Okul yolunda soygun

UKOME'nin yüzde 15'lik fiyat artışına rağmen bazı özel okulların kısa mesafe servis ücreti 600 lirayı aştı. Esnaf Odası, fiyatlara müdahale yetkisi bulunan İBB'ye başvurdu ancak henüz bir adım atılmadı.

YAŞAR KIZILBAĞ

Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) okul servis ücretlerinde yüzde 15 fiyat artışı belirlemesine rağmen yapılan gizli zamlar velileri isyan ettirdi. Bilindiği gibi söz konusu zam sonrası İstanbul'da en yakın mesafe 271 liradan 312 liraya çıktı.

VAHŞİ SÖMÜRÜ

Bu rakama yüzde 35 oranındaki yasal olan hostes ücreti de eklendiğinde kısa mesafede en yüksek ücretin 421 lira olması gerekiyor. Ancak bazı servisler 'hizmet bedeli', 'yeni araç' gibi gerekçelerle bu rakamı 600-700 lira bandına taşımış durumda. Bu durumun 'vahşi sömürü düzeni'nden kaynaklandığını belirten İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyesi Günhan Sınar, belediye bünyesinde bulunan Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'nün şikayetleri dikkate alarak, bu fiyatlara müdahale etme yetkisi olduğunu söyledi.

Sınar, fiyatlardaki artış sürecini şöyle anlattı: "İki türlü servis taşımacılığı var. Biri ücreti direkt veliden alan bireysel servisçi. Bunlar UKOME'nin belirlediği fiyattan taşıma yapıyor. Diğeri de tur firmaları üzerinden servis yapanlar. Bunlar aracı olmayan ama okulla anlaşmış tur firmalarına komisyon vermek zorunda. Yani bizim esnafın aracını kiralıyor, veliden yüksek ücret alıp paranın üçte birini bize veriyorlar. İşin içine tur firmaları ve özel okullar girince fahiş fiyat ortaya çıkıyor."

GÖZLER BELEDİYEDE

Günhan Sınar "Bu vahşice sömürü düzenine son verilmeli. Büyükşehir Belediyesi'nin kanuni yetkisi var. Belediye esnafın tur firmalarıyla yaptığı sözleşmelerdeki komisyonları düşürebilirler. Biz de oda olarak bu konuda belediyeden talepte bulunduk. Düzenleme yapacaklarını söylediler ama henüz bir adım atılmadı" dedi.

HAVA PARASI VELİYE YANSIYOR

Özel okul servis ücretlerindeki artış, okul ile tur firması arasındaki anlaşmadan kaynaklanıyor. Tur şirketleri okula 100 bin liraya varan hava parası ödüyor, bu da veliye yansıyor.

ASTRONOMİK TARİFEYE KOMİK GEREKÇELER ÜRETİYORLAR

Yapılan fahiş zamlarda ilginç gerekçeler de öne sürülüyor. Bunların bir kısmı sosyal medyaya da yansıdı. Bir veli neden fazla ücret istendiğini sorunca tur şirketi velinin zekasıyla alay eder gibi şu cevabı veriyor: "Kilometre ölçümlerini harita programları kuş bakışı olarak vermektedir. Biz reel kilometreleri baz alarak fiyatlandırma yapmaktayız. Ayrıca biz 5 yaşındaki araçla hizmet vermekteyiz."

'İLK ALINAN SON BIRAKILIR' KURALI İŞLEMİYOR

Günhan Sınar, bazı servisçilerin güzergah uzattığı yönünde şikayetler geldiğini de belirterek "İlk alınan son bırakılır. Okul çıkışı ise en yakın mesafeden dağıtılmalı. Bunu yapanı Büyükşehir'e şikayet edin" dedi.

Servis ücretleri (TL)

İSTANBUL

0-1 km 312

1-3 km 342

9-11 km 470

23-25 km 748

İZMİR

0-3 km 285

3-6 km 350

10-15 km 445

25-30 km 655

ANKARA

0-3 km 290

3-6 km 320

6-10 km 370

10-15 km 430