Osman Nuri Cerit / ANKARA
Seçim sırasında oyların geçersiz sayılmaması ve seçmenlerin demokratik haklarını doğru bir şekildekullanabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle:
1-KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN
Oy verme günü sandığa giderken üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan; kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesinden birini yanınıza alın.
2-SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI
Nerede ve kaç no’lu sandıkta oy kullanacağınızı gösteren seçmen bilgi kağıdını da beraberinizde mutlaka götürün.
3-TELEFON, KAMERA YASAK
Oy kabinine girmeden önce cep telefonunuzu ve görüntü kaydeden cihazlarınızı sandık kuruluna bırakmayı unutmayın.
4-DÖRT AYRI PUSULA
Büyükşehir seçmeni olarak oy kullanıyorsanız sandık kurulu tarafından size büyükşehir belediyesi için “beyaz”, ilçe belediyesi için “mavi”, belediye meclis üyeliği için “sarı” renkte üç ayrı oy pusulası ile bir zarf ve üzerinde “evet” veya “tercih” yazan mühür verilecek. Muhtarlık tercihinizi ise muhtar adayları tarafından hazırlanan pusulayla yapacaksınız.
5-TEK ZARFTA SANDIĞA
Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz partinin altındaki yuvarlak alana “evet” mührünü basın. Mührün dışarı taşmamasına dikkat edin. Daha sonra 3 oy pusulası ile muhtarlık pusulasını katlayıp tek zarfa koyun ve zarfın ağzını yapıştırın.
Hangi oy geçerli hangi oy geçersiz
Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve TC Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları. n Hiçbir yerine “evet” ya da “tercih” mührü basılmamış oy pusulaları. n Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları.
“Tercih” veya “evet” mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları. n Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.
Başkasının adına oy atana 5 yıl hapis
Haksız oy temin edenlere 1 yıldan 3 yıla hapis cezası.
Seçmenin oyunu kullanmasına engel olanlara 1 yıldan 4 yıla hapis cezası.
Seçmene herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunanlara 3 aydan 1 yıla hapis cezası.
- Seçme yeterliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs edenlere 2 yıldan 5 yıla hapis cezası.
- Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya verenlere 3 yıldan 5 yıla hapis cezası.
- Oy verdikten sonra başka sandıkta oy vermeye teşebbüs edenler 3 yıldan 5 yıla hapis cezası.
- Silah taşıma yasağını ihlal edenler, para cezasına çarptırılacaklar ve haklarında dava açılacak.
Havadan denetim
Seçimlerin güven içinde geçmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü’nde güvenlik merkezi kuruldu. 81 ile videokonferansla canlı bağlantı sağlanacak. Helikopter, İHA ve drone’larla çekilen görüntüler anlık merkeze aktarılacak. Ülke genelinde 553 bin 95 emniyet, jandarma, sahil güvenlik ve güvenlik korucusu görev alacak. 5 bin Kara Kuvvetleri Komutanlığı personeli de ihtiyaç olması halinde takviye kuvvet için hazır kıta bekleyecek. Seçimle ilgili pusula ve diğer evraklar zırhlı araçlarla taşınacak.
SEÇİM GÜNÜ ALKOL YASAK
Seçim günü saat 06.00’dan gece saat 24.00’e kadar, her ne suretle olursa olsun alkollü içki satılması, içkili yerlerde ve umumi mahallerde her çeşit alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.
57 milyon kişi sandık başında
Türkiye, 5 yıl boyunca görev yapacak yerel yöneticileri seçmek üzere bugün sandığa gidiyor. Yerel seçimlerde, yaklaşık 57 milyon seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanacak. 12 siyasi partinin yarışacağı seçimlerde vatandaşlar, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgelerle oy kullanabilecek.
OY VERME 32 iLDE 16’DA BiTECEK
32 ilde ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işleminin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak. Kalan illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak. Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00’den önce oylar sayılmaya başlanamayacak.
SEYYAR SANDIK OLUŞTURULDU
Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu uygulamayla seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek.
KIRAATHANELER KAPALI
Oy verme süresince bütün kahvehane, kıraathane ve internet kafeler gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnız yemek verilebilecek. Bunun dışında düğünlere alkol kullanılmaması şartıyla izin verilecek.
21.00’E KADAR YAYIN YASAK
Oy verme günü radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatlerinde ancak YSK'nın seçim ile ilgili verdiği haberler yayımlanabilecek.
OKULLAR YARIN TATiL
Seçim nedeniyle 1 Nisan Pazartesi günü okullar tatil olacak. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) kurum bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nden (USOM) 100’e yakın personelle görev yapacak. Merkezden Türkiye’nin siber hareketliliği izlenecek. GSM şirketleriyle degün boyu irtibat kurulacak.