Ölüm otelinde ihmaller zinciri

Adıyaman'da depremde yıkılan Grand İskender Otel'in dere kumu ve kalitesiz demirle yapıldığı; usulsüz tadilatla oda sayısının arttırıldığı belirlendi.

SONER KAN

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adıyaman'daki 7 katlı Grand İskender Otel yıkıldı; 5 kişiye mezar oldu. Facianın yıldönümüne girilirken iddianame hâlâ hazırlanamadı; bilirkişi raporu ise geçen ay tamamlandı. Raporda otelin yapımında dere kumu kullanıldığı, demirlerin kalitesiz, betonların yetersiz olduğuna ve usulsüz tadilatlar yapıldığına dikkat çekildi; "En küçük kiriş 25 cm'den az olamaz kıstasına da uyulmamıştır" denildi.

7 YILDIR DENETLEME YAPILMADI

Binanın eski sahibi olan sanıklardan Mustafa Arbaş, otelin 61 odalı olduğunu söyledi; ancak resmi kayıtlarda 59 odalı olduğu ortaya çıktı. Arbaş, 2003'te aldığı otele 1.5 yıl tadilat yaptırdığını, 2009'da da hizmete açtığını söyledi. 2016'da oteli devralan Hüseyin Turan (52) da "6-7 yıl içerisinde resmi kurumlardan denetime gelen hiç olmadı" ifadesini kullandı. Otelin müteahhidi ve ilk sahibi Salih Serdaroğlu'nun ise ABD'de olduğu öğrenildi.

GÖZ GÖRE GÖRE FACİA

Otelde ölen Hıfzı ve Lezgin Menteşe kardeşlerin avukatı Nazan Akça Subaşı, "Burada ölüm göz göre göre gelmiş. Çünkü herhangi bir denetim yapılmamış" dedi.