Otizmli miniklerin dostu İTÜ'lü ‘Kaspa

İstanbul Teknik Üniversitesinde, otizmli çocukların duygu ile streslerini oyun yoluyla belirleyen robotik sistem geliştirildi.

AA

İstanbul Teknik Üniversitesinde (İTÜ), otizmli çocukların duygu ile streslerini sensör ve yapay zeka çözümlerini kullanarak oyun yoluyla belirleyen robotik sistem geliştirildi. İTÜ Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Yapay Zeka ve Veri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Köse, otizmli çocukların duygularını çok iyi ifade edemediğini belirterek şöyle konuştu:

TÜRKİYE'DE DE KULLANILIYOR

"Kaspar insansı robotu ve yazılımını İngiltere'de otizmli çocukların terapi süreçleri için geliştirdik. Şu anda pek çok ülkede otizm terapisinde kullanılıyor. Projemiz kapsamında ülkemizde de kullandık. Projemiz dahilinde 'Kaspar' robot ile otizmli çocuklar terapi oyunları oynarken çeşitli akıllı sensörler aracılığıyla göz takibi, yüz ifadesi, ses ve postür takibi yapıyoruz. Aynı zamanda bir akıllı bileklik takarak fizyolojik verilerini de takip ediyoruz. Bu akıllı sensörlerden gelen verileri uzman psikologlar analiz ediyor, ardından biz yapay zeka modelleri geliştirerek çocukların stres, duygu ve dikkatlerini anlıyoruz. Türkiye'de yaklaşık 25 çocukla bu çalışmayı gerçekleştirdik."