Oy hangi durumlarda geçersiz sayılır? Bu uyarılara dikkat

Türkiye yerel seçimleri için sandık başında. Peki, oy kullanırken nelere dikkat edilmeli? Oy hangi hallerde geçersiz sayılır? İşte oy kullanma kuralları…

32 ilde seçmenler, saat 07.00'den itibaren sandık başına giderken, diğer illerde de oy verme saat 08.00'de başladı. Seçimde, yaklaşık 57 milyon 58 bin 636 seçmen, 194 bin 390 sandıkta oy kullanacak. 

1-    Her seçmen, kanunda sayılan istisnalar dışında, hangi sandık seçmen listesinde kayıtlı ise ancak o sandıkta oy kullanabilecek. Bir seçmen, aynı seçim türü için birden fazla oy kullanamayacak. Bir seçmen, hangi seçim çevresinin seçmeni ise ancak o seçim çevresinde yapılan seçimler için oy kullanabilecek. 

2-    Büyükşehir olmayan illerde ise "il genel meclisi üyeliği", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ve "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy verilecek. Köylerde ise "il genel meclisi üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar meclisi" için oy atılacak.

3-    Büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", il genel meclisi üyeliklerine ilişkin pusula "turuncu", belediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğine ilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Oy pusulaları tek zarfa konulacak.

4-    Hastalığı veya engeli sebebiyle yatağa bağımlı seçmenler için bu seçimde de seyyar sandıklar oluşturuldu. Bu seçmenler, seyyar sandıklarda oylarını kullanabilecek.

5-    Hamileler, hastalar ve engelliler sıra ile bekletilmeden oylarını kullanacak, yaşlıların da sıra bekletilmeden oy kullanmalarına izin verilecek, ayrıca bu seçmenlere yardım eden seçmenlere de oy kullanmada öncelikle tanınacak. Cep telefonu, fotoğraf ve film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.

Türkiye, il, ilçe ve beldelerde yerel yönetimleri belirlemek için 81 ilde sandık başında olacak Vatandaşlar, beyaz, mavi ve sarı pusulalarda kullanacakları oylarını tek zarfta sandığa atacak.

OY KULLANIRKEN BU UYARILARA DİKKAT

Seçim sırasında oyların geçersiz sayılmaması ve seçmenlerin demokratik haklarını doğru bir şekilde kullanabilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle: 

1-KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN 

Oy verme günü sandığa giderken üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan; kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesinden birini yanınıza alın. 

2-SEÇMEN BİLGİ KAĞIDI 

Nerede ve kaç no’lu sandıkta oy kullanacağınızı gösteren seçmen bilgi kağıdını da beraberinizde mutlaka götürün.   

3-TELEFON, KAMERA YASAK 

Oy kabinine girmeden önce cep telefonunuzu ve görüntü kaydeden cihazlarınızı sandık kuruluna bırakmayı unutmayın. 

4-DÖRT AYRI PUSULA 

Büyükşehir seçmeni olarak oy kullanıyorsanız sandık kurulu tarafından size büyükşehir belediyesi için “beyaz”, ilçe belediyesi için “mavi”, belediye meclis üyeliği için “sarı” renkte üç ayrı oy pusulası ile bir zarf ve üzerinde “evet” veya “tercih” yazan mühür verilecek. Muhtarlık tercihinizi ise muhtar adayları tarafından hazırlanan pusulayla seçtiğiniz adayın pusulasını zarfa atarak yapacaksınız. 

5-TEK ZARFTA SANDIĞA 

Birleşik oy pusulalarında tercih ettiğiniz partinin altındaki yuvarlak alana “evet” mührünü basın. Mührün dışarı taşmamasına dikkat edin. Daha sonra 3 oy pusulası ile muhtarlık pusulasını katlayıp tek zarfa koyun ve zarfın ağzını yapıştırın. 

HANGİ OY GEÇERLİ HANGİ OY GEÇERSİZ?

Sandık kurulunca verilen biçim ve renkte olmayan, arkasında sandık kurulu mührü ve TC Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları. Hiçbir yerine “evet” ya da “tercih” mührü basılmamış oy pusulaları. Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları. 

“Tercih” veya “evet” mührü dışında herhangi bir özel işaret, herhangi bir isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış oy pusulaları. Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş oy pusulaları.

Başkasının adına oy atana 5 yıl hapis

Haksız oy temin edenlere 1 yıldan 3 yıla hapis cezası.

Seçmenin oyunu kullanmasına engel olanlara 1 yıldan 4 yıla hapis cezası.

 Seçmene herhangi bir müdahale, telkin veya tavsiyede bulunanlara 3 aydan 1 yıla hapis cezası.

-  Seçme yeterliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs edenlere 2 yıldan 5 yıla hapis cezası.

- Başkasının adını taşıyarak oy vermeye teşebbüs eden veya verenlere 3 yıldan 5 yıla hapis cezası.

-  Oy verdikten sonra başka sandıkta oy vermeye teşebbüs edenler 3 yıldan 5 yıla hapis cezası.

- Silah taşıma yasağını ihlal edenler, para cezasına çarptırılacaklar ve haklarında dava açılacak.