Orhan Gazi kimdir, kaç yaşında tahta çıktı? Orhan Gazi kaç yaşında padişah oldu?

Orhan Gazi, Osman Gazi'nin Malhun Hatun'dan doğan oğludur. Orhan Gazi'nin babası ve dedesi olan Osman Gazi ile Ertuğrul Gazi Kayı aşiretini bölgede söz sahibi olabildiği bir konuma getirmiş ve nihayetinde Bizans hattında bir uc beyliği teşkil edilmiştir. Osmanlı Devleti'nin çekirdiğini meydana getiren bu beylik, kazandığı askeri başarılar sonucunda civardaki komşu beyliklerin büyük saygısını kazanmış ve onlara liderlik etmeye başlamıştır. 'Eşitler arasında birinci' olarak tanımlanan bu gelişme, Osmanlı Beyliği'nin topraklarının genişlemesine ve zamanla lider konuma yükselmesine vesile olmuştur.

Osmanlı Devleti'nin 2. padişahı olan Orhan Gazi 1324-1360 yılları arasında hüküm sürmüştür. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1281 veya 1288 yıllarına işaret edilmektedir. İnternet aramalarında araştırılan "Orhan Gazi kimdir, kaç yaşında tahta çıktı? Orhan Gazi kaç yaşında padişah oldu?" sorusuna yanıt olarak detaylar haberimizde.

ORHAN GAZİ KİMDİR?

Kuruluş Osman dizisiyle gündeme gelen Orhan Gazi'nin annesinin adı Malhun Hatun'dur. Tarihçiler uzun bir süre Malhun Hatun'un Şeyh Edebali'nin kızı olduğunu ifade ediyorlardı. Ancak yapılan araştırmalar sonucu ele geçirilen iki vakfiyeden anlaşıldı ki Orhan Gazi'nin annesi Malhun Hatun, Şeyh Edebali'nin değil, Ömer isminde birinin kızıdır. Orhan Gazi'nin anne tarafından dedesi olan Ömer'in kim olduğu hakkında detaylı bilgi bulunmuyor.

ORHAN GAZİ'NİN KAÇ KARDEŞİ VARDI?

Orhan Gazi'nin babası Osman Gazi'nin Şeyh Edebali'nin kızı Bala Hatun'dan olma Alaaddin isminde bir oğlu bulunuyordu. Dolayısıyla Alâeddin, Orhan'ın üvey kardeşidir. Babaları öldükten sonra Şehzade Alâeddin, kendi isteğiyle beylikten feragat etmiştir. Osmanlı Devleti'nin ilk sadrazamı olan Şehzade Alâeddin 1331 yılında hayatını kaybetmiştir. Tarihi kaynaklarda alçakgönüllü kişiliği öne çıkarılır.

ORHAN GAZİ NE ZAMAN, NEREDE DOĞDU?

Orhan Gazi'nin tam olarak hangi yılda doğduğu ile ilgili kesin bir kayıt bulunmuyor. Genel olarak tarihçiler onun 1299'da Nilüfer Hatun ile evlenmesinden yola çıkarak 1281 yılında doğmuş olabileceğini ifade ediyorlar. Bunun yanı sıra 1288 yılı da zikredilmiştir. Ancak Orhan Gazi'nin 11 yaşında evlenmesi pek mümkün olmadığına göre 1281 yılı daha isabetli bir tarihtir.

1324 yılında Osmanlı tahtına oturan Orhan Gazi 36 yıldan fazla hüküm sürdükten sonra 1362 yılında Bursa'da hayatını kaybetti. Öldüğünde yaşı 80'e dayanıyordu. Orhan Gazi'nin kabri Bursa'daki Orhan Gazi türbesinde yer alan Gümüşlü Kümbet'te bulunuyor.

ORHAN GAZİ NERELERİ FETHETTİ? HANGİ SAVAŞLARI YAPTI?

