Özel okul zammına enflasyon formülü

MEB'in yeni formülüne göre özel okullardaki fiyat artışı şöyle olacak; ÜFE ve TÜFE rakamları toplanıp ikiye bölünecek, üzerine en fazla % 5 fark eklenecek.

Akşam

HABER MERKEZİ

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullar yönetmeliğinde değişiklikler yaptı; zam miktarının belirlenmesi için uygulanacak formül belli oldu. Buna göre bir önceki yılın ortalama ÜFE ve TÜFE verileri toplanıp ikiye bölünecek, çıkan rakamın üzerine en fazla 5 puan fark eklenecek. Özel okullarda ara sınıfların eğitim ücreti belirlenirken bir önceki yıl ilan edilen oran, mevcut öğrenciler için ise kayıt sözleşmesinde yer alan rakam dikkate alınacak. Okul fiyatlarındaki fahiş artışlar nedeniyle geçen yıl zam oranı yüzde 36'la sınırlandırılmıştı. 6 Ocak 2023'teki kararda ise; 'yapılacak artış oranı yıl sonu TÜFE oranı dikkate alınarak Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir' ifadesi yer almış; Bakanlık da 2023-2024 eğitim yılı için yüzde 65'lik bir tavan oran açıklamıştı.

ZEKA BELİRLEME TESTİ YASAK

Yeni yönetmeliğe göre artık zeka testi ve benzeri uygulamaların sonuçlarına göre öğrenci seçimi yapılamayacak. Özel okullarda tam gün eğitim öğretim verilecek. Özel öğretim kurslarında sınıf mevcutları ise 18 kursiyeri geçmeyecek şekilde düzenlenecek.

YABANCI ÖĞRETMEN 'PAZARLAMA TUZAĞI'

Çocuklarının iyi şekilde yabancı dil öğrenmesi için yüz binlerce lira verip koleje gönderen ailelere uyarı geldi. İngilizce Eğitmeni Metanet Dalgül, ebeveynlerin yabancı dil hassasiyetini pazarlama taktiği olarak gören bazı kurumların 'yabancı öğretmenden İngilizce öğrenmek en iyisidir' algısı oluşturduğunu söyledi. Yabancı uyrukluların Türkiye'de en kolay bulabileceği işin İngilizce öğretmenliği olduğunu belirten Dalgül, şöyle konuştu: "Birkaç aylık sertifika programlarına katılıp kendilerini 'yetkin' sayıyorlar. Size yabancı uyruklu öğretmen vaadinde bulunan kurumlardan, o öğretmenlerin öğretmenlik mezunu olup olmadığını sorgulayın. Yurtdışında yaz okulu gibi eğitim fırsatları sunuluyor mu, bunları da bilmekte fayda var."