Özel hastanelere ACİL yaptırımı geliyor

Sağlık Bakanı Demircan özel hastanelerdeki yeni düzenlemeleri anlattı: Acile gelen vatandaşı tedavi etmek zorunda. Yasaya uymayana yaptırım uygulanacak.

YELDA GÖKDAĞ

Kamu hastanelerinin acil servislerinde yoğunluktan kaynaklanan sorunların çözümü için harekete geçen ve 63 kamu hastanesinde somut önlemler alan Sağlık Bakanlığı, zorunlu olduğu halde acil servislerde hizmet vermekten kaçınan özel hastanelere yönelik denetim ve yaptırımları da yoğunlaştıracak. Bu kapsamda genelge yayımlamaya hazırlanan Sağlık Bakanlığı, özel hastaneleri uyaracak, uyarıya rağmen acil servislerde hizmet vermeyen hastanelere ise yaptırım uygulanacak. Konuya ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, kamu hastanelerinin acil servislerinde yaşanan sıkıntıların aşılmasına yönelik, personel takviyesi ve yeni mekan düzenlemesi müjdesi de verdi. Bakan Demircan’ın açıklamaları özetle şöyle:

ACİL HİZMETİ VERMEK ZORUNLU

Acil hastalarının yüzde 85’ini bakanlığı bağlı kamu hastaneleri karşılıyor. Yüzde 15’ini ise üniversite ve özel hastaneler tedavi ediyor. Maalesef özel hastaneler, zorunlu oldukları halde acil hizmeti vermekten kaçınıyorlar. Şimdi yeni bir genelge yayımlayıp, acile başvuran hastalara müdahale etmeleri gerektiğini bir kez daha hatırlatacağız. Yasalar ne diyorsa o olacak. Aksi takdirde gerekli yaptırımlar uygulanır.

63 hastanenin sıkıntılı olduğu tespit edildi 

Kamu hastanelerinin acil servislerinde uygulamaya koyduğumuz sistem henüz çok yeni. Sistemin bir oturma süreci var. Hastaneler sistem doğrultusunda kendi kadrolarına göre görevlendirme yapacaklar. Bu çerçevede acillere kaydırılacak sağlık personelini belirle-

me aşamasındalar. Bu bütün Türkiye genelinde olmayacak. Bizim yaptığımız tespitlere göre, acil yoğunluğu yüksek olan kapasitesinin üzerinde hasta kabul eden 63 hastane var. 19 tanesi İstanbul’da. Onun dışında Ankara, İzmir’de de hastaneler tek tek gözden geçirildi. 

ACİLLERE PERSONEL TAKVİYESİ

Acillerle ilgili çalışmalarımızdan bir tanesi de personel ve mesai düzenlemesiydi. Personel açısından acilleri takviye etmeliyiz ki, bu sene o açıdan da önümüz açık. Görevlendirilecek personel için ekstra ücretlendirme konusunda çalışıyoruz. Bu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT)’le birlikte verilecek bir oran olacak. Zamanı da düzgün kullanma açısından kaydırılmış mesai uygulamasını da getirdik.

Bu yıl mekân açığı kapanacak

Bazı hastanelerimiz yeni yerlerine taşınacağı için mekanla ilgili düzenlemeler yapıyoruz ama genelde 2018 yılında acilleri mekan açısından yeterli hale getireceğiz. Hasta hiç beklemeden müdahaleyi gerekiyorsa kırmızı alana götürülüyor. İkincisi sarı alan, onların ise kaydı yapılıyor ve hemen müdahaleye alınıyor. Üçüncüsü yeşil alan, anlamı da şu: Aslında yarın gelebilecek bir hasta ama biz bunu göndermeyelim, ilave poliklinikte sorununu çözelim.

Vale hizmeti olacak

Elbette hastasını getiren vale hizmetini alabilmeli. Bazı acillerde otopark sıkıntısı yaşanıyor, bu sıkıntıyı gidermek için de çalışıyoruz. Hastaneye bağımlı bir ünite olarak hizmet verecek ve mekân genişletilecek. İkincisi hastasını getirecek vatandaşın, dışarıda beklerken oturup çayını içebileceği dinlenebileceği mekân da gerekiyor. Buna yönelik de çalışıyoruz.