Osmangazi Köprüsü’nün özellikleri nelerdir?

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Osmangazi Köprüsü ya da diğer adıyla Körfez Köprüsü hizmete girdi.

İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3,5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol projesi hizmete girdi. Osmangazi ya da diğer adıyla Körfez Köprüsü sahip olduğu mühendislik özelliğiyle Dünya’nın ender köprülerinden birisi olmayı şimdiden başardı.

Gebze - İzmir otoyolu projesinin 2008 yılı başında yayınlanan ihale ilanında, İzmit Körfez köprüsü üzerinde üç gidiş, üç dönüş şeritli (toplam altı şeritli) karayolu ve bir gidiş bir dönüş iki demiryolu hattı planıyla yer almıştı. Lakin Ağustos 2008'de “1 numaralı zeyilname” ile demiryolu hatları kaldırıldı ve 27 Eylül 2010 günü demiryolsuz Körfez köprüsü ile Gebze - İzmir otoyolu sözleşmesi imzalandı. 

DÜNYA’NIN EN BÜYÜK 4. ASMA KÖPRÜSÜ

30 Mart 2013'te Yalova Altınova Hersek şantiyesinde törenle temeli atıldıktan sonra yaklaşık 39 ayda tamamlanan köprü, 252 metre kule yüksekliğine, 35,93 metre genişliğine, bin 550 metre orta açıklığına ve 2 bin 682 metre uzunluğa sahip.

DOĞA DOSTU KÖPRÜ

Dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüleri arasında 4. sırada bulunan köprünün yapımında, 8 bin işçi çalıştı. Kuş türlerinin yaşadığı "Hersek Lagünü" için kavis verilen Osmangazi Köprüsü, bu özelliğiyle de tabiata ve biyolojik çeşitliliğe verilen önemi gösteren önemli yapılar arasında yer aldı. İzmit Körfezi'nin gerdanlığı olarak nitelendirilen köprü, bölgedeki arsa ve konut fiyatlarını artırdı.

Osmangazi Köprüsü'nün açılmasıyla Kocaeli'nin Gebze ve Diloavası ilçelerindeki sanayi yükünün azalması bekleniyor. Köprünün temelinin atılmasının ardından Yalova'da yeni Organize Sanayi Bölgeleri kurulması için çalışmalar başlatıldı.

İZMİT KÖRFEZİ SADECE 4 DAKİKADA GEÇİLECEK

Toplam yatırım bedeli 9 milyar dolar olan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan köprü sayesinde İzmit Körfezi 4 dakikada geçilebilecek.

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu (İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dâhil), 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplam 433 kilometre uzunluğunda olacak. İzmit Körfezi'nde otomobille mevcut yol kullanılarak 2 saate yakın süren güzergâh, köprü sayesinde 6 dakikaya indi.

Otoyolun tamamının, mevcut devlet yoluna göre mesafeyi 95 kilometre kısaltacak olmasının sağlayacağı avantajlar fizibilite çalışmalarında hesaplanırken, 8-10 saatlik mevcut ulaşım süresinin 3-3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörüldü.

BİR REKOR DA KENAN SOFUOĞLU’NDAN

Dünya şampiyonu motosiklet yarışçısı Kenan Sofuoğlu, Osmangazi Köprüsü için hazırladığı özel motosikletiyle de 400 km/h hıza ulaştı. Kenan Sofuoğlu, ulaştığı bu hızla da yeni bir Dünya rekoru kırdı.