Operasyonun hedefi Kılıçdaroğlu Karar kesinleşmedi, algı oluşturmak doğru değil

Adalet Bakanı Bozdağ, İBB Başkanı İmamoğlu'na verilen hapis cezasıyla ilgili, “Kararın temyiz yolu açıktır. İmamoğlu hakkında kesinleşmiş ne bir siyasi yasak vardır ne de hapis cezası. Böyle bir algı oluşturmak doğru değil” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK üyelerine hakaret ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İmamoğlu hakkında verilen karara ilişkin açıklamalarda bulundu: "Hakimler görevlerinde bağımsızdır, kararlarını vicdani bir kanaatle oluştururlar, ona göre karar verirler. Hiçbir makam, kişi ya da kurum hakimlere emir veya talimat veremez, genelge gönderemez. Yargı yetkisi bağımsız hakimler ve mahkemeler tarafından kullanılmaktadır. Her olayda bakıyorsunuz muhataplara göre değerlendirmeler yapılıyor. Yargılama yapılırken muhatapların statüsüne göre bir yargılama yapılmaz. Hukuk önünde herkes eşittir."

YARGI KONUMA BAKMAZ

"Yargı konuma bakmadan, kanuna delile, dosyaya bakarak vicdani kanaatle hükmünü oluşturur ve ona göre kararını açıklar. Ortada kesinleşmiş bir mahkeme kararı yok, nihai karar sonra çıkacak. Sayın İmam-oğlu hakkında kesinleşmiş ne bir siyasi yasak var ne de hapis cezası. Böyle bir algı oluşturmak doğru değildir. Şu anda bu yollar sonuna kadar açık ve sağlıklı işlemektedir. Bırakalım hukuk usulüne uygun işlesin. Adalet Bakanlığı olarak bizim görülen davalara müdahil olmamız söz konusu olamaz. Biz sadece hukukun sağlıklı işlemesi için üzerimize düzen vazife varsa onu yaparız. Türkiye'de yapılan değerlendirmeler hukukumuza da yargımıza da büyük zararlar vermektedir."

MUHALEFETİN KOMPLOLARI İSTİSMAR SİYASETİDİR

AK Parti Sözcüsü Çelik, muhalefetin linç kampanyası başlattığını belirterek "Hiçbir siyasi mühendislik arayışı için Cumhurbaşkanımızı ve partimizi hedef almalarına müsaade etmeyiz" dedi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu davasında çıkan karar sonrası başlayan tartışmalarla ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı: "AK Parti, siyaset meydanlarının partisidir! AK Parti millet iradesine koşulsuz bağlılığın partisidir! AK Parti, sandıktan çıkan iradenin üstünlüğüne adanmış bir siyasi partidir! AK Parti'nin sicilinde Cumhuriyet, demokrasi, millet iradesi, sandık ve hizmet siyaseti vardır! Devam eden yargı süreci üzerinden muhalefetin Cumhurbaşkanımıza ve AK Partimize dönük bir linç kampanyası yürüttüğünü görüyoruz."

BUNLAR LİNÇ KAMPANYASI

"Bu kampanyayı şiddetle kınıyoruz ve mahkûm ediyoruz! Yargı kararlarını eleştirmek elbette siyasetçilerin ve herkesin demokratik hakkıdır. Buna karşın muhalefetin henüz kesinleşmemiş yargı sürecini tartışırken komplolar üretmesi ve bununla Cumhurbaşkanımızı ve AK Partimizi yan yana getirmeye çalışması tam bir istismar siyasetidir. AK Parti olarak vesayetin en ağır günlerinde dahi teslim olmadığımız linç kampanyalarına şimdi asla geçit vermeyiz. AK Partimizi ürettikleri siyasi komplolarla hedef alarak yasakçı siyasetle yan yana getirmeye çalışanların bu ülke tarihindeki bozuk demokratik sicili ortadadır. Yargı sürecini, 6'lı masa içinde siyaset yoluyla kabul ettiremedikleri bazı kararları birbirlerine dayatmak için kullandıklarını da herkes görüyor. Hiçbir siyasi mühendislik arayışı için Cumhurbaşkanımızı ve partimizi hedef almalarına müsaade etmeyiz... Biz millet iradesinden başka siyasi güç tanımayanların partisiyiz!"

EKREM BEY İBB'DE DEVAM EDECEK

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün 6'lı masanın liderleriyle birlikte Saraçhane'de İmamoğlu için düzenlenen etkinlikte buluştu. Etkinliğe sadece Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, hastane randevusu olduğu için katılmadı. Kılıçdaroğlu, Saraçhane öncesi Halk TV'de canlı yayına çıktı. İmamoğlu'na yönelik mahkeme kararının 6'lı masanın aday belirleme sürecini etkilemeyeceğini belirterek şöyle konuştu: "Attığımız her adımda üzerine bir tuğla ekliyoruz, acele etmiyoruz. Kararlılıkla ve 6 liderin ortak iradesiyle bir metin ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. 6 lider derken sadece 6 liderden ibaret bir şey değil. 6 liderin altında gerçekten güçlü kadrolar var. O kadrolarda akademisyenler var, emekli bürokratlar, siyasiler, eski siyasiler var. Ekrem Bey, Büyükşehir Belediyesi Başkanı olarak İstanbullulara hizmet etmeye devam ediyor. Ne yaparlarsa yapsın kimse Ekrem Bey'i İstanbullulara hizmet etmekten alıkoyamayacak."

FIRSATÇILARA GÜN DOĞDU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İmamoğlu'nun aldığı cezayı değerlendirdi: "Karar siyasi ortamı sadece hareketlendirmekle kalmamış, abuk sabuk pek çok tartışmayı da körüklemiş, böylelikle fırsatçılara gün doğmuştu. İstinaf yolu açıktır. Bu somut gerçek ortadayken bir kaşık suda fırtına koparmak, adeta felaket naraları atmak, darbe iddialarından bahsetmek sahtekarlıktır. Nitekim operasyonun hedefi CHP Genel Başkanıdır. Kılıçdaroğlu'nun adaylığına soğuk ve şaşı bakanların Saraçhane tantanasına can havliyle sarılması, İP Başkanı'yla İmamoğlu'nun sevinç içinde kucaklaşmaları, tam bir düzenbazlıktır. İBB Başkanı dokunulamaz, ulaşılamaz ve ayrıcalıklı bir şahıs değildir."

BU BİZANS OYUNU

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İBB Başkanı İmamoğlu hakkında verilen karar ve muhalefetin tepkisi hakkında konuştu: "İmamoğlu kararıyla siyaset hareketlendi, fırsatçılara gün doğdu. Birincisi yargıya saygı duymak lazım. Yargıyı en üst noktaya taşımak, yargıyı töhmet altında bırakmak doğru bir davranış değil. Bir önceki mahkeme safhasında da bugün yapılanlar da anayasa 138'e aykırıdır. Yargının bundan sonraki süreçlerini etkilemeye çalışan, yargının kendi ilkeleri ile karar almasını etkilemeye çalışmaktır. Bunlardan birini biz yapsak, çarmıha gererlerdi. Buna Bizans oyunu denir."