler gösteri sergiledi.

Aydınlıkevler Semt Çarşısı

Yaklaşık 4 bin 500 metrekarelik alana sahip semt çarşısında büyüklükleri 13 ile 28 metrekare arasında değişen, her biri bağımsız ve kepenkli 43 dükkan bulunuyor.

Çarşıda, gıdadan giyime, yöresel ürünlerden hediyelik eşyalara kadar birçok ürün yer alırken, engellilere de rahat alışveriş yapma imkanı sunuluyor.

AA