Osmanlı da tarihimizin peşine düşmüş!

İncelenen fermanlar, Osmanlı’nın da kaçırılan eserlerin peşine düştüğünü gösterdi. Onarılması için Avrupa’ya yollanan parçaların dahi iade edilmediği belirlendi.

Yelda Gökdağ

AKŞAM, AVRUPA’NIN YALANINI ORTAYA ÇIKARAN FERMANLARA ULAŞTI

Avrupa ülkelerinin, Türkiye’den kaçırılan tarihi eserleri iade etmemek için ‘padişah hediyesi’ yalanına karşı TBMM, Kültür Bakanlığı ve Başbakanlık Devlet Arşivleri Başkanlığı harekete geçti. Osmanlı dönemine ait fermanlar tek tek incelendi. O zamanki devlet idaresinin de tarih varlığımızın peşine düştüğü belirlendi. Onarılması için yurtdışına gönderilen ve bir daha geri iade edilmeyen tarihi eserlerimize ilişkin bilgilerin de yer aldığı ferman ve belgeler AKŞAM ulaştı. 

Kültür Bakanlığı, Osmanlı arşivlerinden çıkan fermanlarla kaçırılan eserlerin iadesini isteyecek.

1- Nasıl kaçırıldığı araştırılsın istenmiş

Sadrazamlıktan İçişleri ve Gümrük Bakanlıkları’na: Suriye, Fenike ve Filistin gibi önemli tarihi kentlerde ortaya çıkarılan ve yurtdışına kaçırılan eserlerin ne şekilde kaçırıldığı araştırılsın ve bunun önüne geçilebilmesi için gerekenler yapılsın.

2- Tamir için yollandı geri gönderilmedi 

Sadrazamlık’tan Eğitim Bakanlığı’na: Bağdat’ta Kale-i Şarkat’ta yapılan kazılarda ortaya çıkartılan eserlerin hasarlı parçaların Berlin Müzesi’nin teklifi üzerine tamir edilmek üzere parti parti gönderilmesi uygun bulundu.

3- Avusturya’nın yalanı belgelerde çıktı

Sadrazamlık’tan İçişleri Bakanlığı’na: Hayfa’daki Avusturya Postahanesi’nden Lloyd Kumpanyası vapuruna gönderilen çuvallarda kaçak eski eser bulundu. Tahkikatta Avusturya Sefareti’nin ifadesinin gerçekleri yansıtmadığı anlaşıldı.

4- Kaçakçılıktaki ihmale tedbir

Sadrazamlık’tan Konya Valiliği’ne: Konya’daki tarihi yapıların tahrip edilerek çinilerinin İstanbul ve Viyana’da satıldığı ihbarı üzerine, eğitim müdürünün ihmali tespit edildi. Bir komisyon kurularak eserler korunsun  ve tedbirler alınsın.

5- Konya çinilerinin izi sürülsün

Sadrazamlık’tan Konya Valiliği’ne: Konya, Niğde ve Karaman’daki tarihi cami ve medreselerden çinilerinin sökülerek İstanbul’a getirildiği tespit edilmiş olup, bundan böyle kaçakçılığı karşı daha etkili önlemler alınsın.