Online karneyle zil çaldı, tatil başladı

Milli Eğitim Bakanlığı'nca salgın tedbirleri kapsamında uzaktan eğitimle yürütülen 2020-2021'in ilk yarıyıl tatili dün başladı. 3 haftalık tatile ilk ve ortaokul öğrencileri online karneyle girdi, liseliler ise karne alamadığı için buruktu.

Yaklaşık 18 milyon öğrenci uzaktan eğitimle bir yarıyılı daha tamamladı. Ana okulları sınıflarında karnelerini aldı. İlk ve ortaokul öğrencileri e-Okul sisteminden karne ve belgelerine erişim sağladı. Karneleri ikinci döneme ertelenen liseliler ise biraz buruktu. Edirne Selimiye İmam Hatip Ortaokulu 5. Sınıf öğrencisi Ceylin Mergü de karne sevincini evinde yaşadı. Bilgisayarından e-Okul sistemine giren Mergü, ilk dönem karne notlarını görüntüledi. Öğretmenleriyle uzaktan bağlantıyla sadece ders değil birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini belirten Mergü, “Öğretmenlerimiz ve okulumuz bu süreçte bizi mahrum etmedi. Bu yüzden bu dönemi iyiye çevirdiğimi düşünüyorum. Uzaktan karne almak değişik bir duygu” dedi.

OKULUMU ÖZLEDİM

Kırklareli’nde de Gazi Osman Paşa İlkokulu 1. sınıf öğrencisi Berke Türkeş, ilk karne heyecanını evde yaşadı. Türkeş, “İnşallah koronavirüs gider de arkadaşlarımla oynarım, okuluma gidebilirim” dedi. 

15 ŞUBAT’TA OKULLARDA BAHARI KARŞILAYALIM 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 81 ilden 243 öğrenci ile video konferans yöntemiyle bir araya gelerek, 2020-2021 EğitimÖğretim yılının ilk tatil zilini çaldı. Selçuk, “İkinci dönemde salgının yolumuzdan çekildiği oranda okullarımıza hep beraber döneceğiz. 15 Şubat’tan itibaren sizleri okullarımıza çağırmak, orada görmek istiyoruz. Baharı okullarımızda hep birlikte karşılayalım niyetindeyiz” dedi.

KAPSAMLI TELAFİ

Selçuk, Twitter’dan yaptığı paylaşımda ise şu ifadeleri kullandı: “Uzaktan eğitimde bağlı kaldığımız ekranlara yarıyıl tatiliyle ara veriyoruz ancak 15 Şubat’tan sonra kapsamlı bir telafi programına hazırlanıyoruz. Uzaktan eğitime tablet desteğinin 6. fazında 29 ilde 86 bin 330 cihaz daha öğrencilerimize ulaştı. 500 bin hedefimize çok yakınız.”

BİRLİKTE 23 GÜN

Öte yandan öğrencilerin tatil süreçlerini verimli geçirmeleri için ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde ‘birlikte 23 gün tatil etkinlikleri’ hazırlandı. Etkinlik takvimi “http:// birlikte23gun.meb.gov. tr/index2.html” adresinde erişime açıldı.

HER ÜNİVERSİTE ‘YÜZ YÜZE’ KARARINI KENDİSİ VERMELİ

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi için kararı kendilerinin vermesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Bir grup özellikle, ‘üniversiteler açılsın, tamamen yüz yüze olsun’ derken, diğer grup ise ‘tamamen çevrimiçi olsun’ diyor. Doğru olan şu; rakamların gidişatına bakıp her üniversite kendi olanakları, kendi yeterlilikleri, eğitim programları dahilinde eğitimin nasıl olması gerektiğine karar vermesi.”

HAKKIN ÖDENMEZ ÖĞRETMENİM

Diyarbakır Millet Okulu’nda sınıf öğretmeni olan Serap Çaylı, canlı derslerin yanında öğrencilerine evde de destek oluyor. Kayra Kaplan’ı evinde ziyaret eden Çaylı, yazı ve okuma çalışmasının yanı sıra hediye olarak getirdiği zeka geliştirici setle oyun oynuyor.

DİJİTALDEN UZAK KALIN

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Hakan Şahin, öğrencilere tatil tavsiyesinde bulundu: “Küçük yaştaki çocuklarımızı dijitalden, ekrandan, televizyondan uzak tutma noktasında bilimsel araştırmalar yaparken bu süreç bizi mecbur bıraktı. Dijital ortama çok fazla maruz kaldılar. Öğrencilere tavsiyem, dijitalden ve ekrandan uzak durmaları noktasında olacak. Anaokulu ve ilkokul çocukları için legolarla küçük oyun alanları oluşturulabilir. Kardeşleriyle daha çok fiziksel aktivite yapabilirler.”  

DESTEKLEME KURSLARI AÇILDI

8 ve 12. sınıf öğrencileri ve mezunlar için isteğe bağlı açılan resmi okullardaki destekleme ve yetiştirme kursları ile özel okullardaki takviye kurslarında yüz yüze eğitim dün başladı. Dersliklerde oturma planı sosyal mesafeyi koruyacak şekilde düzenlendi. Sınıflarda bulunması gereken öğrenci sayısı da buna göre belirlendi.