Orman yangınları kontrol altına alındı: Selçuk ve Menderes'te orman yangınında son durum

Dün Türkiye genelinde 30'u kırsal 14'ü ormanlık alan olmak üzere toplam 44 yangın çıktı. Yangınların birçoğu ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınarak söndürüldü. İzmir'deki orman yangınlarıyla ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 'İzmir'deki 3 yangın da kontrol altına alındı.' dedi.

AA

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı İzmir ve Aydın'daki yangınlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bakan Yumaklı "Vatandaşlarımız geçmiş olsun diliyorum, bugün Türkiye genelinde 44 adet yangın çıktı bunlardan 11 tanesi yüksek risk grubundaki yangınlardan. 6 tanesi ile ilgili gereken müdahaleler yapıldı. Onlar herhangi bir risk teşkil etmiyor." dedi.

Yumaklı, "İzmir Menderes ve Selçuk'da başlayan yangınlara arkadaşlarımız müdahalelerin devam ediyor. Menderes ile ilgili enerji düşürülmüş durumda ama henüz kontrol altında değil. Selçuk'da da şu anda bulunduğumuz yerde de 2 bölgede de yoğun müdahale yapılıyor. Herhangi bir risk söz konusu değil, yerleşim yerleri ve konaklama tesisleri açısından. " diye konuştu.

Yumaklı, "Ben hali hazırda yaklaşık 350 hektar şu anda bulunduğumuz Selçuk yangını ile ilgili etkilenen alan ve 150 hektar menderes için etkilenen alanın olduğunu söylemek istiyorum" ifadelerini kullandı.

"SELÇUK-KUŞADASI YOLU HERHANGİ BİR TEHLİKE OLMAYANA KADAR KAPALI OLACAK"

Bakan Yumaklı, "Selçuk yangınına ilk anda; 4 uçak, 8 helikopter, 80 kara aracı ve yaklaşık 480 arkadaşımızla müdahalede bulunduk." dedi.

Yumaklı, "Hava kararınca özellikle 3 gece görüş helikopterleri ile müdahaleye devam ettik. Menderes yangınında ise ilk anda; 5 uçak, 12 helikopter, 56 kara aracı ve yaklaşık 360'a yakın arkadaşımız müdahaleye başladı. hava kararınca bu sayı 48 kara aracı ve 200 üzeri personel olarak devam ediyor. Selçuk Kuşadası yolu halihazırda kapalı. Herhangi bir tehlike olmayana kadar kapalı olacak." ifadelerini kullandı.

"YANGINLARIN YÜZDE 90'I İNSAN KAYNAKLI"

Yumaklı, "Havaların ısındığı bu günlerde mutlaka hassas ve tedbirli davranılması gerektiğin belirtmek istiyorum. Bizler her zaman belirttiğimiz gibi yangınların %90'nın insan kaynaklı olduğunu ifade ediyoruz.. Bütün bunların basit tedbirlerle bu hale gelmesini önlemek mümkün." diye konuştu

ÇANAKKALE

Çanakkale'nin Ezine ilçesine bağlı Yeniköy köyündeki tarım arazisinde henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

Bozcaada'dan da dumanı görülen yangının bildirilmesi üzerine Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile Ezine Belediyesi ve Geyikli belde Belediyesine bağlı itfaiye ekipleri olay yerine sevk edildi.

Rüzgarın etkili olduğu bölgede söndürme çalışması sürüyor.

MENDERES

İzmir'in Menderes ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Karacadağ mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 5 uçak, 13 helikopter, 35 arazöz, 7 su ikmal aracı ve 4 dozer sevk edildi.

Orman Bölge Müdürlüğü, yangının saat 12.53'te çıktığını, ilk müdahalenin saat 13.05'te gerçekleştirildiğini bildirdi.

Ekipler, havadan ve karadan müdahaleyle yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine, çeşitli belediyelerin itfaiye ekipleri ile İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı TOMA'lar da destek veriyor.

Yangın nedeniyle ormanlık alanda bulunan hobi bahçesi tarzındaki bazı evler tahliye edildi. Jandarma ekipleri evlerin olduğu bölgede sirenler çalarak vatandaşların alandan ayrılmasını istedi.

Bölgede evi olan bazı vatandaşlar hortumlarla evlerinin çatısına, araçlarına ve arazilerine su tutarak yangına karşı tedbir aldı. Bazı seralar alevler nedeniyle zarar gördü.

