Oruç tutmanın fazileti ve faydaları nelerdir? Oruç tutmanın vücudumuza faydaları nelerdir?

Oruç tutmanın faziletleri ve faydaları merak edilen konuların arasında yer almaktadır. Üç ayların sonuncusu ve en hayırlısı olan Ramazan ayı geçtiğimiz günlerde başladı. Ramazan ayı boyunca milyonlarca Müslüman oruç ibadetini gerçekleştirecek. Farz olan oruç ibadetinin sayısız fazileti ve faydası bulunmaktadır. Oruç tutmak sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak birçok fayda sağlamaktadır. Oruç tutmanın fazileti ve faydalarına haberimizin içerisinden ulaşabilirsiniz.

Oruç tutmanın fazileti ve faydaları araştırılan konuların başında yer alıyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayı geçtiğimiz günlerde başladı. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayında farz olan ibadetlerden birisi de oruç ibadetidir. Oruç tutmanın sevaplarının yanında birçok faydası da vardır. Hem fiziksel hem de psikolojik olarak birçok faydası olan orucun, bu faydaları bilimsel olarak da kanıtlanmıştır. Oruç tutmanın fazileti ve faydaları haberimizin detaylarında…

ORUÇ TUTMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Açlık ve tokluk gece ve gündüz gibi bir döngünün parçalarıdır
İnsan avcı toplayıcı nitelikte bir canlı olarak açlık ve tokluk dönemleri için uygun bir bedene sahiptir. Beden toklukta ayrı, açlıkta ayrı faydalar görür. Oruç tutmak gerek bedensel, gerek ruhsal ve gerekse sosyal olarak ayrı faydalara sahiptir.

SABAH ERKEN BESLENME ENERJİ YÜKSELTİCİDİR 

Özellikle sabaha karşı sahur zamanı tansiyon düşüktür. Kan şekeri düşüktür. Doğru yapılan beslenme gün içi aktivitelere enerjik başlamamıza neden olur....

11 AY BOYUNCA GÜNDÜZ ÇALIŞAN SİNDİRİM SİSTEMİ, 1 AY BOYUNCA GECE ÇALIŞIR

Başta kan dolaşımı olmak üzere hormon aktiviteleri, metabolizma farklılaşır.

KAN ŞEKER (GLİKOZ) AYARLAMASI DEĞİŞİR
Gündüz sürekli beslenme ile ortaya çıkan kan glikozu(Şekeri) değişiklikleri bunu kontrol edip ayarlayan hormon, enzim sistemleri ve bunları gerçekleştiren organların aktivite yoğunluğu azalır. Daha çok dinlenir de diyebiliriz.

ERKEN YAŞLANMA GECİKİR
Vücut stres altındayken oruç tutarken ya da açlık sırasında çok fazla otofaji (hücrelerin kendini yeme durumu) oluşur. Hücre, enerji üretimini kendi iç imkanlarını kullanarak yapmaya çalışır. Ve tabii ki ilk olarak çöpünü ve patojen bakterileri sindirir. Böylece erken yaşlanmanın önü tıkanıyor.

KANSER, ŞEKER HASTALIĞI GİBİ KRONİK HASTALIKLARA YAKALANMA AZALIR
Otofaji, bağışıklık sistem hücrelerinin kendi bedeninin bozulan, değişen, olumsuz şartlara neden olan kendi hücrelerini yiyerek ortadan kaldırması demektir. Vücudun geri dönüştürme mekanizması gibi çalışır. Özellikle açlık durumunda daha fazla gerçekleşir. Oruçta bozulan hücrelerin bulunması ve bu hücrelerden ayrıştırılan yararlı kısımlardan enerji elde edilerek yeni hücrelerin yaratılması gerçekleşir. Böylece vücut kanseri ve diyabet gibi hastalıkları önleyebilir, sağlıklı metabolizmayı koruyor.

RUH OLUMSUZLUKLARDAN ARINIR
Oruç içinde tanımlanan olumsuz davranışlardan sakınmak, iyiliği düşünmek ruhu dinlendirir.

SOSYAL YAŞAM BİRLİKTELİKLERİ ARTAR
İftar ve sahur nedeni ile aile, dost, akrabalar daha sık birlikte zaman geçirir. İnsan sağlığı ruh, beden ve sosyal durumun tam bir iyilik hali gerçekleştiğinde sağlıklıdır. Dünya Sağlık Örgütü bu tanımlamayı yapmıştır. Burada sayamadığımız birçok farklılıkla kişinin sağlığı olumlu etkilenir.

ORUÇUN ÖNEMİ NEDİR?
Oruç, nefsin isteklerinden iradî olarak uzak durma olması yönüyle bir irade eğitimine, açlık ve susuzluğun verdiği sıkıntıya dayanma yönüyle de bir sabır eğitimine dönüşmektedir. İnsanın hayatta başarılı olabilmesi için irade hâkimiyeti ve güçlükler karşısında dayanabilme gücü de önemli bir role sahiptir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınmasında, ruhun arındırılıp yüceltilmesinde oruç etkili bir yoldur. Bu orucun değişik biçimlerde de olsa hemen bütün din ve kültürlerde riyâzet ve mücâhede yolu olarak mevcut olmasını da açıklar.

Toplumsal hayatta huzursuzluklara yol açan taşkınlıklar, büyük ölçüde insanın hayvanî yönünü tatmin eden maddî zevklere düşkünlükten kaynaklanır. Maddî zevk deyince de akla, yeme içme ve cinsel ilişki gibi zevkler gelir. İşte oruç, insanı maddî zevk ve şehvetler peşinde koşturan, dolayısıyla da, Allah'ın haklarına riayet edemediği için kendisine zulmetmesine, insanların haklarına riayet edemediği için onlara zulmetmesine sebep olan nefs-i emmâreyi teskin etmenin de bir ilâcı, aşırılıkları törpülemenin bir çaresidir. Oruç, yoksulların durumunu daha iyi anlamaya, dolayısıyla onların sıkıntılarını giderme yönünde çaba sarfetmeye de vesile olur. "Tok, açın halinden anlamaz" atasözü de bunu ifade eder. Orucun, dinimizde önemli bir yeri olan sabır konusuyla irtibatı da burada hatırlanmalıdır.

"Namaz ve sabırla yardım isteyin" (el-Bakara 2/153) ve "Sabredenlere ecirleri hesapsız olarak tastamam verilir" (ez-Zümer 39/10) gibi âyetler, "Oruç sabrın yarısıdır" (Tirmizî, "Da'avât", 86) diyen ve orucun Allah için olup mükafâtını da kendisinin hesapsız olarak vereceğini bildiren hadislerin ortak anlamı, orucun sabır boyutunu ve bunun fazilet ve sevabının yüksekliğini anlatır. Bütün bunlara ilâveten orucun sağlık açısından pek çok yararları bulunduğu da uzman hekimler tarafından ifade edilmektedir. Ramazan orucu zahiren bakıldığında, bir yıl boyunca çalışan vücut makinesinin dinlenmeye ve bakıma alınması gibidir.