OHAL kararı Meclis'te kabul edildi

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, TBMM'de kabul edildi.

AA

AK Parti Grup Başkanvekili Yılmaz Tunç, OHAL kararının, deprem felaketinin yaralarının sarılması için gerekli olduğunu belirterek, "Yaşadığımız deprem afetinin ve etkilerinin vahameti olağanüstü tedbirler alınmasını zorunlu hale getirdi." dedi.

AA'da yer alan habere göre, Tunç, TBMM Genel Kurulunda, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde olağanüstü hal (OHAL) ilanına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Tezkeresi üzerinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, dünya tarihinin en büyük deprem felaketlerinden biriyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Tunç, ülke ve millet olarak tarihlerinin en acı, en kederli günlerini yaşadıklarını belirtti.

Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin, "karada meydana gelen en büyük deprem" olarak nitelendirildiğini aktaran Tunç, "Yalnızca Cumhuriyet tarihimizin değil coğrafyamızın ve dünyanın en büyük felaketlerinden biriyle karşı karşıyayız." diye konuştu.

Tunç, felaketin yaşandığı ilk dakikalardan itibaren devletin, tüm kurum ve kuruluşlarını harekete geçirerek AFAD koordinesinde seferberlik anlayışıyla çalışmalara başladığını anımsattı.

Depremin büyüklüğü, etkilediği alan ve 10 ile yayılan yıkım etkisi dikkate alınarak, Türkiye'nin dört bir yanındaki askerlerden madencilere kadar tüm uzman personele, hemen bölgeye hareket etmeleri talimatı verildiğini vurgulayan Tunç, olumsuz hava koşullarının, ekiplerin bölgeye ulaşmasını güçleştirdiğini, yollarda meydana gelen çökmeler, havaalanlarında oluşan hasar nedeniyle ulaşımda gecikmelerin yaşandığını anlattı.

"'ENGELLENİYORUZ' SÖZLERİNİ KABUL ETMİYORUZ"

Yaşanan tüm zorluklara rağmen ekiplerin, deprem bölgesine ulaşmak ve çalışmalara katılmak için fedakarca mücadele verdiğine dikkati çeken Tunç, şöyle devam etti:

"Hiçbir zorlu koşula bakmadan, devletimizin tüm imkanları seferber edilerek vatandaşlarımızın ve gönüllülerimizin de desteğiyle arama kurtarma çalışmaları büyük bir özveri ve gayretle sürdürülüyor. Şu ana kadar 113 binin üzerinde arama kurtarma görevlisi ile destek personeli enkaz bölgesinde çalışıyor, yurt içinden ve yurt dışından gönderilen takviye ekiplerle bu sayı sürekli artıyor. Çok sayıda kamu görevlisi, sivil toplum kuruluşu görevlisi ve gönüllü de yardım çalışmalarına katılıyor. Bir yandan arama kurtarma çalışmaları devam ederken aynı anda depremden etkilenen vatandaşlarımızın barınmadan gıdaya, giyimden ısınmaya kadar ihtiyaç duyulan gereksinimleri karşılamaya yönelik tedbirler alınmaya devam ediliyor."

Türkiye'nin dört bir yanından arama kurtarma eğitimi ve donanımı olan binlerce gönüllünün, AFAD'ın koordinasyonunda bölgeye koştuğuna değinen Tunç, "Bakanlıklarımıza bağlı birimlere ilave olarak parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimiz ellerindeki araç gereçleri ve yardım malzemelerini bölgeye gönderiyor. Bu konuda hiçbir engel yok. 'Engelleniyoruz' sözlerini kabul etmiyoruz. Hiçbir engel yok." dedi.

"YÜKSEK SEVİYEDE KOORDİNASYON GEREKTİREN İŞLER YAPILACAK"

Yaşanan deprem afetinin ve etkilerinin vahametinin, olağanüstü tedbirlerin alınmasını zorunlu hale getirdiğini belirten Tunç, Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan edilen 10 ilde arama kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların süratle yürütülebilmesi için Cumhurbaşkanlığınca OHAL kararı alınarak Resmi Gazete'de yayımlandığını hatırlattı.

Afet yönetiminin yalnızca afetin meydana geldiği gün ve devamındaki birkaç haftayla sınırlı olmadığını dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Tunç, şunları kaydetti:

"Afeti yönetebilmek için afetin meydana geldiği andan itibaren vatandaşların normal hayatına başlayacağı ana kadar geçen sürecin tamamını planlayarak gerekli koordinasyonu sağlamak gerekir. Yaşadığımız felaket; 10 il, 116 ilçe, 141 belde ve 4 bin 962 köyü kapsayan çok geniş bir alanı etkiledi. Bu yerleşim birimlerinde arama kurtarma çalışmalarının koordinasyonu, yardımların dağıtılması, geçici barınma ihtiyaçlarının giderilmesi, gerektiğinde konteyner kentlerin kurulması ve devamında başlayacak olan enkaz kaldırma, hasar tespit ve yıkım çalışmaları, hasar gören altyapı tesislerinin yeniden yapılması, kalıcı konutların hızlı bir şekilde yapılarak hak sahiplerine teslim edilmesi gibi çok önemli, yüksek seviyede koordinasyon gerektiren işler yapılacak. Bu işlerin hızlı şekilde yapılabilmesi için tek elden ve yetkili bir koordinasyon merkezi oluşturulması, bürokratik işlemleri azaltacak, işlerin takibini kolaylaştıracak, vatandaşlarımızın bir an evvel normal hayatlarına geri dönmelerini sağlayacak."

OHAL kararının, vatandaşların temel hak ve hürriyetlerini sınırlandırmak için alınmadığını bildiren Tunç, "OHAL kararı yaşadığımız deprem felaketinin yaralarının sarılması için gerekli. Bu karar, depremden etkilenen vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerini bir an önce kullanabilmeleri için alınıyor. OHAL süresince çıkarılacak Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, TBMM'de 3 ay içinde görüşülecek. Bu, Anayasa'ya, 2017 anayasa değişikliğiyle getirilen bir hüküm. OHAL'e ilişkin 3 ay içinde görüşülmeyen Cumhurbaşkanlığı kararnameleri yürürlükten kalkacak. Dolayısıyla böyle bir anayasal güvence varken bu yöndeki eleştirileri de kabul etmemiz mümkün değil." yorumunda bulundu.

"Acımız çok büyük ve üzüntümüz tarifsiz." ifadesini kullanan Tunç, ayrı gayrı olmadan bir ve beraberce milletin yüküne omuz verilmesi gerektiğini vurguladı.

Tunç, devlet ve millet el ele verilerek, dünyanın en büyük deprem felaketinin yaralarının hep birlikte sarılacağını dile getirerek, "Türkiye tek yürek, milletimiz omuz omuza verdi; acılarımızı birlikte paylaşacak, depremden etkilenen şehirlerimizi hep birlikte yeniden imar edeceğiz. Bugüne kadar olduğu gibi nice yaralarını birlikte saran bu aziz millet, bu felaketin yaralarını da birlik ve dayanışma ruhu içinde tek vücut olarak saracak." diye konuştu.