Arazisine su tutan vatandaşlardan Ahmet Coşar, yangının nasıl çıktığını anlayamadıklarını, İnönü mevkisinde çıkıp çevreye yayıldığını anlattı. Traktörüyle su getirerek yangına müdahaleye destek verdiğini kaydeden Coşar, "Şimdi soğutma yapıyorum. İleride bir ev yandı. Kozalak sıçrar diye soğutma yapıyorum" dedi.

Alevlerin yakınında bulunan Çamönü Mahallesi tahliye edildi. Jandarma ekipleri, anonslarla vatandaşların hızlı hareket etmesini istedi.

Bazı belediye ekiplerinin, sahipsiz hayvanlara yönelik çalışma yaptığı görüldü.

TSK'YE AİT 5 HELİKOPTER GÖREVLENDİRİLDİ

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "İzmir'de devam eden yangın söndürme çalışmalarına destek için Türk Silahlı Kuvvetlerimize ait 3 adet Couger tipi helikopter ile 2 adet CH-47 tipi helikopter görevlendirildi" ifadesi kullanıldı.

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek de yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi:

"Öğle saatlerinde çıkan ve Değirmendere, Çamönü, Ataköy mahallelerimizi etkileyen yangına karşı belediye ekiplerimizin de desteğiyle Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı ekipler ve itfaiye ekiplerinin müdahalesi devam ediyor. İnşallah en kısa sürede bu felaket sona erer. Tüm hemşehrilerime geçmiş olsun."

ÇEŞME

Çeşme ilçesi Germiyan Mahallesi'ndeki makilik alanda da henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 1 uçak, 1 helikopter, 7 arazöz ve 1 su ikmal aracı sevk edildi.

Yangının saat 14.34'te başladığı, ekiplerin ilk müdahaleyi 14.47'de yaptığı belirtildi. Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Urla ilçesinde, İzmir-Çeşme Otoyolu kenarındaki otluk alanda da yangın çıktı.

Yangın nedeniyle İzmir'den Çeşme yönüne giden şerit yaklaşık 20 dakika trafiğe kapatıldı. Ekiplerin müdahalesinin ardından yol yeniden trafiğe açıldı.

SELÇUK

İzmir'in Selçuk ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Selçuk-Kuşadası kara yolu Pamucak mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 4 uçak, 5 helikopter, 18 arazöz, 5 su ikmal aracı ve 5 dozer sevk edildi.

Yangının saat 17.12'de çıktığı ve ilk müdahalenin 17.20'de gerçekleştirildiği bildirildi.

SELÇUK-KUŞADASI KARA YOLU ARAÇ TRAFİĞİNE KAPATILDI

Yangın nedeniyle Arvalya mevkisinde, Selçuk-Kuşadası kara yolu araç trafiğine kapatıldı.

Ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

KUŞADASI

İzmir'in Selçuk ilçesinde başlayan orman yangını rüzgarın da etkisiyle büyüyerek Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki ormanlık alana sıçradı. Yangına havadan ve karadan müdahale devam ediyor.

İzmir'in Selçuk ilçesi Pamucak Mahallesi ormanlık alanda heniz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki ormanlık alana da sıçradı.

Yangının söndürülmesi için ekipler, yoğun çaba sarf ederken alevlere havadan ve karadan müdahale ediliyor.

Yangın nedeniyle Aydın-İzmir otobanı trafiğe kapatılırken, Kuşadası'na gidecekler için trafik akışı Çamlık Mahallesi'nde veriliyor. Aydın Valisi Yakup Canbolat'ın da incelemerde bulunmak için Kuşadası'na gittiği öğrenildi.

BAKAN YUMAKLI'DAN YANGINLARLA İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelenin sürdüğünü belirterek, "İzmir'de devam eden Selçuk, Menderes, Torbalı, Menemen ve Çeşme yangınlarına 11 uçak, 27 helikopter, 171 arazöz ve iş makinesi ile 972 personel sevk edildi." ifadesini kullandı.

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabı X'ten, orman yangınlarına ilişkin videolu paylaşım yaptı.

Orman yangınlarıyla mücadelenin sürdüğünü vurgulayan Yumaklı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İzmir'de devam eden Selçuk, Menderes, Torbalı, Menemen ve Çeşme yangınlarına 11 uçak, 27 helikopter, 171 arazöz ve iş makinesi ile 972 personel sevk edildi. Yangının başladığı ilk andan itibaren ormanın kahramanları cansiparane mücadelesini sürdürüyor."

