Özel hastanelerden acilde çifte tarife

İstanbul’da hizmet veren A sınıfı hastaneler gündüz ayrı tarife, gece ayrı tarife uyguluyor. Acillere gelen hastaların yakınları önce vezneye yönlendiriliyor. Röntgen, kan, idrar testleriyle de fatura kabarıyor.

Bülent ŞANLIKAN/İSTANBUL

Sağlık Bakanlığı’nın özel hastanelerde acil servis hizmetinin ücretsiz yapılması yönündeki genelgesine rağmen vatandaş soyulmaya devam ediyor! AKŞAM’ın masaya yatırdığı sorunlardan biri de başta İstanbul, Ankara İzmir gibi büyük kentlerdeki A sınıfı hastanelerdeki çifte tarife oldu. Hastalara taksimetre gibi gece ve gündüz tarifesi açan hastaneler vatandaştan para koparmaya çalışıyor. Hastanelerin bu tarifeyi neye göre hangi kanuna ve yönetmeliğe yöre yaptıkları ise belirsiz. 

ÖDEMEDEN DOKTOR GELMİYOR 

Bazı hastaneler için gece tarifesi saat 24.00’da başlarken bazısında ise mesai bitimi saat 17.00’den itibaren başlıyor. Gündüz tarifesinde muayeneye 120 TL ödenirken gece tarifesinde ise bu rakam 250 TL’yi buluyor. Hastanelerde hafta sonu hafta arasına göre ‘dışarıdan doktor geliyor’ bahanesiyle daha fazla ücret talebi bile geliyor. Özel hastanelerin acil servisine ayağınızı bastığınız andan itibaren şikâyetinizi dinleyen görevliler hasta yakınını önce vezneye yönlendiriyor. Acil vaka olarak gelen hasta vezne ödemesi sırasında sıradan polikliniğe gelip ayakta tedavi gören hasta tarifesine tabi tutuluyor. Vezneye ödeme yapmadan doktor hastaya bakmıyor. 

TETKİKLER DE ÜCRETİ ARTIRIYOR

Özel hastanelerde acil servislerde doktor birçok tetkik istiyor. Soygunun bir ayağı da burada devreye giriyor. Faturanın nasıl şişirileceği ise doktorun inisiyatifine kalıyor. Acil doktoru sizi yeşil alan hastası olarak kabul ettiği andan itibaren yapılan her işlem için ayrı ayrı para isteniyor. 

Vatandaşların isyanı gittikçe büyüyor

AKŞAM’ın gündeme getirdiği özel hastanelerin acil servislerindeki soygunla ilgili vatandaştan şikayet yağıyor. İşte o şikayetlerden bazıları:

Git istediğin yere haber ver!

Annesi aniden rahatsızlanan bir vatandaş da gittiği özel hastanede karşısına çıkarılan rakama itiraz edince ‘İstediğin yere şikâyet edebilirsin’ cevabı aldığını anlatıyor: Annem kalp hastası ve hayati riski olan hasta elimizde raporumuz var. ‘durumu acil değil’ dediler. Zaten doktorda bunu kabul etti. Hastanenin acil bölümünden giriş yapmamıza rağmen bize poliklinik hastası olarak kayıt açtılar. Yani ücretlendirdiler. 70+193 lira ödeme yaptım. Sadece kan tahlili ve sorum yaptılar. İtiraz ettiğinde ise sizin durumunuz acil değil deyip kabul etmediler. Kanun böyle istediğin yere şikayet edebilirsin diye kabalık yapıyorlar.

6 bin TL’lik  ameliyat 1 saatte 15 bin TL oldu

Büyük bir sağlık gurubunun hastanesine giden bir vatandaş saat 23.15 sıralarında elinin kesilmesi sonucu gittiği acil bölümünde başından geçenleri şöyle anlatıyor: İlk müdahale yapıldıktan sonra sinirlerde kesik olduğu şüphesiyle ameliyat gerektiğini söylediler. Bunun üzerine ameliyat fiyatını sorduk ve 5-6 bin TL tutacağını söylediler. 1 saat sonra ameliyat ücretinin 15 bin TL’den açılıp 25 bin TL’ye kadar tutabileceğini söylediler. Hatta hastayı 2-3 saat içinde ameliyat ettirmezsek kalıcı hasar olabileceğini söyleyip panik yaptırmaya teşvik ettiler.

Alo şikayet hatları

Vatandaşlar Sağlık Bakanlığı’nın Alo 184 hattını arayarak özel hastaneleri şikayet edebileceği gibi, hasta veya yakınından acil tedavide para talep edilirse Sosyal Güvenlik Kurumu Alo 170 hattına, hasta veya yakınından faturasız, belgesiz para tahsil edilirse Maliye Bakanlığı Alo 189 hattına, durumu bildirebilir. Sağlık Bakanlığı ve SGK uzmanları, vatandaşın mutlaka detaylı döküm alması öneriyor.