Okula artık bisiklet yolundan gidecekler

550 kilometre ile Türkiye'nin en uzun bisiklet yolu ağına sahip Konya'da, öğrencilerin okula bisikletle gitmesini sağlayacak proje hazırlandı. Başkan Uğur İbrahim Altay, “Polisler ve zabıtalar geçiş güzergahını güvenli hale getirerek çocukların okula bisikletle gidip gelmesini sağlayacak” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin yeni başlattığı uygulama ile bisiklet şehri Konya'da öğrenciler artık okula bisikletle güvenle gidecek. 550 kilometre ile Türkiye'nin en uzun bisiklet yolu ağına sahip şehri olan Konya'da hayata geçirdiği örnek uygulamalarla öne çıkan Konya Büyükşehir Belediyesi, çocukların bisikletle okula gidiş yollarını daha güvenli hale getirmek ve bisiklet konusunda farkındalık oluşturmak için "Güvenli Okul Yolları Projesi"ni başlattı. Bu kapsamda pilot bölge olarak Selçuklu Kaşgarlı Mahmut Ortaokulu belirlendi.

BAŞKAN BİSİKLETLE EŞLİK ETTİ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük ve İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, sabah bisikletlerle okullarına giden öğrencilere eşlik etti. Proje kapsamında bisiklet servisi görevi yapacak polislerin ve zabıtaların çocukların geçiş güzergahını güvenli hale getirerek, çocukların okula bisikletle gelmelerini sağlayacaklarını kaydeden Başkan Altay, "Çocuklarımızın okula bisikletle gelmelerini sağlamak, onların güvenli bir şekilde okullara ulaşımını sağlamak bizim en önemli önceliğimiz. Ayrıca spor yapan bir nesil, bisikleti bir ulaşım aracı olarak kullanan bir nesil oluşturmayı arzu ediyoruz. Ben tüm çocuklarımıza ve velilerine teşekkür ediyorum. Ayrıca İl Milli Eğitim Müdürümüze ve İl Emniyet Müdürümüze de gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür ediyorum. Görev yapan tüm polis arkadaşlarımıza, zabıta memurlarımıza da teşekkür ediyorum" dedi.

GÜVENLİK HER ŞEYDEN ÇOK DAHA ÖNEMLİ

Bisiklet kullanıcıları için en önemli sorunun güvenlik sorunu olduğuna dikkat çeken Başkan Altay, "Maalesef taşıt sürücülerimiz bisikletleri bir taşıt olarak görmüyor. Bu şehir hepimizin ve yollar hepimize ait. Çocuklarımızın güvenliği her şeyden çok daha önemli. Biz polislerimizle, zabıtalarımızla, onların güvenli bir şekilde okula bu projeyle ulaşmalarını sağlıyoruz. Ama sadece okula giden değil; bisiklet kullanan tüm çocuklarımıza, bisiklet kullanan vatandaşlarımızın tamamına taşıt sürücülerimizin daha saygılı olmasını, bisiklet yollarımızı park alanı olarak kullanmamalarını istiyoruz. İnşallah Konya bu işi başaracak, ben tüm Konyalılara güveniyorum. Bize güvendikleri için velilere teşekkür ediyorum. İnşallah kazasız, belasız bir şekilde bu süreci tamamlayacağız" dedi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay

ÖĞRENCİLER UYGULAMADAN MEMNUN

Bisiklet kullanmayı çok sevdiklerini belirten öğrenciler de okullarına bisiklet yollarını kullanarak zabıta ve polis eşliğinde güvenli bir şekilde gidebildikleri için mutlu olduklarını söyledi.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Dünya Bisiklet Günü kapsamında 3-4-5 Haziran tarihlerinde şehrin farklı noktalarına kurduğu Bisiklet Tamir Çadırları ile ücretsiz tamir hizmeti verdi.

HER YAŞTAN İNSAN GÜVENLE PEDAL ÇEVİRECEK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü kapsamında belediye çalışanlarıyla birlikte işe bisikletle geldi. İşe bisikletle gelen Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ve çalışanlarla bir araya gelen Başkan Altay, Konya'nın 550 kilometre bisiklet yolu ile Türkiye'nin açık ara en çok bisiklet yoluna sahip şehri olduğunu hatırlattı. Bisiklet kullanımını artırmakla ilgili yoğun bir çaba içerisinde olduklarını ifade eden Başkan Altay, "Bisiklet tramvayımız, 50 adet otobüsümüzde bisiklet taşıma aparatlarımız, Akıllı Bisiklet Uygulamamız, bisiklet parklarımız gibi çalışmalarla bisiklet kullanımının günlük hayatta yaygınlaşmasıyla ilgili çalışıyoruz. Konya'da her yaşta insanın güvenli bir şekilde bisiklet kullanması için bundan sonra da bu tür etkinlikler yapmaya devam edeceğiz" dedi.

