OHAL İnceleme Komisyonu geliyor

OHAL kapsamında KHK ile yapılan işlemler için özel komis yon oluşturuluyor.  Komisyon 7 üyeden oluşacak ve iki yıl boyunca görev yapacak. Üyelerden üçünü Başbakan seçecek. Komisyon, FETÖ davalarında mağdur olduğunu iddia edenlerin itirazlarını inceleyip, karara bağlayacak.

HAKKI KURBAN

Terör örgütleri ve uzantılarıyla amansız mücadele sürerken, Bakanlar Kurulu kararıyla yayınlanan dört ayrı kanun hükmünde kararname (KHK) önemli düzenlemeleri beraberinde getirdi. Olağanüstü Hal (OHAL) İnceleme Komisyonu kurulması kararlaştırıldı. 

TERÖRE DARBE, KAMUDA TEMİZLİK 

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında 2 Ocak’ta toplanan Bakanlar Kurulu’nda alınan kararlarla hazırlanan 682, 683, 684 ve 685 sayılı 4 yeni KHK, dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. FETÖ’den PKK’ya kadar çeşitli terör örgütlerine yönelik önlemlerin yanı sıra, devletin çeşitli kademelerinde temizliğe yönelik çıkarılan KHK’ler, disiplinle ilgili hükümlerde değişikliği beraberinde getirdi. KHK’lerde öne çıkan düzenlemeler şunlar: 

İTİRAZLAR DEĞERLENDİRİLECEK 

685 sayılı KHK ile “Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu” kuruluyor. Komisyon, KHK’lerle yapılan işlemleri incelemek üzere oluşturuluyor. İşlemlere karşı yapılan başvurular, bu komisyonca incelenerek karara bağlanacak. Sadece kamu görevinden uzaklaştırılan, meslekten çıkarılanlar değil, kapatılan dernek, vakıf gibi kuruluşlar, özel radyo ve TV’ler ile diğer medya organları konusunda yapılan itirazlar burada değerlendirilecek. Emekli personelin rütbelerinin alınması da komisyonun görev alanında bulunuyor.

Görev süresi iki yıl olacak

Komisyon, 7 üyeden oluşturulacak. Bu üyelerden üçü, kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından atanacak. Adalet Bakanı, hakim ve savcılar arasından 1 üyeyi görevlendirecek. İçişleri Bakanı da mülki idare amiri bir 1 personeli atayacak. HSYK ise, Yargıtay ve Danıştay’daki tetkik hakimlerinden birer isim görevlendirecek. KHK’ye göre komisyon, iki yıl görev yapacak. 

Gözaltı sürelerine yeni düzenleme

684 Sayılı KHK ile gözaltı süresi yeniden düzenlendi. KHK adli suçlarda gözaltı süresini 7 gün olarak düzenledi. Terör kapsamındaki suçlarda ise gözaltı süresi 30 gün olarak kaldı.

684 sayılı KHK ile gözaltı süreleri yeniden düzenlendi. Buna göre, “devletin güvenliğine, anayasal  düzene, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı işlenen, Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren ve toplu işlenen suçlar nedeniyle daha önce gözaltına alınanlar hariç olmak üzere verilen 30 günlük gözaltı süresi, 7 güne düşürüldü. 675 sayılı KHK’de  “Hakim veya cumhuriyet savcısı tarafından verilen yakalama emri üzerine yakalanan şüpheli hakkında verilen gözaltı süresi 30 günü geçemez” ifadesi, “Şüphelinin yakalama yerine en yakın hakim veya mahkemeye gönderilmesi için zorunlu süre hariç, yakalama anından itibaren 7 günü geçemez" şeklinde düzenlendi. 

FETÖ’CÜLER KAPSAM DIŞI BIRAKILDI

Düzenlemeye bir de geçici madde konuldu. 684 sayılı KHK'nın yayımından önce “Devletin Güvenliğine", "Anayasal Düzene", "Milli Savunmaya", "Devlet Sırları ve Casusluk" suçları başlıklı bölümlerde tanımlanan suçlar nedeniyle gözaltına alınan kişiler hakkında gözaltı süresi en çok 30 gün olarak uygulanacak. 

İptal davası açılabilecek

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na başvurular valilikler aracılığıyla yapılacak. Kamu görevinden, meslekten veya görev yapılan teşkilattan çıkarılanlar ya da ilişiği kesilenler, en son görev yaptıkları kuruma da başvurabilecek. Valilikler ve ilgili kurumlar, bu başvuruları gecikmeden komisyona iletecek. Komisyonun, başvuru almaya başladığı tarihten önce yürürlüğe giren KHK’lerle ilgili 60 gün içinde müracaat zorunlu tutuldu.Komisyonun kararlarına karşı Ankara İdare Mahkemelerinde iptal davası açılabilecek.

367 ihraç, 124 göreve iade

683 sayılı KHK kapsamında ise ihraç kararları geldi. Buna göre, çeşitli kamu kurumlarından 367 kişi ihraç edildi, 124 kişinin görevlerine iadesi kararlaştırıldı. İhraçlar arasında, 186 ihraçla Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları öne çıktı. İçişleri Bakanlığı’ndan aralarında vali yardımcısı, kaymakamların da bulunduğu 134 kişi ihraç edildi. İhraç edilenler, bir daha kamu hizmetinde istihdam edilemeyecek.  KHK kapsamında, 124 kişi için “göreve iade” kararı çıktı. Bu kişilerin 10 gün içinde göreve başlaması gerekiyor.

İki televizyona kilit vuruldu

683 sayılı KHK ile devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğu veya bu yapılarla irtibatlı olduğu gerekçesiyle iki televizyon kanalının yayınları durduruldu. “On4” logosuyla yayın yapan Sivas Dijital Yayıncılık ile “Kanal 12” logosuyla yayın gerçekleştiren Azermedia 12’nin kapısına kilit vuruldu. Bu kuruluşların tüm taşınırları, mal varlıkları, alacak ve hakları Hazine’ye devredildi.

Gaziler arasında fark kaldırıldı

684 sayılı KHK ile terör eylemi sırasında yaralanan ve malul sayılmamaları nedeniyle aylık bağlanamayanlara, talepleri üzerine aylık bağlanabilecek. Bu hükümle, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu'ndan yapılan yardımların terörle mücadele kapsamında zarar görenlere ödenen tazminattan mahsup edilmesi uygulamasından vatandaş lehine vazgeçmiş oldu.

Kaymakam Çetinbaş meslekten atıldı

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararnamede, kamu görevlerinin ihraçlarına ilişkin liste yer aldı. KHK sonrasında 2 Aralık 2016 tarihinde Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi kaymakamlığı görevine atanan Erdal Çetinbaş meslekten ihraç edildi.