Okulda ilk güne dikkat

Milyonlarca öğrenci bugün yüz yüze eğitime başlıyor. Bilim Kurulu üyesi Prof. Özkan, velilere ‘çocukları sıkı takip edin' uyarısı yaptı.

Türkiye genelinde tüm kademe ve sınıf seviyelerindeki yaklaşık 18 milyon öğrenciyle 1 milyonun üzerinde öğretmen, salgın öncesinde olduğu gibi bugün itibarıyla haftada 5 gün yüz yüze eğitime başlıyor. Yaklaşık 58 bin okula Kovid-19 tedbirleri kapsamında maske, dezenfektan ve temizlik ihtiyaçlarıyla ilgili 650 milyon lira ödenek gönderildi, 113 bin temizlik personeli görevlendirildi. Bakanlık bünyesinde kurulan yeni elektronik takip sistemiyle il, ilçe kurum ve okul düzeyinde eğitimin aksamaması için tüm süreçler anlık takip edilecek. Öğrenci ve personelin hasta, temaslı veya risk durumları Milli Eğitim Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak.

AŞI VE PCR TARAMASI

Öğretmen ve okul çalışanlarının aşı olmamaları durumunda haftada iki kez PCR testiyle taranmaları istenecek. Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarındaki maske atık kutularının günlük boşaltılması sağlanacak. Tüm okullarda yeterli sayıda maske MEB tarafından temin edilecek.

DERS SAATLERİ AZALMIYOR

Eğitim, ders saatleri azaltılmadan ve mevcut öğretim programlarının bütünü dikkate alınarak yapılacak. Ders süreleri, sınıf boyutları ve öğrenci sayısı da dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak. Yüksek sesle yapılan egzersizler, açık alanda ve öğrenciler arasında tercihen en az 2 metre mesafe bırakılarak sürdürülecek. Beslenme saatleri mümkün olduğunca farklı zamanlara yayılarak ve Kovid-19 tedbirleri alınarak yürütülecek.

Yeni dönemde başlıca kurallar

Öğrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan aşı olmamış öğretmen ve okul çalışanlarından haftada iki kez PCR testi istenecek.

Tüm öğrenciler okula maske ile gelecek ancak gelişimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna olabilecek.

Öğretmenler, aşılanma durumundan bağımsız olarak okul bahçesine girişlerinden itibaren okulda bulundukları süre boyunca sürekli maske takacak.

Sınıf içerisinde öğrencilerin oturma düzeni yüzleri aynı yöne dönük olacak şekilde yapılandırılacak.

Ders süreleri, sınıfın fiziksel boyutu ve öğrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı aşmayacak şekilde planlanacak.

VELİLER OKULA GİREMEYECEK

Okulun başlangıcında velilere, olası hastalık durumunda bilgi paylaşabilmeleri için bilgilendirme formu verilecek. Velilerin okul bahçesi de dahil okul içerisine girişlerine izin verilmeyecek. Ziyaretçilerin okul içine alınması gerektiğinde ise HES kodu kontrolü yapılacak.

VELİLERE UYARI: HER GÜN SEMPTOM TAKİBİ YAPILMALI

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Seçil Özkan, yüz yüze eğitimin başlamasıyla önce öğrencileri uyardı. Maskenin kuralına göre takılması gerektiğini belirten Özkan, "Gün içinde nemlendikçe 2-3 kere değiştirebilmek için yanınıza yedek maske alın. Yemek yediğiniz mekanda cam ve kapılar açık olsun. Kalem, silgi aılşverişi yapmayın. Yaparsanız da ellerinizi kolonyayla temizleyin" dedi.

Özkan, kaygı yaşayan velilere de şu uyarılarda bulundu: "Öncelikle çocuklarımızı ve kendimizi korumak için tam aşılanmayılız. Çocuklara; yüksek ateş, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi bir şikayeti var mı diyerek sabah ve akşam sormalıyız. Şikayetlerin takibi bize çok önemli ipuçları verecektir; başlangıç olup olmadığını yakalayabiliriz. Böyle şikayetleri varsa kesinlikle okula yollamamaları gerekiyor."

ÖYKÜ, ONLİNE EĞİTİM ALACAK

Lösemi tedavisi gören ve babasının verdiği yarı uyumlu nakille hayata tutunan Öykü Arin Yazıcı (6), bu yıl online eğitimle okula başlayacak. Okula başlayacağı için çok heyecanlı olduğunu söyleyen Öykün Arin, "Ressam olmak istiyorum" dedi. Anne Eylem Şen Yazıcı da "Kök hücre bağışı için beklentimiz; ağız içi sürüntü örneklerinin Bakanlık tarafından bir an önce hayata geçirilmesi yönünde" dedi.

BAKANLIKTAN ÖĞRETMENLERE DESTEK HATTI

Kovid-19 ile ilgili alınan tedbirlerin takibi, olası vaka ve temas durumlarında izlenecek yol haritasında okullara destek olmak için Milli Eğitim Bakanlığı İletişim Merkezi (MEBİM) bünyesinde Kovid-19 Salgın Yönetim Destek Merkezi oluşturuldu. Bugünden itibaren devreye alınacak merkez, okullardan gelecek çağrılara anında cevap vererek gerekli yardım ve yönlendirmeyi yapacak. Öğretmen ve yöneticiler, MEBİM'in 444 0 632 numaralı telefonunu arayacak. Konuya göre Merkez; gerekeni yapacak. İhtiyaç hâinde MEB bünyesindeki Kovid-19 Danışma Kurulu'nun da görüşleri alınacak.