''Önlemleri gevşettik, bu yıl grip salgını olabilir''

Kovid nedeniyle alınan kişisel önlemler, geçen yıl tüm dünyayı gripten korudu. Bilim Kurulu üyesi Prof. Yavuz, “Grip açısından dikkatli olmalıyız. İdeal olan hem grip hem Kovid'i aynı anda bakabilen test kitlerinin kullanılması” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, geçtiğimiz yıl çok seyrek görülen grip vakalarında bu yıl artış yaşanabileceğini söyledi. Yavuz, Kovid salgınına bir de grip vakalarının eklenmemesi için dikkatli olunması gerektiğini belirtti. PCR testlerinin halen Kovid ve grip dışında 10'dan fazla mikroorganizmanın neden olduğu bulaşıcı hastalıkların tanısını koymakta altın standart bir yöntem olduğuna değinen Prof. Dr. Yavuz, "Yaklaşan grip sezonu nedeniyle Amerika'nın önerisi de ikili test. Farklı farklı onlarca çeşit PCR testi var. Hangi testin yapılabileceği sürekli değerlendirilerek onunla devam edilmeli diye öneriler çıkabilir. Toplumda Kovid'in kontrolsüz şekilde dolaşımı yeni varyantları ortaya çıkarabilir" dedi ve şöyle devam etti:

VARYANT DOLAŞIMA BAĞLI

"Virüs ne kadar çok yayılırsa o kadar çok değişim geçirme şansı elde etmiş oluyor. Aşılılara da bulaşma riski doğuyor. Çünkü aşılıların küçük bir kısmı hastalanabiliyor, bağışıklık yanıtı herkeste aynı düzeyde oluşmayabiliyor. Aşısız olmak ise her yönüyle sıkıntılı. Enfeksiyonun yayılmasına, mutasyonların, varyantların ortaya çıkmasına, sağlık sisteminin yükünün artmasına, ölümlere varana kadar her yönüyle kötü sonuçlara yol açıyor."

ÇOCUKLAR DA AŞI OLMALI

"Okulların açılması için çocukların aşılanmasına ihtiyaç olabileceğini düşünüyorum. 12 yaş üzerine aşı yapan birçok ülke var. Aşı yapmayan ülkelerde de zaten çocuk yaş grubunda artış söz konusu. Mesela İngiltere'de enfeksiyon ve hastaneye yatış çocuklarda arttı. Benim tercihim çocukların da aşılanması yönünde olurdu. İnsanlar çocuklarını arabaya emniyet kemeri takmadan bindirebiliyor. Aşılarını güvenliği, çocuğu arabaya emniyet kemeri ile bindirmenizden daha da düşük değil."

TARIM İŞÇİLERİNE ÇADIRDA İLK DOZ

Doğu ve Güneydoğu'dan Çukurova'ya gelip tarlalar- daki çadırlarda yaşayan tarım işçilerini ikna eden sağlık çalışanları, ilk dozları uyguladı. 60 yaşındaki Fatma Bozkurt ekiplere teşekkür ederek, "Ayağımıza kadar gelip aşı yaptılar, sağ olsunlar" diye konuştu.