Oksimoron TDK'ya göre sözlük anlamı nedir? Oksimoron duygu ne demek, neden kullanılır?

Oksimoron duygu kelimesi kimi zaman televizyon ekranlarında kimi zamanda internette dolaşırken karşılaştığımız kelimeler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde spor camiasının sevilen Başakşehir Teknik Direktörü Aykut Kocaman'ın maçları ''oksimoron duygu'' olarak değerlendirmesi kafalarda soru işareti bıraktı. Peki Oksimoron duygu ne demek, neden kullanılır? Oksimoron TDK'ya göre sözlük anlamı nedir?

Oksimoron, Aykut Kocaman'ın yaptığı açıklama üzerine gündeme geldi. Maçlar ile ilgili değerlendirmede bulunan Aykut Kocaman, "4 maçta sıfır puanda kalmak oksimoron bir duygu" ifadelerini kullanmıştı. Yapılan bu açıklama üzerine internet aramalarında "Oksimoron duygu ne demek, neden kullanılır? Oksimoron TDK'ya göre sözlük anlamı nedir?" sorularına yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.

OKSİMORON NE DEMEK?

Oksimoron birbiriyle çelişen ya da tamamen zıt iki kavramın bir arada kullanılmasıyla oluşan ifadelere deniliyor.

Bazen anlamı kuvvetlendirmek için veya edebî sanat yapmak amacıyla kullanılır; bazen de halihazırda kullanılan bir kavramı eleştirmek veya alaya almak için kullanılır. Oksimoronlara sıklıkla sıfat tamlamalarında rastlanır. Bununla birlikte -paradokslar gibi- oksimoron barındıran cümleler de mevcut.

Türkçe'ye Fransızca'dan geçen kavramın kökeni Yunanca oxus (keskin) ve môros (aptalca) sözcükleri.

TDK'ye göre, oksimoron kelimesi anlamı şu şekildedir:

- Zıt anlamlı iki kelimenin bir arada kullanılması

OKSİMORON NERELERDE KULLANILIR?

Oksimoron kelimesinin kullanım alanına bakıldığında Türk dilinde anlam kuvvetlendirmek için kullanıldığını görüyoruz. Oksimoron, bazen anlamı kuvvetlendirmek için veya edebî sanat yapmak amacıyla kullanılır; bazen de halihazırda kullanılan bir kavramı eleştirmek veya alaya almak için kullanılır. Oksimoronlara sıklıkla sıfat tamlamalarında rastlanır. Bununla birlikte -paradokslar gibi- oksimoron barındıran cümleler de mevcuttur.

OKSİMORON ÖRNEKLERİ NELERDİR?

İşleminizin tamamlanabilmesi için kurumumuzun vakfına bağış yapmak zorundasınız.

Orijinal kopya

Tatlı acılık

Şiddetle tavsiye etmek

Tarafsız taraftar

Tadımlık ziyafetgibi örnekleri vardır.

Daha iyi anlaşılması adına ilk örneği açıklayalım.

-İlk örnekte çelişen, zıt kelimeler bağış yapmak ve zorunluluktur. Bağış yapmak başlı başına isteğe bağlı, gönüllü yapılan bir şey iken cümlede "zorundasınız" sözcüğünün kullanımı ile oskimoron oluşturulmuş.

- Şiddetle tavsiye etmek örneğinde de aynı şekilde; tavsiye etmek ve şiddet çelişen zıt kelimeler olarak kullanılıp oksimoron oluşturmuş.