Hükümdarlığının ilk yıllarında Yalova dolaylarında fetihler yapan Orhan Gazi'nin ilk büyük fethi 1326 yılında Bursa'yı ele geçirmesidir. Bursa'yı ele geçirdikten sonra buraya yerleşen ikinci Osmanlı padişahı, beyliğinin merkezini de Bursa olarak ilan etmiştir. Dolayısıyla Bursa, Osmanlı Devleti'nin ikinci başkentidir. Orhan Gazi ayrıca 1331'de İznik'i, 1333'te Gemlik ve İzmit'i de fethetmiştir.

1340 yılına kadar Osmanlılar devamlı olarak batıya doğru genişleme kaydetmiştir. Dolayısıyla bu tarihe kadar ele geçirilen kale ve şehirler Bizanslıların elinden alınmıştır. Karesi Beyliği'nde yaşanan bir taht kavgası sonucu buraya müdahale eden Orhan Gazi, bu beyliğin topraklarına el koyarak ilk defa Türklerin elinden arazi almıştır. 1354 yılında Orhan Gazi, oğlu Süleyman Paşa vasıtasıyla Ankara'yı ele geçirmiştir. 1350'lerin ikinci yarısından sonra Orhan Gazi, yönünü yine batıya çevirmiş ve oğlu Süleyman Paşa'ya Rumeli'yi fethetme görevi vermiştir. Osmanlıların yaklaşık 5 asırlık hakimiyet kuracağı Rumeli fetihleri ilk olarak Orhan Gazi döneminde başlamıştır.

ORHAN GAZİ'NİN EŞİ NİLÜFER HATUN KİMDİR?

Orhan Gazi'nin eşi Nilüfer Hatun, Yarhisar Tekfuru'nun kızıdır. Nilüfer Hatun'un Müslüman olmadan önceki eski adı Holofira'dır. 1299'da Nilüfer Hatun ile evlenen Orhan Gazi, ölümüne kadar onunla evli kalmıştır. Osmanlı tarihçileri, yabancı bir gelin ile evlenen ilk padişahın Orhan Gazi olduğunu belirtirler. Orhan Gazi döneminde başlayan bu gelenek sonraki Osmanlı padişahları tarafından da takip edilmiştir. Osmanlı padişahlarının Türkler yerine yabancı gelinlerle evlenmelerinin sebebi onların güzelliği değil, Türk aşiretleri arasındaki evlilik bağı sebebiyle oluşabilecek taht mücadelesinden kaçınmaktır. Dolayısıyla bu noktada evlilikle ilgili siyasi kararların etkili olduğu görülüyor. Osmanlılar kendilerinden önce Anadolu topraklarına hakim olan Selçukluların tarihini gayet iyi bildikleri ve yaşadıkları sorunları görebildikleri için böyle bir yöntem geliştirmişlerdir.

ORHAN GAZİ'NİN NİLÜFER HATUN'DAN BAŞKA EŞİ VAR MIYDI?

Evet, Orhan Gazi'nin Nilüfer Hatun'dan başka iki eşi daha vardı. İsimleri Asporçe ve Teodora olan bu kadınlar Orhan Gazi için 3 çocuk daha doğurdular. İbrahim Bey ile Fatma Sultan Asporçe Hatun'dan doğarken Halil Bey ise Teodora'dan dünyaya gelmiştir.

ORHAN GAZİ'NİN KAÇ OĞLU OLDU?

Kısaca ifade etmek gerekirse Orhan Gazi'nin bilinen 3 eşinden 5 çocuğu dünyaya gelmiştir. Bunlardan dördü erkek, biri kız olmuştur. Ayrıca kimden dünyaya geldiği bilinmeyen Sultan Bey ile Kasım Bey adında iki oğlu bulunuyordu.

Orhan Gazi'nin Nilüfer Hatun'dan doğan çocuklar: Süleyman Paşa, Murat Bey

Orhan Gazi'nin Asporçe Hatun'dan doğan çocukları: İbrahim Bey, Fatma Sultan

Orhan Gazi'nin Teodora Hatun'dan doğan çocukları: Halil Bey

Orhan Gazi hayattayken çocuklarından yalnızca 3'ü yaşıyordu. Bunlar Murad, İbrahim ve Halil'di.