İZMİR'DE 8'İ ORMANLIK ALANDAKİ 16 YANGINA MÜDAHALE EDİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, kentte 16 yangın çıktı. Yangınlara 11 uçak, 27 helikopter, 171 arazöz ve iş makinesi, 972 personel ile müdahale edildi. Yangınlardan 11'i kontrol altına alındı.

Çeşme, Menderes, Menemen, Selçuk ve Torbalı ilçelerindeki yangınların kontrol altına alınması için çalışmalar sürüyor.

EDİRNE

Edirne'nin Lalapaşa ilçesinde tarlada çıkıp ormana sıçrayan yangın kontrol altına alındı.

Demirköy köyü yakınlarında hasat edilmiş buğday tarlasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yakındaki ormanlık alana sıçradı.

Haber verilmesi üzerine olay yerine Orman İşletme Müdürlüğü ve Lalapaşa Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

Edirne Valisi Yunus Sezer, yangın bölgesine giderek söndürme çalışmalarını koordine etti.

Dombay ve Tuğlalık köylerindeki ormanlık alanda etkili olan yangın, ekiplerin 4 saatlik çalışmasının ardından kontrol altına alındı.

Söndürme çalışmalarına çevre ilçelerin itfaiye ekipleri destek verirken, İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri de güvenlik önlemi aldı.

Demirköy yakınlarında hasat edilmiş buğday tarlasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yakındaki ormanlık alana sıçradı.

Haber verilmesi üzerine olay yerine Orman İşletme Müdürlüğü ve Lalapaşa Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

Çevre köylere doğru ilerleyen yangına müdahale ediliyor.

MSB YANGINA 5 HELİKOPTERLE MÜDAHALE EDİLDİĞİNİ DUYURDU

MSB, TSK'ya ait 3 adet Cougar helikopter ve 2 adet CH-47 helikopter ile İzmir'deki yangın söndürme çalışmalarına aralıksız destek sağlamaya devam edildiğini açıkladı.

İZMİR VALİSİ ELBAN: "YANGININ ENERJİSİ DÜŞMÜŞ DURUMDA"

İzmir'deki yangınların yerleşim yerlerini tehdit edecek bir yangın olmadığını söyleyen İzmir Valisi Süleyman Elban, "Kuşadası tarafında ve yangının devam ettiği diğer bölgelerde yangının enerjisi düşmüş durumda. Kontrol altına alınmadı ancak başladığı saatlerdeki yoğun bir yangın şiddeti de yok" dedi.

ALEVLER HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ!

İzmir Selçuk'taki yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

Bakan Yumaklı'dan önemli açıklamalar:

Herhangi bir risk söz konusu değil hem yerleşim yerleri açısından. Sarp arazinin de olması sebebiyle arkadaşlarımız müdahalelerine devam ediyorlar.

Yangınların yüzde 90'nın insan kaynaklı olduğunu da ifade ediyoruz bütün bunların aslında basit tedbirlerle bu hale gelmesini engellemek mümkün

118 kara aracı ve yaklaşık 500'e yakın arkadaşımız yangına müdahale ediyor. Selçuk-Kuşadası yolu tedbir amaçlı kapalı.

İZMİR'DEKİ ORMAN YANGINLARI KONTROL ALTINA ALINDI

Bakan Yumaklı, İzmir'in Selçuk ilçesindeki yangın kriz merkezinde gazetecilere, dün başlayan İzmir'in Selçuk ve Menderes ilçeleri ile Balıkesir'in Susurluk ilçesindeki orman yangınlarına gece de müdahale edildiğini hatırlatarak, "An itibarıyla her üç yangınımızın da kontrol altına alındığını söylemek istiyorum" dedi.

Yangın çıkış sebeplerinin valilik ve kolluk güçleri tarafından araştırılmaya devam ettiğini belirten Bakan Yumaklı, "Menderes yangınıyla alakalı bir hobi bahçesinde çıktığını söylemiştik, ilgili kişiler gözaltında. Dün yine İzmir'de risk grubunda 6 adet yangın vardı, Çeşme'deydi birisi de. Çeşme yangını bir sigara izmaritinden çıktı maalesef. Bu kişi de gözaltına alınmış durumda. Ben buradan ister bilinçli ister bilinçsiz, hata ya da ihmal ile herhangi bir şekilde orman yangınına ya da zarar verecek yangına sebep olacakların çok ağır müeyyidelerle karşılaşacağını belirtmek istiyorum. Bu konunun telafisi yok. Can ve mal kaybı gibi sonuçlara yol açabilecek. Bunları engellemek adına çok yoğun mücadele oluyor" diye konuştu.