Okullara deniz ve sağlık turizmi bölümleri geliyor

Turizm Bakanlığı, turizm pazarındaki gelişmeleri eğitim kurumlarına yansıtacak. Bu kapsamda ilgili eğitim kurumlarında ‘Deniz Turizmi’, 'Eğlence Hizmetleri' ve de 'Sağlık Turizmi' gibi bölümlerin açılması için girişimlerde bulunulacak.

Betül Oğuz

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yaklaşık 15 yıl aranın ardından “Büyük Hedefler İçin Çalışmanın Tam Zamanı” sloganıyla düzenlenen 3. Turizm Şurası’nın sonuç raporunun ardından yeni eylem planı hazırlandı. Hazırlanan eylem planına göre özellikle eğitim ve istihdamda çeşitli çalışmaların yapılmasına karar verildi. Buna göre turizm sektöründe nitelikli personel istihdamının teşvik edilirken; mevcut personelin nitelikleri artırılacak. Bu kapsamda mesleki eğitimin özendirilmesi doğrultusunda, turizm eğitimi almış personelin sektöre bağlı işletmelerle ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmesi için gerekli düzenlemeler yapılacak. 

MÜFREDATA GÜNCELLEME

Turizm sektöründe kayıt dışı istihdamın önüne geçilmesi ve mesleki yeterlilik belgesine sahip personelin istihdam edilmesini teşvik edici düzenlemeler hayata geçirilecek. İhtiyaç duyulan bölgelerde turizm meslek liseleri, yüksekokulları ve fakülteleri açılacak. Turizm sektörüne istihdam sağlayan eğitim kurumlarının müfredatlarının güncellenmesi, fiziksel şartlarının iyileştirilmesi ve turizm eğitimlerinin kapsamının geliştirilerek yaygınlaştırılması sağlanacak. Ayrıca eğitim kurumlarında sektör tecrübesine sahip eğitmenler görevlendirilerek gerektiği durumlarda uygulamalı ve işbaşı eğitimler verilecek. Turizm pazarındaki gelişmeler doğrultusunda eğitim kurumlarında yeni bölümler açacak. Bu kapsamda uygulamalı eğitimlere imkan veren yerleşimlerde, ihtiyaç duyulan alanlarda daha kapsamlı eğitimin verilebileceği 'Deniz Turizmi', 'Eğlence Hizmetleri', 'Sağlık turizmi' gibi bölümlerin açılması sağlanacak.

İSTİHDAM TEŞVİKİ 

Bütün bunların yanında turizm eğitimi alan öğrencilerin eğitim ve staj dönemlerine ilişkin düzenlemelerin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapılırken, sektörde nitelikli personel istihdamının teşvik edilmesi ve mevcut personelin niteliklerinin artırılması sağlanacak. 

SEKTÖR ÇALIŞANINA UCUZ EV 

Bu arada Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, söz verdikleri gibi turizm çalışanlarının ucuz taksitle ev sahibi olmasını sağlayacak TOKİ konutları inşaatının Kocayatak’ta başladığını, 1 sene içinde evlerin teslim edileceğini müjdeledi. Türel “Şimdi toplam 2200 konut yapacağımız Kocayatak’taki konut inşaatlarımız TOKİ ile birlikte başladı. Ve ilk etap 583 konutun bugünlerde temelleri atıldı. Çok değil 5- 6 ay içinde turizm çalışanlarımıza kuralarını çekerek, bir sene içerisinde konutlarını teslim edeceğiz” dedi. Türel, Serik Kültür Merkezi ihalesini de eylülde gerçekleştireceklerini söyledi. 

DİJİTALE YATIRIM YAPILMALI 

Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen Dijital Turizm Zirvesi’nde konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, turizm sektöründe başarılı olmanın tek yolunun dijitale yatırım yapmak olduğunu vurguladı. Bağlıkaya, şirket yatırımlarını dijitale yönlendirdiklerine işaret ederek, “Şirketimde ürünümün yüzde 80’ini internet sitesi aracılığıyla satıyorum. Avrupa’da Türk turizmi ile ilgili bir adım daha öne atmak istiyorsak dijital alanına vakit ve emek harcamamız, biraz da yatırım yapmamız gerekiyor. Gelecek, dijitale daha fazla yatırım yapanların, bu işe daha fazla kafa yoranların olacak. Dijitale yatırım yapmayanın, yaşama şansı mümkün değil.”