Okullar 'risk'e göre açılacak

Normalleşme takvimi kriterleri, Başkan Erdoğan tarafından yarınki kabine toplantısı sonrası açıklanacak. Düşük risk grubundaki illerde yüz yüze eğitime kademeli olarak 2 Mart'tan itibaren geçilecek.

ANKARA

Okullarda yüz yüze eğitim, kapalı olan lokanta, restaurant ve kafelerin hangi şartlarda hizmet vereceği gibi konular Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yarın düzenlenecek Kabine toplantısı sonrası netleşecek. Bu kapsamda İstanbul Valiliği ile Ankara Valiliği Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınacak kararlar doğrultusunda yeni adımlar atılacağını duyurdu, 1 Mart'taki yüz yüze eğitim kararını 2 Mart'a erteledi.

SALGININ SEYRİNE GÖRE

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan 'İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı Haritası'nın güncellenme takvimi ve Bilim Kurulu'nca belirlenen kriterlerin Kabine Toplantısı'nda değerlendirilecek olması nedeniyle yüz yüze eğitime ve sınavlara, 2 Mart'ta salgın koşullarına göre başlanılması kararlaştırılmıştır. 22 Ocak'tan itibaren uygulanan köy okulları ile 8 ve 12'inci sınıflara yönelik destekleme kurslarında eğitim devam edecektir."

Bu durumda liselerde birinci döneme ilişkin yapılamayan sınavların takvimi de 2 Mart'tan itibaren 2 haftayı geçmeyecek şekilde belirlenecek.

İL HIFZISIHHA KARAR VERECEK

Yarınki Kabine toplantısında hangi risk grubunda esnemeye gidileceğine karar verilecek. Ardından illerin risk haritasının güncellenmesiyle birlikte, il hıfzısıhha rurulları, duruma göre alınacak tedbirleri belirleyecek. Bilim Kurulu'nun tavsiyesine göre iller 4 grupta değerlendirilecek. Düşük vaka sayıları yüz binde 5-10 kişi arası olan iller ile vaka sayıları yüz binde 10-49 arasında olan orta dereceli illerde esnemeye gidilecek, okullar açılacak.

ÇOCUKLARA HİJYEN KURALLARINI İŞLEYİN

Kademeli olarak başlayacak yüz yüze eğitim öncesi uzmanlar çocuklara hijyen kurallarının öğretilmesi konusunda uyarıda bulundu. Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülfem Terek Ece şunları kaydetti: "İlk olarak okul ve sınıf girişlerine el antiseptikleri konulmalı. Eller sık ve doğru şekilde yıkanmalı. Sınıflar sık sık havalandırılmalı. Tedbirler ise doğru iletişim yollarıyla anlatılmalı. Okullarda özel hijyen ekipleri oluşturulmalı."

OKULLAR TEMİZLENDİ SINIFLAR SEYRELTİLDİ

Köy okulları 15 Şubat'ta yüz yüze eğitime başladı. İlkokullar ile 8. ve 12. sınıflar ise 2 Mart'ta seyreltilmiş mevcutla yüz yüze eğitime geçecek. Okula gönderme velinin isteğine bağlı olacak. Ortaokul 5, 6 ve 7. sınıflar online devam edecek.

HES KODU HER ALANDA KULLANILMALI

Kabinenin belirleyeceği risk grubundaki illerde başlayacak esnemede, restaurant, lokanta, kafe gibi işletmelerin de çalışma usulleri netleşecek. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, "Sosyal mesafe kurallarına mutlaka uyulmalı. İşletme içindeki havalandırmanın da çok uygun bir biçimde düzenlenmesi gerekiyor. Restoran ve kafelere girişlerde HES kodunun da eklenmesi gerektiğini düşünüyorum"dedi.