Özel araçla seyahat gündüz yapılacak

17 Mayıs'a kadar kısıtlı hayat. Kabine toplantısından çıkan ‘kısmi kapanma' kararı sonrası yeni önlemler devreye girdi. 17 Mayıs'a kadar uygulanacak kısıtlamalarla salgının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrasında açıkladığı ülke genelinde kısmi kapanma kararı kapsamında İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine genelge gönderdi. Bu kapsamda 17 Mayıs'a kadar sürecek olan tedbirler şöyle:

* Hafta içinde 19.00-­05.00, hafta sonunda ise pazartesi saat 05.00'e kadar sokak kısıtlaması uygulanacak.

* Hafta sonu market, bakkal, manav, kasaplar ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet verecek. 65 yaş üzeri ile 18 yaş altı markete gidemeyecek.

* Vatandaşlar, ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidebilecek. Pide ve ekmek üretimi iftardan 1 saat önce sonlandırılacak ve kuyruklara asla izin verilmeyecek.

65 YAŞ ÜSTÜNE SAAT AYARI

* İşyerleri hafta içi 07.00-18.00 arası açık olacak. Zincir marketler hafta içi 10.00'da açılacak.

* Hafta içi günlerde; 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00, 18 yaş altı gençler ve çocuklar ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Bu iki yaş grubu toplu taşımayı 2 hafta süresince kullanamayacak.

* Huzurevi, yaşlı bakımevi, rehabilitasyon merkezi, çocuk evleri gibi sosyal koruma/bakım merkezlerinde 17 Mayıs'a kadar ziyaretçi kabul edilmeyecek.

* Halı saha, yüzme havuzu, spor salonu, güzellik merkezleri, hamam ve saunalar, lunaparklar ve tematik parkları, kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi, internet kafe, bilardo salonu gibi yerler 17 Mayıs'a kadar kapanacak.

* 16 Mayıs gece 00.00'a kadar restoran ve kafeler hafta içi 07.00-19.00 arası gel-al ve paket servis, 19.00'dan sahura kadar ise paket servis olarak faaliyet yürütecek. Hafta sonları ise 10.00'dan sahura kadar paket servis yapacak.

DÜĞÜNLER 2 HAFTA SONRA

* Evlendirme işlemleri sürecek ancak nikah merasimi şeklindeki düğünler, 17 Mayıs'a kadar yapılmayacak.

* Otellerde sadece konaklama müşterilere yeme-içme hizmeti verilecek, aynı masada en fazla 2 kişiye servis açılacak.

* 8. ve 12. sınıflarla ana sınıfları yüz yüze eğitime devam edecek. İlkokullarda tüm sınıflarda tam zamanlı uzaktan eğitime geçilecek.

* Sınırdan girişte 72 saat içinde yapılmış PCR testi zorunluluğu 31 Mayıs'a kadar devam edecek.

KAMUDA MESAİ 10.00-16.00 ARASI

Kamu kurumlarında mesai saatleri 10.00-16.00 oldu. 60 yaş ve üzerinde olanlar, kronik hastalığı bulunanlar, 10 yaş altı çocuğu olan kadınlar, hamileler, süt izni kullananlar ile engelli çalışanlar idari izinli sayılacak. Özel sektör esnek mesai için teşvik edilecek.

ZORUNLU HALLER KİMLERİ KAPSIYOR?

Hastaneden taburcu olanlar, sevk kağıdı bulunanlar, 1. dereceden yakını vefat edenler için cenaze işlemlerine katılanlar, merkezi sınava girecekler, terhis olanlar, ceza infaz kurumlarından salıverilenler, bulunduğu şehre son 5 gün içinde gelip dönmek zorunda olanlar.

ÖZEL ARAÇLA GÜNDÜZ SEYAHAT

Şehir içi ve şehirler arası seyahate de kısıtlama getirildi.

* Şehir içi toplu ulaşım araçlarında oturma kapasitesi yüzde 50 ile sınırlandırılacak, sosyal mesafe kuralı gereğince ayakta yolcu alınmayacak.

* 19.00-05.00 arasında seyahat edecekler tren, uçak, otobüs, gemi kullanabilecek, bilet ve rezervasyonlarını göstererek sokağa çıkabilecekler.

* Toplu ulaşım araçlarının görevlileri kısıtlamadan muaf olacak.

* Cenaze, hastalık durumu, tezkere gibi zorunlu durumlarda ise izin başvurusu şartıyla kısıtlama saatlerinde de özel araçla yolculuk yapılabilecek. Bu kişiler E-BAŞVURU ve ALO 199'dan başvuru yaparak izin alacak.

HINCA HINÇ YOLCULUK

İstanbul'da metrobüslerde yaşanan yoğunluk artık çileye dönüştü. Duraklarda ve toplu taşıma araçlarının içinde sosyal mesafenin hiçe sayılması vatandaşları isyan ettirdi. Öte yandan Metro İstanbul da kısmi kapanma nedeniyle seferlerini düzenledi. Seferlerde hafta içi; akşam yoğun saat tarifesi saat 16.00 itibarıyla başlayacak, 19.00'dan itibaren ise kademeli düşürülecek.

KISITLAMADAN KİMLER MUAF?

TBMM üyeleri ve çalışanları, kolluk kuvvetleri, zorunlu kamu hizmetini yürütenler, acil çağrı merkezlerinde çalışanlar, yardım kuruluşlarındaki görevliler, sağlık hizmetlerinde çalışanlar, veterinerler, kan ve plazma bağışı yapacaklar, hastanede randevusu bulunanlar, basın mensupları, kargo, su ve tüp taşıyanlar, toptancılar, evcil hayvanını gezdirmek zorunda olanlar, otel ve konaklama sektöründe çalışanlar.

150 BİN DOZ AŞI LİBYA'YA ULAŞTI

Başkan Erdoğan, Libya Millî Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe ile görüşmesinin ardından bu ülkeye 150 bin doz Kovid-19 aşısı gönderileceğini açıklamıştı. MSB, dün 150 bin doz aşının Hava Kuvvetlerine ait uçakla Ankara'dan Libya'ya ulaştırıldığını ve yetkililere teslim edildiğini duyurdu.

425 BİN 430 ÖĞRETMENE İLK DOZLAR VURULUYOR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin aşılanma programı ile ilgili Twitter'dan açıklama yaptı. Selçuk, "Şu ana kadar 425 bin 430 çalışma arkadaşımız aşı randevusuna dahil edilmiştir. e-nabız sistemi ve MHRS'den randevularınızı oluşturabilirsiniz" dedi.