OHAL'de 5kararname! Borçlara erteleme yardıma kolaylık

OHAL kapsamında yayımlanan 5 ayrı kararnameyle yeni düzenlemeler yapıldı.

OHAL kapsamında yayımlanan 5 ayrı kararnameyle, ihalelere esneklik getirildi, vergi borçları dahil kamu alacak hacizleri, eğitim gibi alanlarda yeni düzenlemeler yapıldı.

HACİZLER DURDU: 127 sayılı kararname ile vergi borçları dahil, kamunun yürüttüğü davalardan kaynaklı alacaklara dayalı hacizler durduruldu.

DERNEK DÜZENLEMESİ: OHAL illerinde faaliyet gösteren bütün dernekler tüzüklerinde olmasa da yardım faaliyetleri için çalışabilecek. Derneklerin vermesi gereken bildirimlere ilişkin zaman koşulu durduruldu. Dernekler genel kurullarını da erteleyebilecek.

HARÇLARDA KOLAYLIK: OHAL bölgesinde olduğunu ispat edenlerin kullanılamaz hale gelen ya da kaybettikleri kimlik, ikamet belgesi, çalışma izni ve süresi üç yıldan az olan pasaportları harç ödemeden yenilenebilecek. Bölgede bulunan arama kurtarma amaçlı ya da bölgeye yardım amaçlı diğer illerden gelen araçlara uygulanan trafik cezaları kaldırılacak.

72 SAATTE SINIR DIŞI: 128 sayılı kararname ile OHAL bölgesindeki fiileri nedeniyle hakkında sınır dışı işlemi yapılması yönünde işlem başlatılanlar, 72 saat içinde sınır dışı edilebilecek.

ÖĞRENCİLERE BURS: 130 sayılı kararname ile sosyal hizmetler bakımından yaşlı ve engellilere yönelik kamu kuruluşlarında hizmet verilmesine yönelik gelir şartı kaldırıldı. 131 sayılı kararname ile depremde annesi veya babası ya da vasisi vefat eden okul öncesi, ilk ve orta öğretim öğrencilerine parasız yatılıya yerleşip yerleşmediğine bakılmaksızın parasız yatılı okul bursu miktarı kadar 2022-2023 eğitim öğretim döneminde burs verilecek.