'One Mınute'ı unutmadık

Hamas siyasi lideri Haniye, Türkiye'nin ve Erdoğan'ın Filistin'in haklarını savunmasını övdü

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Türkiye ve Başkan Erdoğan'ın Gazze'ye verdiği destekten övgüyle bahsetti: "Erdoğan'ın BM'de Filistin haritasıyla işgali anlatmasını, Şimon Peres'e karşılığını hatırlıyoruz. Hamas'ı Kuva-yı Milliye'ye benzetmek bizim için övünç kaynağıdır."

Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, Türkiye'yi İsrail'e ticaret üzerinden yapılan karalama kampanyalarına tepki göstererek, Türk halkının ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin davasıyla ilgili tutumundan övgüyle bahsetti. İstanbul'da Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından AA'ya konuşan İsmail Haniye, önemli mesajlar verdi.

ÖVÜNÇ KAYNAĞIMIZ

Haniye, Başkan Erdoğan'ın Hamas ve Gazze ile Filistin davası konusundaki açıklamasının, Gazze'yi insani açıdan ele alan ve zulme karşı duran Türk halkının vicdanını yansıttığını söyledi. Haniye, 'Erdoğan'ın, AK Parti'nin parlamento bloku toplantısında yaptığı ve Hamas'ı 'Ulusal kurtuluş hareketi' olarak tanımlayan ve Kuva-yı Milliye'ye benzeten açıklaması şüphesiz ki, bizim ve Filistin halkı için övünç kaynağıdır. Hamas, topraklarımızı, kutsal değerlerimizi ve halkımızı tarihi işgalden kurtarmak için direnen bir harekettir" dedi.

KENDİ DAVASI GİBİ

Türkiye'nin Filistin davasına ve Gazze'ye tutumunu önemle yakından izlediklerini aktaran Haniye, Erdoğan'ın BM'deki hitabında Filistin haritasını kaldırarak ve Filistin'in aşamalı olarak nasıl işgal edildiğini açıklayarak Şimon Peres'e karşılığını hatırlıyoruz. Erdoğan'ın Hamas ve Gazze ile Filistin davası konusundaki açıklaması, Filistin davasını kendi davası olarak gören, Gazze'yi insani açıdan ele alan ve zulme karşı duran Türk halkının vicdanını yansıtıyor" dedi.

Filistin hakkının savunulmasını daima gururla takip ettiklerini söyleyen Haniye, "Türk halkının Gazze'deki ablukanın kalkması için Mavi Marmara'da nasıl şehit verdiklerini hatırlıyoruz. Türkiye, Filistin davası ve Gazze ablukası konusunda tek tutum sergiliyor. Erdoğan ile görüşmemizde İsrail ile ticari kısıtlamalar konusunda alınan kararları ve bu kararların ticari hareketliliğe etkilerini dinledik. Bu, Gazze'ye saldırılarında kadın, çocuk, yaşlı Filistin halkının kanını akıtan, büyük katliamlar için Refah'a kara saldırıları tehdidinde bulunan, başta Mescid-i Aksa olmak üzere özellikle Kudüs'te Müslümanların kutsallarını hiçe sayan Siyonist düşmanlara karşı atılmış önemli bir adım" şeklinde konuştu.

TEL AVİV UZLAŞMAZ TAVIRDA

Ateşkes ve Gazze'nin geleceğine yönelik önemli mesajlar veren Haniye, Gazze'nin Filistinliler tarafından yönetileceğini belirtti. Haniye, " Hamas, Gazze'nin idaresinde tek söz sahibi olma konusunda ısrarcı değil ama biz Filistin halkının bir parçasıyız ve ortaklık temelinde 'Ulusal Birlik Hükümeti' kurabilir ve Gazze'nin yönetimi konusunda anlaşabiliriz. Hamas müzakerelerde esneklik gösterirken İsrail uzlaşmaz bir tavır takınıyor. Aksamanın sorumluluğu bu uzlaşmaz tavırda. Refah'a girilmemesi için uyarıda bulunuyoruz çünkü bu Filistin halkına karşı büyük bir katliama yol açabilir" dedi.

DAVOS'TA TARİHİ DURUŞ

Başkan Erdoğan'ın Başbakanlık yaptığı dönemde yaptığı "One Minute" çıkışı hafızalardan silinmedi. 29 Ocak 2009 tarihinde Davos'ta katıldığı zirvede, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in sözlerine tepki gösteren Erdoğan, moderatör tarafından sesinin kesilmeye çalışmasına 'one minute' çıkışında bulunarak, Peres'e şu sözlerle haddini bildirmişti: 'Sesinin benden çok yüksek çıkması bir suçluluk psikolojisinin gereğidir. öldürmeye gelince siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz. Plajlardaki çocukları nasıl öldürdüğünüzü, nasıl vurduğunuzu çok iyi biliyorum."

ÇOCUKLARIMIZIN YERİNE KURŞUN GÖNDERDİK

ABD, İsrail'e 26 milyar dolarlık yeni askeri yardım gönderecek. Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson, "Çocuklarımızı göndermektense kurşun göndermeyi tercih ederiz" dedi.

ABD Temsilciler Meclisi'nde yapılan oylamada, Ukrayna, İsrail ve Tayvan'a yönelik 95 milyar dolarlık yardım kabul edildi. Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Johnson, Demokratlarla hareket ederek, kendi partisindeki itiraz oylarını bastırırken, yasa tasarısı iki partinin desteğiyle 122 ret oyuna karşın 311 evet oyuyla kabul edildi. Paketin 61 milyar doları Ukrayna'ya, 26 milyar doları İsrail'e, 8 milyar doları ise Tayvan'a gönderilecek.

İNCİL'İN EMRİ (!)

Mike Johnson, ABD'nin İsrail'in yanında olması gerektiğini vurgulayarak, Hıristiyanlar için İsrail'i korumanın İncil'de geçen buyruk olduğunu ileri sürdü. 'İsrail'in yanında durmamız İncil'deki bir öğüttür" diyen Johnson, yeni askeri yardımı ise "Yurt dışındaki çatışmalara kendi çocuklarımızı göndermektense kurşun göndermeyi tercih ederiz" sözleriyle savundu.

İŞKENCECİ TABURA YAPTIRIM!

İsrail medyası, ABD'nin Fanatik Yahudi askerlerden oluşan Netzah Yehuda Taburu'na Batı Şeria'da yaptıkları insan hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım uygulayacağını açıkladı. İsrail'in Walla haber sitesine göre, Netzah Yehuda Taburu'na ABD silahları verilmeyecek, bu tabur ile ortak eğitim yapılmayacak. Yaptırım kararını ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın gelecek günlerde açıklamasının beklendiği ileri sürüldü. Bu adımın ABD'nin İsrail ordusunda bir tabura ilk kez yaptırım uygulamış olacağına işaret edildi.