TEŞVİKLERDE BULUNUYORUZ

Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının işe bisikletle gelmeleri konusunda teşviklerde bulunduklarını kaydeden Başkan Altay, "Bugün ben dahil yönetici arkadaşlarımız işe bisikletle geldik. İnşallah bugünlerin sayısını artırmayı hedefliyoruz. 3 Haziran tüm dünyada Bisiklet Günü olarak kutlanıyor. Biz de Konya'da çeşitli etkinliklerle bisiklet gününü kutluyoruz ve Konya'nın bir bisiklet şehri olduğunu tekrar hatırlatıyoruz" dedi. İşe bisikletle gelen Büyükşehir Belediyesi çalışanları ise bisikletle ulaşımın kolaylığına dikkat çekerek imkanı olan herkesi bisiklet kullanmaya davet etti.

TUZ GÖLÜ'NÜ KORUYACAK TESİSLER TAMAMLANDI

Konya Büyükşehir Belediyesi, Cihanbeyli merkez ve Gölyazı Atık Su Arıtma Tesisleri ile Kulu Ömeranlı ve Tuzyaka Atık Su Arıtma Tesislerini tamamladı. Bakanlar Kurulu Kararı ile "Özel Çevre Koruma Bölgesi" ilan edilen, biyolojik çeşitliliğin korunması açısından büyük önem taşıyan ve uluslararası kriterlere göre A sınıfı bir sulak alan olan Tuz Gölü'nü koruma amaçlı yapılan atık su arıtma tesisleri hedeflenen tarihte tamamlandı.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ ÖNLENECEK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, atık su arıtma tesislerinin sağlıklı çevre oluşumuna büyük katkısı olduğunu belirterek, "Cihanbeyli ilçe merkezi ve Gölyazı Mahallesi ile Kulu Ömeranlı ve Tuzyaka mahallelerinden kaynaklanan atık sular nihai olarak Tuz Gölü'ne deşarj ediliyordu. Tuz Gölü Havzası'nda çevre kirliliğinin önlenmesi için bu mahallelerden kaynaklanan atık suların arıtılması için tamamladığımız tesisler büyük önem arz ediyor" ifadelerini kullandı. Tesislerin, birinci derece doğal sit olarak tescil edilen Tuz Gölü'nün korunmasına büyük katkı sağlayacağını kaydeden Başkan Altay, tamamı ileri biyolojik arıtma özelliğine sahip tesislerin son teknolojik donanımlarla yapıldığını söyledi. Başkan Altay, "Tesislerimizin tamamında Kentsel Atık Su Arıtma Yönetmeliği'ne istinaden hassas bölgeler için deşarj standartları seçildi. Tesislerimiz, uzun havalandırmalı aktif çamur prosesli olup karbon gideriminin yanında azot ve fosfor giderimi de yapacak. Atık su arıtma tesislerimizde atık sular çevreye zarar vermeyecek şekilde arıtılacak ve arıtılmış atık sular sulama amaçlı da kullanılabilecek" diye konuştu. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanarak hizmet vermeye başlayacak Cihanbeyli İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi 4 bin 500 metreküp/gün; Ömeranlı'daki tesis 1500 metreküp/gün; Gölyazı İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi 400 metreküp/gün ve Tuzyaka'daki tesis 400 metreküp/gün kapasiteli olarak hizmet verecek.

GENÇLER ÇEVRE VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ÇOK DUYARLI

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliği yaptığı Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Kurulu, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) Genel Kurulu ve Küresel Tarım Forumu kapsamında e-Parlemento Gençlik Oturumu gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman'ın yaptığı oturumda salona gelen gençlerin yanında; çevrimiçi bağlantıyla Romanya, Belçika, İsveç, Almanya, Filistin, Lübnan, Brundi ve Yemen'den de gençler katıldı.

'KONYA ÜNİVERSİTE ŞEHRİ'

UCLG Eş Başkanı, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, özellikle iklim değişikliği ve çevre konularında gençlerin duyarlılığından duyduğu memnuniyeti dile getirerek gençlerin daha güzel bir dünya inşa edeceklerine inandığını söyledi. Başkan Altay, "Konya'nın nüfus olarak ülkemizin 6. büyük şehri ve bir üniversite şehri. 5 üniversitesinde 130 bin üniversite öğrencisini barındıran, 500 bine yakın ilk ve ortaöğretim öğrencisi olan bir şehirde bulunuyoruz. Bilgehanelerimiz, gençlik meclislerimiz, gençlik ve eğitim kamplarımızla birçok projeyi gençlerimiz için hayata geçiriyoruz. Ayrıca gençlerimize iş imkânlarının oluşturulması, iklim değişikliği konusunda bilinçlendirme çalışmaları ve toplumun farklı kesimlerinden katılımın artmasına yönelik farkındalık eğitimlerimize de devam ediyoruz" dedi.