Oruca niyet ne zaman okunur? Ramazan ayında oruç niyeti nasıl edilir?

Ramazan aylarında oruç tutmadan evvel niyet etmek gerekir. Oruç tutmaya kalben niyet etmek yeterli olsa da niyeti dil ile ifade etmek gerekmektedir. Bilindiği üzere orç için sahura kalkılması da niyet sayılır. Peki Oruca nasıl niyet edilir? Niyet etmeden oruç kabul olur mu? Ramazan orucu niyet duası, ne zaman okunur?

Oruç ibadeti öncesi niyet getirmek bilindiği üzere orucun şartlarından biridir. Ramazan ayı ile birlikte oruç tutmak isteyenler, Ramazan orucu için niyetin nasıl getirilmesi gerektiğini ve niyet duasının hangi vakitlerde okunması gerektiğini araştırmaya başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan Ramazan ayı orucu için niyetin nasıl yapılıdığı ve ne zaman yapıldığı ile ilgili beklenen açıklama geldi.

ORUCA NİYET NASIL EDİLİR?

Müslümanın nefsini terbiye ettiği, Rabb'inin ona verdiği nimetlerin kıymetini bir kere daha anladığı, gözünü, ağzını, yüzünü haramdan çektiği ve ibadete yöneldiği mübarek Ramazan ayının ilk günü, gönüllerden akan ruhu dolduran niyettir.

Oruçlar için, "Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya" yada "yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir.

Meselâ "Yarınki ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" demekle belirleme yapılmış olunur.

Fakihlerin çoğunluğuna göre ramazanın her günü için ayrı ayrı niyet edilmesi şarttır. Çünkü her bir günün orucu kendi başına bir ibadet olup, öteki günlerde tutulan veya tutulacak olan oruçla ilişkisi yoktur; dolayısıyla bir günün orucu bozulduğu zaman sadece o günün orucu bozulmuş olur, öteki günlerin orucu bundan etkilenmez.

ORUCA NİYET NE ZAMAN VE NASIL YAPILMALI? DİYANET'TEN AÇIKLAMA

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir Ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî', II, 85). Bu oruçlar için, "yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazanın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 397, 400).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, "falanca kaza, keffaret veya adak orucuna" şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şafiî mezhebine göre ise nafile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, I, 331-332).

NİYET ETMEYİ UNUTURSANIZ ORUCUNUZ KABUL OLUR MU?

Hanefi mezhebine göre gece niyet etmeyi unutan kişi öğlene kadar niyet ederse orucu kabul oluyor. Şafii mezhebine göre ise niyetin vakti oruç farz olursa gecedir; gündüze bırakılmaz. Gece niyet getirilmediği takdirde bayramdan sonra gününe gün kaza etmek gerekiyor.

Maliki mezhebine göre Ramazan-ı Şerifin başında bir niyet getirilirse kafidir. Her gece niyet getirmek gerekmez.