Organ kaçakçılığında akılalmaz oyun! Donöre 10 bin TL aracıya 1.2 milyon TL

İstanbul'a böbrek nakli için gelen şahısların evrakları sahte çıktı. Kırgız donörün 10 bin TL'lik borcu karşılığında böbreğini satmak istediği, organ alıcısının ise aracıyla 48 bin dolara anlaştığı ortaya çıktı. Üç şüpheli sınır dışı edildi.

Akşam

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlilerince, organ-doku ticareti suçu ile mücadele amacıyla yürütülen çalışmalar kapsamında, 16 Haziran'da bir operasyon gerçekleştirildi. Bu kapsamda, İstanbul'da faaliyet gösteren özel bir hastaneye giden ve üvey kardeş olduklarını belirten Kırgızistan uyruklu D.I ve Z.A.U. isimli şahısların böbrek nakli olmak için başvuruda bulundukları tespit edildi. Şahısların evraklarının sahte olabileceği değerlendirilerek D.I. isimli şahsın böbrek alıcısı, Z.A.U. isimli şahsın ise donör olduğu belirlendi. Şahısların gerçekte üvey kardeş olmadıkları, sahte belgeler ile üvey kardeş gibi görünmeye çalıştıkları tespit edildi. Donör Z.A.U.'nun Kırgızistan'da 40 bin Kırgız Somu (yaklaşık 10 bin TL) borcu olduğu ve bu borcu ödemek amacıyla böbreğini satmaya karar verdiği anlaşıldı. Kırgızistan'da internet üzerinden tanıştığı bir şahsın borcunu ödemesi karşılığında kendisini böbrek alıcısı D.I. ve ağabeyi E.A.'ya yönlendirdiği, şahısların üvey kardeş gibi görünmeleri için sahte belgeleri de bu şahsın hazırladığı belirlendi.

48 BİN DOLARA ANLAŞMIŞ

Ayrıca böbrek alıcısı çocuk şahsın abisi E.A.'nın Kırgızistan'daki aracı şahıs ile nakil için 48 bin dolar (yaklaşık 1.2 milyon TL) karşılığında anlaştığı da tespit edildi. Gözaltına alınan Z.A.U., D.I., ve E.A., çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılarak sınır dışı işlemleri için geri gönderme merkezine teslim edildi.